Tasavvuf edebiyatında gölge, vahdet anlayışı bağlamında, mutasavvıfların varlık ve yokluk konularına bakış açılarını yansıtmada kullandıkları önemli bir metafordur. Gölge bir metafor olarak, mutasavvıfların âlemin hakikatin gölgesi olduğuna yönelik düşüncelerini ortaya koymaları bakımından önemli imkanlar sunmuştur.
Gölge, temel anlamına göre “saydam olmayan bir cisim tarafından ışığın engellenmesiyle ışıklı yerde oluşan karanlık”tır (Türkçe Sözlük, 2005: 774). Gölgenin mecaz anlamı ise “lütuf ve ihsan”dır (Cebecioğlu, 2014: 420). Tasavvufta ise “gölge, hakikatin gölgesi olarak değerlendirilir” (Cebecioğlu, 2014: 420-421).
Bir nesneye ışık kaynağından yayılan ışık çarptığında, nesnenin aydınlanan yüzünün tersinde oluşan karanlığa gölge denir. Noktasal bir ışık kaynağından çıkan ışınlar doğrusal bir yol izler. Önüne konulan ışık geçirmeyen bir cismin arkasına kaynaktan çıkan bazı ışınlar ulaşabilir bazı ışınlar ulaşamaz.
Persona görünen yüzdür. Gölge ise görünmeyen yüz. Gölge diğer bir deyişle insanın yüzleşmek istemediği karanlık tarafıdır. Bilince kabul edilmeyen gölge, dışarıya, diğer insanlara yansıtılır, sorun onlardır, kötü olan da onlardır.
İki farklı gölge türü varmış: Tam gölge: Bu gölge türünde cismin arkasında oluşan gölge kısmına hiç ışık düşmezmiş. Yarım gölge: Cismin arkasında oluşan gölgenin kısmen ışık alan kısmına ise yarı gölge denirmiş. Güneş günün farklı saatlerinde yer değiştirir bunu biliyoruz.
İlgili 32 soru bulundu
Gölge arketipi bilinçdışı veya bilinçaltının bir parçasını oluşturan ve bastırılmış fikirlerden, içgüdülerden, dürtülerden, zayıflıklardan, arzu ve isteklerden, toplumun kabul görmeyeceği eğilimlerden ve utanç verici korkulardan oluşan tarafındır. Gölge, insan doğasının vahşi, karmaşık ve bilinmeyen karanlık yüzüdür.
Jung'un Gölge Teorisi'ne göre ”Gölge, bireyin bilmeyi tercih etmediği kısmını tarif eder. Benliğin “reddedilmiş taraflarını” içerir. Benliği bu görüşleri içerdiği için, bu görüşler bilinçli bir istekle ya da kazayla bir gün bir şekilde ortaya çıkar.
Deneyimlemekten hoşlanmadığımız duygulara kötü, negatif, olumsuz demek yerine onları deneyimlemekten hoşlandığımız diğer duygulara nazaran daha “karanlık”, “koyu”, “gölge” olarak düşünebiliriz. Psikologlar insanların deneyimlediği temel karanlık duyguları beş türe ayrır: iğrenme, utanç, korku, öfke ve üzüntü.
Kara kelimesinden türetilmiş olan karartı sözcüğü, hem gölge hem de muğlak ve belirsiz anlamına gelir.
varlığını belli etmeden, gizlice anlamına gelir.
Psikolojiyi “gölge” terimi ile tanıştıran Jung olmuştur. Bu terimi yaşanmayan ve genellikle sevilmeyen potansiyellerimizin toplamını tanımlamak için kullanmıştır. Görünürde sahip olmadığımız, ama ne gariptir ki sürekli başkalarında algıladığımız her şey gölgedir.
Gece Gölgesi Sebzeleri Nelerdir? Gece gölgesi sebzeleri, Solanaceae (solanin) familyasına ait çiçekli bitkilerin yenilebilir kısımlarıdır ve bu sebzeler az miktarda alkaloid içerirler. Alkaloidler, gece gölgesi sebzelerinin yapraklarında ve gövdelerinde bulunan nitrojen içeren maddelerdir.
Öğle saatlerinde Güneş tam tepede olduğu için bazen gölge olmaz olursa da gölgenin boyu en kısa halinde olur yani çok kısa olur. Akşam saatlerine ise sabah olduğu gibi eğik ışınlar vardır. Işınlar eğik gelir ve uzun gölgeler oluşmasına neden olur. Türkiye'de gölge yönü daima kuzeyi gösterir.
Gölge benliği nedir? Gölge benliği herkesin içerisinde bulunan düşünmediği, reddettiği, bastırdığı ve sonucunda bilinçaltına ittiği özelliklerini, duygularını, düşüncelerini temsil ediyor. Karakterimizin bir bölümünü oluşturan bu yönümüz, aslında bizler onu görmeyi tercih etmediğimiz için görünmez hale geliyor.
Ateş etrafına ısı ve ışık yayan enerji kaynağıdır, gölgeyi oluşturan temel etmen ışıktır be nedenle ışık kaynağının kendisinin gölgesi olmaz.
Gölge kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük listesini şu şekilde verebiliriz: Saye. Hayal. Hayalet.
Bir ışık kaynağından çıkan ışınların saydam olmayan bir cisimle karşılaşmaları durumunda ışık cismin arkasına geçemez, böylece cismin arkasında gölgesi oluşur. Tam gölge ve yarı gölge diye iki doğa olayı var, bunları da bu yazıda inceleyeceğiz.
gölge - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kölige “gölge” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe köli- “gölgelenmek, kararmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Dönenceler dışında kalan yerlerde bir cismin öğle vakti gölgesi Kuzey yarımkürede kuzeye, Güney yarımkürede güneye düşer.Dönenceler arasındaki yerlerde ise Güneş ışınlarının geldiği yönün tam tersine düşer. Gölge yönü kavramının tanımı toplam 98308 kez görüntülenmiştir.
“Persona, bireyin dış dünyaya karşı genel ruhsal davranış biçimidir” (Jung, 2006, s. 39) Buna göre persona, işlevsel bir komplekstir. Bireyin dış dünyada kabul görmek için taktığı, bir nevi maskedir.
Bunun için 1 metre uzunluğunda bir çubuğu, öğle güneşi olduğunda yere diktiğimizde, kısa olan gölge Kuzey Yönünü göstermektedir. Zıt gölgesi ise Güney yönünü işaret eder. Bu işlem güneş tepedeyken yapıldığından dolayı, o vakitleri beklemeden de yönünüzü belirleyebilirsiniz.
Bağımsız Değişken: Işık kaynağının cisme uzaklığı. Bağımlı değişken: Gölge boyu SONUÇ: Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu büyür, cisim uzaklaştıkça gölge boyu küçülür. Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri