Antioksidan bakımından zengin, A, B2 ve C vitaminleri içeren çiçeksi yapraklar hibiskus bitkisinin bir parçasıdır ve çaylarda ve kapsüllerde kullanılır. Ayrıca yüzyıllar boyunca hibiskusun tohumları, çiçekleri, yaprakları ve sapları geleneksel tıpta kullanılmıştır.
Genel olarak hibiskus bitkisi çay şeklinde tüketilir. Taze hibiskus salatalarda, yemeklerde, keklerde ve içeriğinde yer alan pektin nedeni ile reçel, şurup ve sos yapımında kullanılır. Çöl bitkisi olarak bilinen hibiskus yüksek oranda su tutma kapasitesine sahip bir bitkidir.
Hibiskus çayı günde en fazla 2 bardak içilmelidir. Hibiskus çayı öğleden önce ve öğleden sonra olacak şekilde içilir. Hibiskus çayı 10 gün boyunca içildikten sonra mutlaka 3 ay ara verilmelidir. 10 günden fazla tüketilmesi halinde faydalarından çok zararları ortaya çıkabilir.
C vitamini açısından zengin bir bitki olduğundan, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırır. Hibiskusun bir diğer faydası da hazımsızlığı gidermesidir. Bağırsak hareketlerini arttırır, bu nedenle kabızlık için çözüm sağlar. Regl dönemindeki ağrılara ve kramplara karşı oldukça faydalıdır.
Bamya çiçeği, çeşitli iklim koşullarında yetişmeye uygun bir bitkidir. Bakımı biraz sabır ister. Bu çiçek hibiskus bitkisi olarak bilinmektedir. İplik ve kumaş yapımında kullanılan bitkilerden bir tanesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.
Sağlık İçeceği Olarak Kullanımı: Hibiskus çiçekleri, hibiskus çayı veya hibiskus infüzyonu yapmak için kullanılır. Bu çay, C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını düşürebilir ve kalp sağlığını destekleyebilir.
Tansiyon problemi yaşayan, Kan şekeri düşük kişiler, Gebeler ve emziren bireyler için hibiskus çayı önerilmemektedir. Kronik hastalık yaşayanlar, klorokin tarzı ilaçları ve doğum kontrol hapı kullananlar ise kısıtlı şekilde tüketmelidir.
Ülkemizde nar çiçeği olarak da bilinen, Tayland ve Çin'de çokça yetiştirilen bir çiçektir. Çok yoğun tatlı-ekşi tadı, koyu kırmızı rengi ve yüksek miktarda C vitamini içermesiyle hibiskus çayı olarak çok tüketilir.
Bu maddeler, vücuttaki toksinlerin atılmasına ve dolaşım sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. Hibiskus sakinleştirir mi? Evet, sakinleştirici özellikleri olduğu belirtilmiştir. İçeriğindeki bazı maddeler, stres ve anksiyeteyi azaltabilir ve rahatlama sağlayabilir.
Yapılan bir çalışmada günde 3 bardak hibiskus (çayı yapılan bir bitki, daha çok kuşburnu çaylarına katılan ve kırmızı rengi veren madde) çayı içilmesi 6 haftalık bir süre içinde yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı bulundu.
Hibiskus bitkisi ağırlıklı olarak taç yapraklarından anthocyanin grubu etkin maddeleri bol miktarda içerdiği için guatr ve tiroid şikayeti olanların kullanmaması gerekir.
Cinsel ilişki sonrası hibiskus çayı içilmesi gebelik riskini azaltır. Aynı şekilde adaçayı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu rahimde kasılmaya yol açarak kanama yapabilirler.
Uzun süreli enflamasyon, kanser, astım, alzheimer, kalp hastalıkları ve romatoid artrit gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynar. Yapılan bazı araştırmalar sonucu hibiskus bitkisinin enflamasyonun giderilmesinde olumlu etki gösterebildiği gözlemlenmiştir.
İçeriğinde bolca C vitamini bulunduğu bilinen hibiskus bitkisi, aynı zamanda magnezyum ve demir başta olmak üzere birçok mineral bakımından da oldukça zengin.
Her öğünde bir avuç maydanoza yarım limonun suyunu sıkıp yediğinizde hem hastalıklara karşı korunacak hem de göbeğinizdeki yağlardan kurtulacaksınız. Siyah çay yerine yeşil çay veya hibiskus çayı içmek, göbek eritmenin en iyi yöntemlerinden biridir.
Hibiscus (Japon Gülü) hakkında bilmen gerekenler: Latince adı (Hibiscus rosa-chinensis) “Çin gülü” anlamına gelse de Türkçe'de "Japon gülü" ya da "gül hatmi" olarak bilinir.
Büyük-küçük yapraklı türleri bulunurken mor, beyaz, pembe, vb. gibi pek çok renkte çiçeği olan ebegümeci vardır. Daha çok çay olarak tüketilen hibiskus da bir ebegümeci türüdür.
Hibiscus rosa-sinensis
Latince adı "Çin gülü" anlamına gelse de Türkçede kullanılan "Japon gülü" adı çiçekçilerde ve halk arasında çok yaygındır. Ankara ve İstanbul gibi bölgelerde saksılarda yetiştirilen bitki, Akdeniz ve Ege sahillerinde bahçelerde yaygın biçimde görülür.
Öncelikle düşük tansiyona sahip olan kişilerin hibiskus çayı tüketmesi önerilmez. Kronik rahatsızlığa sahip olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar, hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar, alerjik bünyeye sahip olanlar ve kolesterolü olan kişilerin doktor onayı almadan hibiskus çayı tüketmemesi gerekir.
Rahat bir uykuya da yardımcı olduğu bilinmektedir. Antienflamatuar özellikleri sayesinde serbest radikallerin etkilerini büyük oranda ortadan kaldırabilir. İltihap oluşumunun önüne geçer ve var olan iltihapların vücuttan atılmasına destek verir.
Sindirimi kolaylaştırmasıyla da vücuttaki ödemi atar, şişkinlik gidericidir. Vücuttaki ödem ve şişkinliğin atılmasıyla da zayıflamak mümkündür. Hibiskus çayı nasıl demlenir? Siyah çay veya diğer çay çeşitleri eklenmemiş saf hibiskus çayını alın.
HİBİSKUS ÇAYI YAN ETKİLERİ
Hibiskus çayı aşırı tüketildiğinde kan basıncını düşürür. Düşük tansiyona sahip kişiler için bu durum bayılmaya sebep olabilir. Bazı kişiler için alerjik reaksiyon gösterebilir. Tansiyon hastaları ve kolesterolü olanlar hibiskus çayını dikkatli tüketmelidir.
Hibiscus bitkisinin hassas çiçekleri, makinelerden bir zarar görmesini engellemek için elle toplanır. Kuşburnu meyveleri ise yetiştiği çalılardan ya da ağaçlardan toplanır.
büyüdükleri yere ve iklime göre değişen yüzlerce hibiskus türü vardır, ancak hibiscus sabdariffa en çok çayı yapmak için kullanılır. koyu kırmızı renkli bir çay olan hibiskus çayı kızılcık benzeri ekşimsi tatlı bir aromaya sahiptir. sıcak olarak tüketilebileceği gibi buzlu olarak da içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri