Gelecek ile ilgili bir plan ve düşünce barındıran cümlelere tasarı cümlesi denir. Tasarı cümlelerinde henüz olmamış fakat olması beklenen durumlar söz konusu olur. Tasarı Cümlesi Nedir? Bir kişinin ileriye dönül yapmayı düşündüğü planlamaların anlatıldığı cümlelere tasarı cümlesi denir.
13) TASARI CÜMLESİ: *İleride yapılacak işlerin var olduğunu bildiren ve bunun planını içeren cümlelerdir. İyi bir üniversiteye girmek için, günde 8 saat ders çalışmayı düşünüyorum. Bu yazıları kitaplaştırmayı planlıyorum.
Tasarı cümlesinde hedeflerimize henüz ulaşmamışızdır, düşüncelerimiz sadece planlama veya düşünce aşamasındadır. Bu tür cümlelerde genellikle “düşünüyorum, amaçlıyorum, hedefliyorum, planlıyorum, yapacağım…” gibi yüklemler bulunur. Bu sözcüklerin ortak noktası gelecekte yapacağı işleri bildirmektir.
Bu ifadeler karşıdaki kişinin fikrini veya yaptığı işi doğrulamak, bazen de takdir etmek amacıyla kullanılır.
21) ÖNERİ CÜMLESİ: *Bir eksikliğin giderilmesi için telkinde (tavsiyede, teklifte) bulunmaktır. İyi bir üniversite için günde 8 saat çalışmalısın. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur.
İlgili 28 soru bulundu
Şart cümlesi veya koşul cümlesi, Türkçedeki anlamına göre cümle türlerinden biri. Yan cümlesi dilek-şart kipini alan ve şart anlamı taşıyan cümledir. Ana cümledeki fiilin gerçekleşmesi, yan cümlede belirtilen bir şarta bağlıdır. Ancak çok çalışırsan başarılı olabilirsin.
Çıkarım cümlesi olarak isimlendirilen cümleler çok özet bir tarif ile; nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Her hangi bir konu hakkında, bir cümleden yapılacak çıkarımlara başka bir ifade ile sonuç yahut tahmin cümlelerine çıkarım cümleleri denmektedir.
Doğrudan anlatım, herhangi bir konuda bir kişiye ait olan görüş ve düşüncelerin bir değişikliğe uğratılmadan, olduğu gibi söylenmesi olarak belirtilmektedir. Başka birine ait olan bir sözün herhangi bir değişikliğe uğramadan ve herhangi bir yorum katılmadan söylenmesi doğrudan anlatım olarak ifade edilmektedir.
Onay anlatan evet, olur, peki, tabii, elbette, lütfen, baş üstüne, hayhay gibi kelimelerden oluşmuş eş anlamlılar grubundan sadece evet ve pekinin sözcük anlamında onay kaydedilmiştir.
Tanım cümlesi, bir durumun başka bir duruma denk olduğu, bir durumun önemli bir özelliğe sahip olduğu veya bir şeyin, gerçekte başka bir şey olduğu görüşünü ifade etmek” amacıyla oluşturulan bir cümle türüdür. Bu tür cümlelerin, hem söz dizimi hem de oluşturulma amacı bakımından ayırıcı özellikleri vardır.
Türkçede bir cümleye varsayım anlamı; “varsayalım ki, diyelim ki, tut ki, kabul edelim ki, … -dığını düşünelim,” gibi sözlerle veya eklerle kazandırılır. Örnek olarak; 'Diyelim ki bugün hava yağmurlu,' 'Varsayalım ki yarın işe gitmeyeceğim,' gibi ifadeler kullanılabilir.
Tasarı bir şeyi daha sonra uygulamak üzere zihinde kurmak anlamına gelir. Önceki yüzyıllarda bu kelimenin yerine daha çok "tasavvur" sözcüğü kullanılmıştır. Kelimenin yan anlamı ise projedir. Kelimenin isim hali "tasarım" şeklinde yazılır.
Bir olayın ya da durumun olma ya da olmama, gerçekleşme ya da gerçekleşmeme durumunu anlatan cümlelerdir. Kesinlik yoktur. Bir olay ya da durum hakkında kesin bilgi sahibi olmadan fikir yürütmektir.
Tasarı cümlesi, olması istenen bir şeyin zihinde kurgulanması ve cümleye dökülmesidir. Gelecek ile ilgili bir plan ve amaç içeren cümleler için tasarı cümlesi denir. Tasarı cümlesinde henüz gerçekleşmemiş fakat gerçekleşmesi beklenen durumlar anlatılır.
Kanun'daki tanımlaması ile tasarım, bir ürünün, tamamı veya bir bölümünün “özel nitelik taşıyan” görünümüdür. Özel nitelik, tasarım konusu ürüne, şekil, renk, doku, süsleme gibi çeşitli araçlarla kazandırılabilir.
Çıkarım kavramını ararken cümlede ''o halde , sonuç olarak, öyleyse, demek ki , neticede, sonuçta ve —dığını gösterir.'' sözcüklerini aramalıyız. Bu tarz cümleler çıkarımda bulunulduğunu gösterir.
Tufan Demir, “evet, hayır”ı soru cümlelerinin cevabı olarak kullanılan belirteçler olduğunu belirtmiş; bu sözcükleri ve soru cümlelerinin yerine geçen sözlerin cevap belirteci olduğunu ifade etmiştir (Demir 2006: 486).
Karahan, evet, hayır sözcüklerinin zarf olarak kabul edilmesine karĢı çıkar.
[1] Söylenen ifadede yer almayan ancak cümlenin anlamından diğer yargıların gizlenmiş olarak belirtilmesine örtülü anlam denir. Bu tip cümlelerde kıyaslamalara , aşamalı durumlara yer verilebilir. Ağırlıklı olarak “de” bağlacı kullanılır knk.
Doğrudan anlatım, aktarılan cümlenin değiştirilmeden aktarılmasıdır. Dolaylı anlatım ise aktarılan cümlenin kendi cümlemizle birleşmesi ile değişmesi demektir. Aktarma cümleleri birbirine çevirebilmek kazanımlardan en önemlisidir. Mecazlı anlatım, özellikle atasözü ve deyimlerde zor sorular getirebilir.
Dolaylı Anlatım; Herhangi bir konuda başkasından öğrendiğimiz bir haberi başkasına aktarmamıza denir. Örneğin: Arkadaşım okula geleceğini söyledi. Doğrudan Anlatım; Öykü, roman gibi yazın türlerinde, olayların kahramanın ağzından anlatılmasıdır.
Dolaylı vergiler; yansıtılması kolay, mal ve hizmet satın alımı sırasında ödenen, dolaysız vergiler ise; vatandaşların gelir veya kazançları üzerinden alınan vergi çeşididir.
12. Beklenti Cümleleri Bir olayın gerçekleşmesini bekleme anlamı içeren cümlelerdir. Bu cümlelerde “ummak, sanmak” ey- lemlerine dikkat edilmelidir. Beklenti Cümleleri İkiye Ayrılır: Gerçekleşmiş Beklenti Gerçekleşmemiş Beklenti Gerçekleşmesi istenen duru- mun olumlu sonuçlanmasıdır.
Sözde soru cümleleri bir düşüncenin daha çarpıcı bir şekilde ifade edilmesi amacı ile kurulan cümlelerdir. Bu teklife hayır diyebilir miyim? " bu cümle aslında bu teklife hayır diyemem anlamı taşımaktadır." Senin ne kadar iyi olduğunu bilmez miyim?
Bir isim kategorisini daha somut hale getirme, detaylandırma Çıkarım belirli bir ismi somutlaştıran bir örnek veya alt kategoridir. Örneğin, “başkan” “Georg Bush” ile somutlaştırılabilir. Araç Bu çıkarım, bir nesne, vücudun herhangi bir bölümü veya kahramanın bilinçli bir eylemde kullandığı bir kaynak olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri