3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
Buna göre, geleneksel taş yığma yapılardan yatay mimari esasıyla 3 katı geçmeyenler imar teşvikinden yararlanabilecek. Söz konusu yapıların, duvarlarının genişliği 25 santimetreyi geçen kısımları, taban alanı ve inşaat emsalinden muaf tutulacak.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Taş Ev Projeleri diğer ev projelerinden tamamen ayrı düşünülerek tasarlanmalıdır. Taş evlerde duvar kalınlıkları 45-50 cm kalınlığında olduğu için kolon kiriş sistemlerinin de ona göre çizilmesi gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Binanın yapımı ve tasarımı da büyük bir rol oynar. Doğru bir yapısal tasarım, binanın deprem şiddetini absorbe etmesini sağlayabilir. Taş evler, doğal olarak yüksek ağırlıkları nedeniyle daha sağlam bir yapıya sahiptirler. Bu da binanın deprem sırasında daha az zarar görmesini sağlayabilir.
Taş temel yapı malzemeleri arasında yer alır ve kullanım alanına göre pek çok avantaja sahiptir. Konutların taş olarak yapılması yaz aylarında özlediğimiz serinlik hissini verirken kışın ise yapının daha sıcak olmasını sağlar.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Taşınmazların inşasına ve inşa uygunluğuna dair alınması gereken izin belgesine yapı ruhsatı denir. Yani bir inşaata başlanması için izin belgesi alınması gereklidir. İzin belgesi alınmadan yapılan ve daha evvel yapılmış olan tüm yapılar, kaçak olarak nitelendirilmektedir.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılır.
Çünkü sabit konteynerler, yapı statüsündedir ve yapı yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekir.
Taş Yapılar; dayanıklı, uzun ömürlü, sağlıklı, doğaya uyumlu, nefes alabilen, hiçbir zararlı kimyasal içermeyen, kirli havayı filtreleyen, deprem-sel-yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı, yüzyıllarca ayakta kalabilen yapılardır.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
Taş ev yapımı diğer alternatiflere kıyasla daha maliyetli olduğu için çok tercih edilmese de bu özel mimari yapıların sayıları her geçen gün artmakta. Pek çok kişinin hayalini süsleyen taş evler, özellikle sofistike görünümlerinden dolayı son yıllarda biraz daha popüler hale gelmeye başladı.
Dolayısıyla 31.12.2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapı sahiplerinin 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurmaları ve belirlenecek kayıt bedelinin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilerek hukuka uygun hale getirilecektir.
S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ
Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
İmar Kanunu'nun 21. Maddesine göre, inşaat yapımında mutlaka inşaat ruhsatı alınması gerekir.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
a) Yapı denetim sistemi 200 m2 ve üstü yapılarda geçerli olacaktır. Dolayısıyla tek parseldeki Bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar yapı denetimine tabi değildir. b) Köy yerleşik alanlarındaki ruhsata tabi olmayan yapılar yapı denetimi kapsamı dışındadır.
Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Taştan yapılan evlerin 300 yıla kadar ömrü olur. Bir taş evi en geç 2 ayda bitirim" şeklinde konuştu.
Taş evler; güçlü, dayanıklı, sağlıklı, doğayla uyumlu, nefes alabilen, zararlı kimyasallardan arındırılmış, kirli havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı ve yüzyıllarca ayakta kalan yapılardır.
Taş evler, çoğu zaman çok pahalıdır. Fiyatlar, evin büyüklüğü, taşların cinsi ve işlemelerin kalitesine göre değişebilir. Ayrıca, taş evin kurulması için gerekli çalışma süresi de dikkate alınarak fiyat değişikliği olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri