Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır. Yüksek B vitamini içermesi ve yüksek protein kaynağı olması nedeniyle sporcuların diyet listesinde özellikle kırmızı mercimek çorbası kalori açısından da kafi geldiği için kullanılır.
Mercimek Çorbası içeriğinde 24,85 Karbonhidrat(g), 7,38 Protein(g), 0,59 yağ(g), 5,24 lif(g), 261,72 Sodyum(mg), 402,96 potasyum(mg), 51,42 Kalsiyum(mg), 203,35 A Vitamini(ui), 9,88 C Vitamini(mg), 2,87 ve Demir barındırır.
İçerisindeki antioksidan bileşenler sayesinde yaşlanmayı engeller, ciltteki yara ve aknelere iyi gelir. 2. Zengin lif içeriği Sayesinde tok tutar, kilo kaybına yardımcı olur. 3. Diyabet hastaları için doğru bir besindir. Lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini düzenler.
Mercimek, düzenli olarak tüketilirse obezite, kalp hastalığı, diyabet ve meme kanseri gibi hastalıklara karşı vücudunuzun dirençli olmasını sağlayarak, hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. İçerisindeki polifenoller sayesinde güçlü bir besin olarak kabul edilir. Hücre hasarlarıyla savaşarak beyin sağlığını korur.
İlgili 25 soru bulundu
Yağ oranı yüksek olan kırmızı mercimek çorbası ölçülü olarak tüketilmediğinde kilo alımına sebep olabilir.
100 gram gelen kırmızı mercimek çorbası 30 kalori değerindedir. 150 gram gelen 1 kepçe küçük kase kırmızı mercimek çorbası 45 kalori değerindedir. 200 gram gelen orta kase mercimek çorbası 60 kalori değerindedir. 275 gram gelen 1 porsiyon büyük kase kırmızı mercimek çorbası 83 kalori değerindedir.
Oldukça besleyicidir ve mineral, protein ve lif açısından zengindir. Yüksek protein içeriği nedeniyle, genellikle et yerine kullanılır. Soya fasulyesinden sonra, kalori başına en yüksek protein oranına sahiptir. Düzenli mercimek tüketimi obezite, şeker hastalığı ve kalp problemlerini azaltır.
D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Besleyici bir özelliği içerisinde barındırdığı için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Halsizlik durumlarında kişiye demir sağlar ve daha dirençli yapar. Kalın bağırsakları çalıştırır, hemoroit ve ince bağırsak sorunlarına yardımcı olur.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Mercimek sahip olduğu yüksek lif oranı sayesinde kilo vermede yardımcı olmaktadır. Mercimek diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından biri olarak ifade edilmektedir. Uzun süre tok kalmayı sağlayan mercimek zayıflamak isteyenler tarafından sık tüketilen bir bakliyat olmaktadır.
Prebiyotik sebzelerle hazırlanmış çorbalar bağırsak düzenleyicidir. Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
Kırmızı mercimek lif bakımından zengindir. Bu da düzenli bağırsak hareketlerini ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin gelişmesini destekler. Kırmızı mercimek tüketimi yemek dışkı ağırlığını artırabilir ve genel bağırsak işlevini iyileştirebilir.
B12 vitamini içeren sebzeler arasında; mercimek, brokoli, pancar, barbunya, ıspanak, taze fasulye, bezelye, maydanoz gibi sebzeler sıralanabilmektedir. Bununla birlikte b12 vitaminini içeren çeşitli meyveler bulunmaktadır. Narenciye, avokado ve muz en fazla B12 vitaminini bulunduran meyvelerdir.
Vücuda enerji veriyor, besleyici bir etki oluşturuyor
Kırmızı mercimek, diğer birçok baklagil gibi protein bakımından zengin olduğu için besleyici özellikler gösteriyor, bu sayede vücuda enerji veriyor, günlük protein ihtiyacımızın karşılanmasına büyük etkileri oluyor.
Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
KIRMIZI MERCİMEĞİN YAN ETKİLERİ
Kırmzı mercimeğin fazla tüketilmesi midedeki gaz oranının artmasına neden olur. Fazla tüketim sonucu böbrek rahatsızlıkları, potasyum zehirlenmes gibi problemler oluşabilir. Kırmızı mercimeği düzenli tüketmeye karar verdiyseniz mutlaka öncelikle doktorunuza danışınız.
Yeşil mercimek yoğurtla yenir mı? Yoğurtlu yeşil mercimek karbonhidrat, protein, demir, potasyum içeriği yüksek bir besindir. Öğünlerde kurubaklagil ve yoğurt yerine tüketilebilir.
Mercimek fitik asit denilen insan vücudunun sindiremediği bir çeşit fosfor içerir. Bu da pek çok kişide şişliğine sebep olabilir.
Mercimek Çorbası
Bir fincan (198 gram) pişmiş mercimek yaklaşık 230 kaloridir ve 39.9 gr karbonhidrat, 17.9 gr protein, 0.8 gr yağ, 15.6 gr lif içerir.
1 tane lahmacun kaç kalori? İnce hamurlu lahmacunlar yaklaşık olarak 180 ile 200 kalori arasındadır. Kalın hamurlu lahmacunlar ise en fazla 240 kaloridir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri