Vesayet altındaki kişi de avukat aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak, vasiliğin kaldırılmasını talep edebilir. Vasinin kaldırılması dava yolu ile olacağından somut olaya ve durumuna göre ortalama 120 ila 331 gün sürer.
Genel olarak, vasi iptali süreci birkaç ay sürebilir. Mahkemenin iş yükü ve dosyanın incelenme süreci, bu süreyi etkileyen faktörler arasında yer alır. Ancak, mahkeme başvuruyu değerlendirdikten sonra bir karar verir ve vasi iptali gerçekleşirse, bu durum resmiyet kazanır.
Vesayet altında bulunan kişinin yaşadığı yerleşim yeri mahkemesi, kaldırma kararının alınmasında yetkili ve görevlidir. Bazı durumlarda ise Sulh Hukuk Mahkemesi, kısıtlılığın kaldırılmasında yetkilidir. Avukat kanalıyla ya da kişisel olarak mahkemeye verilecek olan dilekçe ile kısıtlılık kaldırılabilir.
Vasi Tayini kaç günde çıkar? 14 gün içerisinde çıkar.
Vasi olarak tayin edilen kişiye kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde ilgili herkes itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren sulh hukuk mahkemesine yapılır. Mahkeme itirazı yerinde gördüğü takdirde vasi olarak atanan kişiyi değiştirebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.
Kanun'un 480'inci maddesine göre, vasilik görevi uzatılmadığı takdirde sürenin dolmasıyla kendiliğinden sona erecektir. Ancak Yargıtay, yetkili mahkemece vasinin görevinin sona erdiğine ilişkin karar alınmaması halinde, süre sonunda vasinin ve mahkemenin zımni kabulüyle vasinin görevinin devam edeceği görüşündedir.
Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.
Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir.
İyi günler dileriz. adına e-devlet şifresi alabilirsiniz. -devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
Vesayet altındaki kişi de avukat aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak, vasiliğin kaldırılmasını talep edebilir. Vasinin kaldırılması dava yolu ile olacağından somut olaya ve durumuna göre ortalama 120 ila 331 gün sürer.
Vasiliğin Kaldırılması, gerekli şartların oluşması halinde vasi tayini yapan (vesayet kararını veren) Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilerek görevi kısıtlının aleyhe kullanan ya da aralarında menfaat çatışması olan vasinin görevden alınmasının istenilmesidir.
Vasi değişikliği için dilekçenin yazımı kişiye özel olmalıdır. 45 – 60 dakika sürede Vasi değişikliği için dilekçe yazılabilir. Bu süre kişiye göre az-çok değişiklik gösterir.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Vasi miras alabilir mi? TMK m. 462'ye göre vasi, kısıtlının adına mirasın paylaştırılması ve miras payının devri için sözleşme yapabilir. Miras ile ilgili işlemler için vasi sulh hukuk mahkemesinden izin almalıdır.
Vasinin fiil ehliyetini yitirmesi halinde vasilik görevi sona erer. Vasi, görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse, vesayet makamı tarafından görevden alınır.
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
Kısıtlılık Kararının Kaldırılması
Verilen kararın kaldırılmasına ilişkin talepte bulunabilecek kişiler kısıtlanmış kişi ve kısıtlanma durumunun ilgilileri olabilir. Özgürlüğü bağlayıcı ceza nedeniyle kısıtlılık kararı verilmesi durumunda kişi yalnızca cezasını çektiği süreç boyunca kısıtlı olur.
Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Vesayet altındaki kişinin malvarlığı yok ise, bu kişiye vasi bulmak ya da vasi bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için vasinin işleri gereği gibi ifa etme(si) mümkün olmamaktadır. Bu sakıncaları gidermek üzere bu durumda vasinin ücretinin Hazine tarafından karşılanması kabul edilmiştir.
Uygulamada kimi zaman vesayet altındaki kısıtlının vasisinin bilgisi dâhilin de banka kredisi alarak, taksitli mal alımı yaparak, kendisini borçlandırıcı işlemlere sokması halinde bu işlemlerin iptal edilip edilmeyeceği merak konusu olmaktadır. Vasinin bilgisi dâhilinde yapılan işlemlerin iptali mümkün değildir.
Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur.
Vasi, imza atabilir, duruşmalara katılabilir, eve gelen kağıtları teslim alır. Vasinin borç ödeme zorunluluğu kesinlikle yoktur. Kısıtlı adına borca itirazda edebilir.
Vasi Tayini Davasının Yürütülmesi İçin Bir Avukat ile Çalışmak Gerekli midir? Zorunluluk olmamasına karşın sürecin uzun ve birden çok işlem barındırması nedeniyle bu alanda tecrübeli bir avukat ile çalışmak telafisi mümkün olmayacak hataların yapılmasının önüne geçecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri