Entübe edilecek olan hastanın bilincinin tamamen kapalı olması gibi bir şart yoktur. Bilinci açık olan ancak vücutlarına yeterli miktarda havayı alamayan ve ağır nefes darlığı yaşayan kişiler de entübe edilebilir.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
Entübe hasta kalıbını çok sık duyar hale geldik. Bu, hastaya entübasyon işleminin uygulanmış olduğu anlamına gelir. Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır.
Entübasyon tüpü hastanın ses tellerinin içinden geçtiği için entübe edilen hastalar konuşamaz ve yutkunamazlar. Dolayısı ile entübe edilen hastaların yemek yemesi veya bir şeyler içmesi de mümkün değildir. Hastanın ne kadar uzun süre entübe edileceğine bağlı olarak serum aracılığıyla beslenmesi gerekebilir.
Entübe edilen hastanın uyandırılması sonrasında hem entübasyona hem de anesteziye bağlı olarak da bazı yan etkiler görülebilir. Mide bulantısı ve kusma gibi yan etkiler anestezi nedeniyle sıklıkla görülür.
İlgili 31 soru bulundu
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
3. Basamak Yoğum Bakım
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Komadaki kişi birkaç gün veya hafta içinde ölmezse genelde uyanır yani gözlerini açar. Birkaç günlük komanın ardından kişinin görece az hasarla tam bilinçli halde uyanması mümkün olabilir.
Üst hava yollarında meydana gelen bir tıkanıklığa bağlı olarak soluk alıp vermenin gerçekleştirilemediği ve endotrakeal entübasyonun (ağızdan girilerek akciğerlerin havalandırılması) başarısız olduğu durumlarda acil olarak trakeostomi gereklidir.
Entübe hastaların iyileşmesi elbette mümkündür. Hastaların iyileşme süreleri tamamen hastanın durumuna göre değişmektedir. Bu noktada hastaların yaşları ve hastalıkları da oldukça önemlidir. Entübe kalma süresi de kişilerin vücut direncini etkilediğinden iyileşme süreci entübe kalma süresine göre değişir.
Literatürde uzlaşı bulunmamakla birlikte yapılan değişik çalışmalarda uzamış yoğun bakım yatışı için kabul edilen süre 10-21 gün olarak bildirilmektedir (3-6).
Literatüre baktığımızda acil endotrakeal entübasyon komplikasyonları olarak; hipotansiyon , bradikardi, yeni başlangıçlı disritmi, kardiyak arrest, hipoksemi, özefageal entübasyon, regürjitasyon ve aspirasyon, hava yolu yaralanması, ana bronş entübasyonu ve çoklu entübasyon girişimi tanımlanmıştır.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Kişinin Bilinci Kapalı ise; Hastanın yaşam bulguları değerlendirilir. Kişiye koma pozisyonu verilir. 112 Acil Servis aranarak yardım istenir.
Komada kalmış olan çoğu kişinin 3 ya da 4 hafta arasında çıktığı bilinir. Ancak bu süreden daha uzun süre kalan kişilerin iyileşmesi, komadan çıkması pek mümkün değildir.
Koma nadir olarak birkaç haftadan uzun süre devam eder. Daha uzun süre bilinçsiz kalan kişiler kalıcı vejetatif bir duruma geçebilirler. Komaya bağlı olarak, bir yıldan daha uzun süreli kalıcı vejetatif durumunda olan bireylerin uyanma olasılıkları oldukça düşük seyreder.
Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Evde ölüm nedenlerinin en başında %43 ile hava yolu sorunları, %21 ile MV sorunları gelmiştir. Grup 1, 2 ve 3'te trakeostomi sonrası yaşam süreleri yaklaşık sırasıyla 11 ay, 18 ay ve 15 ay bulunmuştur. Çalışmamızda evde ölen hasta sayısı açısından gruplar arasında fark yoktu.
Solunum yetmezliği nedeniyle nefes borusuna tüp takılıp solunum aletine bağlanan hastalarda, solunum desteği ihtiyacı 15 gün sonra hala devam ediyorsa, boğazdan delik açılarak trakeostomi tüpü takılıyor.
Kritik hastalık, hayatı tehdit eden bir hastalık nedeniyle veya ameliyat sonrası kişinin özel takip, tedavi ve dikkat gerektirdiği durumu ifade eder. Kritik hastalık nedeniyle yoğun bakımdan sonra hayatta kalma oranlarındaki iyileşmeler araştırmaların bu hastaların uzun dönemdeki sağlıklarına odaklanmasını sağlamıştır.
Yoğun bakımda hastalar durumlarının ciddiyetine göre 3 basamağa ayrılmaktadır. Birinci basamak hastalar en hafif hasta grubunu oluştururken 3. basamak hastalar en ağır hasta grubunu temsil etmektedir.
3.derece yoğun bakım üniteleri ise hastaların durumlarının en ağır olduğu durumlarda kaldırıldıkları bölüm olarak kabul edilmektedir. Hastaların sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu durumlarda 3. Basamak yoğun bakım üniteleri hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri