Tartışma yöntemi, öğrencilerin bir konuyu anlamadıklarında, eksik anladıklarında veya konuyu tam olarak kavrayamadıklarında konuyu daha iyi anlayabilmeleri, kavrayabilmeleri için kullanılan bir yöntemdir.
Tartışma Yönteminin Faydaları
Analiz, sentez ve değerlendirme gücü kazandırır. Öğrencileri demokratik toplum tartışmalarına hazırlar. Karşısındakini doğru anlama ve duygu ve düşüncelerini doğru aktarma ile öğrencilerin dil becerileri gelişir.
İki veya daha fazla kişinin, bir konuyu açıklığa kavuşturmak için görüş ve düşüncelerini, karşılıklı konuşmalar şeklinde ortaya koymalarına tartışma denir.
Küçük bir grubun dinleyicilere bilgi vermesi ve bu sunumun ardından dinleyici gurubun konuşmacılara (uzmanlara) soru sordukları veya düşüncelerini paylaştıkları tekniktir. Panel, açık oturum ve sempozyumdan sonra gerçekleşebileceği gibi ayrı bir süreç olarak da düzenlenebilir.
Tartışma Konuşmaları; Açık oturum, Sempozyum, Panel, Forum, Münazara.
İlgili 43 soru bulundu
Karşımızdaki insanın fikirlerini değiştirmek için yaptığımız konuşmalar tartışma olarak adlandırılır. Herhangi bir konuda savunma yaparak, karşımızdaki insana doğruyu kabul ettirmeye çalışırız. Bu durum tartışma örnekleri arasında yer alır.
Vızıltı grupları kişi sayısına göre isim alır. Örneğin vızıltı 22 de iki öğrenci bir konu üzerinde ikişer dakika konuşur. Vızıltı 66 da ise altı öğrenci aynı konu üzerinde altışar dakika tartışır. Her katılımcı bire bir tipinde kısa tartışma için yanındaki (sağ veya sol) komşusuna döner.
Tartışma yöntemi, öğrencilerin bir konuyu anlayamadıklarında veya kavrayamadıklarında konunun eksik yönlerini pekiştirebilmek veya açığa kavuşturabilmek için geliştirilmiş bir yöntemdir.
Münazara, TDK tarafından “bir konu üzerinde, belli kural ve yöntemlere uyularak yapılan tartışma” olarak tanımlanmaktadır.
Tartışma Yönteminin Yararları
İyi bir tartışma öğrencilere, karşıt düşünceleri öğrenme olanağı verir ve farklı görüşleri hoşgörü ile karşılaşma anlayışı geliştirmelerine yardımcı olur. Öğrencilere belli bir sorunun birden çok çözüm yolu bulunabileceğini gösterir.
TARTIŞMA: *Farklı görüşlerde kişilerin bir araya gelerek bir konuyu çözümlemek, kendi görüşlerini açıklamak ve kanıtlamak, karşı tarafın zayıf yanlarını ortaya koymak için yaptıkları konuşmalara tartışma denir. *Tartışma, her konuda yapılabilir. *Tartışma sayesinde tartışılan konunun daha iyi anlaşılması sağlanır.
2)Tartışma: Öğrenciler bir konu hakkında karşılıklı görüşler belirtir. Sınıfta küçük gruplar oluşturulur.
Tartışma iyi yönetilmezse, farklı görüşleri savunan öğrenciler arasında, rekabet ve yarışma gibi olumsuz duygular gelişir, sınıf düzeni bozulur. Uzun zaman alır ve kalabalık sınıflarda etkili bir şekilde kullanılamaz. Öğrenciler hazırlıklı değilse, iyi sonuç alınamaz. Konuşmaları konu üzerinde tutmak oldukça zordur.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Sempozyum veya bilgi şöleni, genellikle alanında uzman kişilerin bir araya gelerek, akademik konuların çeşitli yönleriyle ele alındığı seri konuşmalara denir. Genellikle bilimsel konular ele alınıp izleyicilere bilgi sunulur. Sempozyumdan önce ilgili konular ile başkan ve konuşmacılar belirlenir.
Benzetim bir olayı gerçekmiş gibi ortam düzenleyip öğrencilerin üzerinde çalışma yapmalarını sağlayan bir öğretim tekniğidir. Tehlikeli ya da maliyetli durumlar için kullanılır.
Bir başkan, sekreter ve genellikle 10-15 öğrencinin katıldığı, çember şeklinde oturarak lider yönetiminde kendilerine sorulan soruları cevapladıkları bir tartışma tekniğidir. 2. Tartışmaya katılacak 10-15 öğrenci çember biçiminde oturur.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
Arkası yarın tekniğinde öğretmen bir hikâye okurken, okuturken veya bir film izletirken daha önceden belirlediği bir noktada hikâyeyi durdurur.
f) Brifing (Sunu) : Değişik konularda ilgili kurula ya da yöneticiye bilgi vermek amacıyla kısa ve öz olarak yapılan bir sözel iletişim türüdür. Sosyal Bilgiler dersinde “İlimizin Yönetimi” ünitesiyle ilgili hedef davranışlar kazandırılırken brifing eğitim ortamında kullanılabilir.
1-Her iki panelin üyeleri dinleyici karşısında yerlerini alırlar. 2-Dinleyicileri temsil eden grup, konuyu sunar ve kaynak panele sorularını yöneltirler. 3-Kaynak kişiler, sorulan sorunun kendi uzmanlık alanlarına giren bölümü açıklarlar. 4-Lider, dinleyicileri soru sorma ve katkıda bulunmaya özendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri