Tasarrufun iptali davası İİK 277. vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu dava yolu ile borçlunun alacaklılardan mal kaçırma saiki ile yapmış olduğu işlemler hükümsüz sayılarak, borçlunun elden çıkardığı mal varlıkları üzerinde alacaklıya cebri icra yolu ile alacağını elde etmesi sağlanmaktadır.
Tasarrufun iptali davası İcra ve İflas Kanunu (“İİK”) m.277 ve devamında düzenlenmiş olup, borçlunun alacaklılara olan borçlarını ödememek için kötü niyetli şekilde varlıklarını 3. Kişilere devretmesi halinde açılabilen bir dava türüdür.
Tasarrufun İptali Davası Sonuçları
Tasarrufun iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmiş ise davaya konu olan taşınmaz üzerinde alacaklı borçlunun hala malvarlığındaymış gibi cebri icra yoluyla alacağını alma yetkisini elde edecektir.
Tasarrufun İptali Davası Sonucunda Ne Olur? Tasarrufun iptali davası ile malın mülkiyeti davalıdan alınarak borçluya verilmez, sadece alacaklı malın bedelinden alacağını elde etme yetkisini kazanır. Hacizdeki iptal davasının kabulü kararı ile dava konusu olan mal borçlunun mülkiyetine geri dönmez.
Tasarrufun iptali davasının yargılaması devam ederken, alacaklının alacağı ve eklentileri davalılardan birisi ( borçlu, üçüncü kişi, dördüncü kişi) tarafından ödenirse dava konusuz kalır. Yargıtay kararlarında ise, borcun hükümden sonra ve ancak, hükmün kesinleşmesinden önce ödenmesi halinde de dava konusuz kalır[40].
İlgili 26 soru bulundu
TASARRUFUN İPTALİ DAVASINDA DAVA DEĞERİ NEYE GÖRE BELİRLENİR ? Tasarrufun iptali davası malın aynına ilişkin olmayıp kişisel bir dava olduğundan alacaklının elindeki aciz belgesinde belirtilen ödenmemiş alacak ile, iptale tabi tasarrufun değerinden az olana göre belirlenir.
İİK m.284 gereğince tasarrufun iptali davaları, borçlunun hileli tasarrufundan itibaren beş yıllık süreye tabidir. Bunun yanı sıra, muvazaa davalarının açılması açısından herhangi bir zamanaşımı süresi ya da hak düşürücü süre bulunmamaktadır.
Dava, muvazaa nedeniyle tapu iptal tescil değil İİK 278. maddesine dayanan tasarrufun iptali olduğuna göre, tanık deliline gerek yoktur. Yasanın açıkça "batıldır" dediği bir tasarrufun batıl olduğunu ayrıca kanıtlamak gerekmez.
Tasarrufun iptali davaları, taşınmazın aynına ilişkin bir dava olmayıp, kişisel bir dava olması sebebiyle; genel yetki kuralları çerçevesinde davalılardan herhangi birinin yerleşim yerinde açılabilir.
Tasarrufun iptali davalarında Yargıtay tarafından birtakım özel dava şartları kabul edilmiştir. Bu şartlar “gerçek bir alacağın olması”, “icra takibinin kesinleşmesi” ve “alacağın iptale konu tasarruftan önce doğmuş olması” dır.
Tasarrufun iptali davası hukuki niteliği itibariyle, dava konusu mal, alacak ve hakkın aynına ilişkin bir ayni dava olmayıp, kişisel nitelikte bir dava olduğundan mahkeme kararı kesinleşmeden vekalet ücreti kesinleşmeden icraya konulabilir.
İptal davaları, idari işlemlerin hukuka aykırılığı halinde açılan davalardır. İptal davalarının sonucunda mahkeme, idari işlemin hukuka aykırı olduğuna karar verirse, idari işlemi iptal eder. İdari işlemin iptal edilmesi halinde, bu işlem ortadan kalkar ve idari işlemle elde edilen sonuçlar ortadan kaldırılır.
Tasarrufun iptali davasını alacaklı olan davacı, davalı olan borçlu ve/veya tasarrufu devralan 3. kişinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açabilecektir. Davalıların ortak bir yerleşim yerleri mevcut değilse davalılardan birinin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesinde de açılabilecektir.
Tasarrufun iptali davası icra takibi yoluyla alacağını tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son 5 yıl içerisinde menkul ve gayrimenkul mallarına ilişkin tasarruflarını,mal kaçırmasaikiile yaptığını iddia ederek iptalini talep etmesidir.Bir tür eda davasıdır.
Tasarrufun İptali Davaları Zorunlu Arabuluculuk Kapsamında Değildir.
Prof.Dr.Muhammet Özekes- İcra ve İflas Hukuku Dersi-22: Tasarrufun İptali Davası - YouTube. Bu derste tasarrufun iptali davası ve iptale tabi tasarruflarla ilgili konular anlatılmaktadır.
Tasarrufun iptali kararının infazı için, kesinleşmesine gerek yoktur. Tasarrufun iptali kararı kesinleşmeden kararın icra dosyasına ibraz edilmesi suretiyle dava konusu malın haczinin ve satışının istenmesi mümkündür.
Aciz vesikası, sonradan ikame edilebilen dava şartlarındandır. Alacaklı, yani tasarrufun iptali davasında davacı kişi davanın her aşamasında, temyiz süreci de dahil olmak üzere, aciz vesikasını mahkemeye sunabilir.
Tasarrufun İptali Davasının Hukuki Niteliği
Tasarrufun iptal davası da bir edim davasıdır. Zira alacaklı bu davayla kendisine cebri icra yoluyla satılan mal üzerinden alacağı oranında para verilmesini istemektedir. İptal davasına konu olan işlemler, yok hükmünde ya da batıl değil, hukuken geçerli işlemlerdir.
tasarrufun iptali davaları, ticaret şirketlerinde ortakların şirketle veya birbirleriyle olan münasebetlerinden doğan davalar, hakimin reddi talepleri basit yargılama usulüne tabi olduklarından adli tatilde de görülür.
Tasarrufun iptali davasına konu edilen alacakla davaya konu malın değerinden hangisinin değeri daha azsa vekalet ücreti ona göre belirlenir. Örneğin, 120.000.- TL alacak için dava açılmış ancak davaya konu taşınmaz 380.000.-TL değerindeyse vekalet ücreti 120.000.-TL üzerinden hesaplanır.
Tasarrufun iptali davası; icra takibi suretiyle alacağını tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son beş yıl içinde menkul ve gayrimenkul mallarına dair mal kaçırmak amacıyla yaptığı tasarrufların iptal edilmesi istemi ve amacıyla açılan davadır.
Tasarrufun iptali davası açılmasından sonra alınan ihtiyati haciz kararının on gün içinde icrasının istenmesi gerekir. İcra sağlanır ve bundan sonra, ihtiyati haciz kararı dava sonuna kadar devam eder.
MADDE 1- (1) Mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir. MADDE 2- (1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
m.268/I.), ihti- yati haciz sahibi satış isteyemeyip, ancak kesin haciz sahibi satış isteme hakkına sahip olduğundan, bu aşamada satış isteme süreleri işlemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri