Otomobiller, yakıt hava karışımı ile çalışırlar. Yakıt hava karışımında yakıt oranı fazla olduğunda zengin karışım oluşur. Zengin karışım motor içerisinde tam olarak yanamayan yakıtın egzozdan atılmasına neden olur. Egzozdan çıkan zengin karışım, aracın benzin kokmasına sebep olabilir.
ateşlemede sorun olabilir,marşa bastığınızda silindire giden benzin egzozdan çıkıyordur belki. ateşlemede sorun olabilir,marşa bastığınızda silindire giden benzin egzozdan çıkıyordur belki.
Benzin dökülen alana tuz dökmek ve daha sonrasında ise bu tuzladığınız alana limon uygulamak oldukça etkili bir diğer yöntem olarak görülmektedir. Burada hem lekenin kalıcı olması önlenir hem de araçta oluşacak kötü kokunun önüne geçilmesi sağlanır.
Makalede, benzin istasyonlarında, otomobil tamircilerinde, benzin ya da dizel yakıtların koku ve buharı bulunan işlerde en az 3 ay çalışan erkeklerde, meme kanseri görülme riskinin 2 kat arttığı belirtildi.
Yeterli ve temiz hava olmaz ise yakıtın tamamı ateşleme sonrası yanmayabilir. Yakıtın tam olarak yanmaması demek bir miktar yanmamış yani çiğ yakıtın silindirler içerinden gazlarla beraber atılması demektir. Bunun sonucu olarak da egzozdan çiğ yakıt da atılmış olur.
İlgili 42 soru bulundu
1 – Ateşleme Sistemi Arızaları Kaynaklı Koku Sorunu
Araç çalışırken benzin kokusu gelmesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında ilkidir. Araçta buji, buji kablosu , bobin arızası gibi bazı parçaların arızalı olması durumunda silindir yanma odasına alınan yakıt ateşlenemeden egzoz borusundan dışarı atılır.
Benzin ve diğer hidrokarbonlar içe çekildiğinde ya da koklandığında sinir sisteminde baskılayıcı bir etkiye sahip oluyorlar ve bu da geçici, 'öforik' (euphoric) bir hisle sonuçlanıyor. Yani insanın hoşuna giden bir his oluşuyor.
Yeteri kadar hava olmadığı durumlarda ateşlenen yakıtın tamamı yanmaz ve bunun sonucunda verimsizlik ortaya çıkar. Bu durumda yanmamış karışım egzoz gazlarıyla birlikte atmosfere salınır. Egzozdan çıkan bu karışım ise çiğ yakıt olarak adlandırılır.
Benzin zorlu bir leke ve koku olduğu için, uygulanacak ilk müdahale ya buhar tutmaktır ya da limon kullanarak kokuyu gidermektir. Tuzu lekenin üzerine uygulayıp ardından limonu da uygulayınca, hem lekenin kalıcı olması önlenir, hem de yaydığı koku limon sayesinde ortadan kalkar.
Yakıt Sisteminde Oluşan Sorun
Kauçuk yapıdaki bu hortumlar deformasyona uğradıklarında benzin sızdırabilirler. Benzinin yanma sıcaklığı oldukça düşüktür. Yani bir kıvılcım bile tutuşmasına sebep olabilir. Bu sebeple araçtan gelen benzin kokusu çok tehlikelidir.
Benzin lekesi su ile çitilenerek çıkmaz. Çeşitli leke çıkarıcı ürünler ile çıkarılamaz. Bu yüzden su buharı ile çözündüğünü bilmeyenler için çıkması imkansız bir leke olarak tarif edilmektedir. Sıcak suyun buharında hızlı ve sorunsuz bir şekilde çıkarılır.
Benzin, mezolimbik yolunu aktifleştiriyor
Benzen ve diğer hidrokarbonlar içe çekildiğinde sinir sisteminde baskılayıcı bir etkiye sahip oluyorlar ve bu da geçici, 'öforik' (euphoric) bir hisle sonuçlanıyor. Yani insanın hoşuna giden bir his oluşuyor.
Genelde egzozdan çiğ benzin kokusu durumu, ateşlemenin tam yapılamaması nedeni ile araçlarda yanmadan atılan yakıtın egzoz iç ısısı nedeni ile yarı yanmış yani halk tabiri ile çiğ şekilde egzozdan atılması sonucu arabada benzin kokusu şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Yakıt hortumları, benzin hortumları olabilir. Benzin deposunun sızdırıyor olması olabilir. Benzin pompası ve contasında kaçak olabilir. Benzin hortumlarının bağlantılarında sorun olabilir.
Benzin deposu hariç araçta patlama olmaz. Araçta patlamaya yol açacak tek şey benzindir. Depo alev alırsa patlama olabilir, araçta yoğun bir benzin kaçağı olma ihtimaline karşı dikkatli olmanızda fayda var.
Aracın içinde yakıt kokusunu oluşturabilecek 2 seçenek var diyebiliriz. Bunlardan biri yanmış yakıt kokusu yani emisyondur. Sebebi ise egzoz manifoldundaki kaçaklar ve egzoz sitemindeki patlaklardır.2 ci sebep ise yakıt sistemi kaçakları ve yakıt deposu hava tahliyelerinin zamanla tıkanmasıdır.
Araçta gaz kokusu genelde iki sebepten kaynaklanır. Bunların başında katkılı Otogaz kullanmak diğeri ise LPG bağlantılarında gevşeme ve arızadan dolayı kaynaklanır. Bu konulara herkesin anlayacağı şekilde açıklık getirecek olursak mesela katkılı Otogaz içinde motor koruyucu yağ ve koku gibi katkı maddeleri bulunur.
Bazen contalar aşırı ısıya maruz motor yağında sızıntılar meydana gelir. Yağ sızıntıları, yağın motorun dışına çıkmasına neden olur. Yağ daha sonra motorun diğer bölgelerine de yayılır. Sızıntı yapan yağ, yüksek sıcaklıklarla temas ettiğinde yanmış yağ kokusu ortaya çıkar.
Yakıtınız bittiğinde motor hasarı her zaman garanti edilmez. Aslında, modern motorlar sadece kuru çalışmadan çok daha fazlasına dayanacak şekilde üretilmiştir. Ancak eski bir araba kullanıyorsanız veya düzenli olarak yakıt bitiyorsa sorun yaşamanız oldukça muhtemel.
Yine depoda az yakıt bulundurduğumuzda bu pompa deponun tabanına birikmiş olan pas, tortu ve kirleri çekebilir. Buda pompanın filtresinin tıkanmasına yol açar ve pompa yanabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı depoda minimum çeyrek depo benzin bulundurmak benzin pompasının ömrü açısından önemlidir.
Diğer yandan v kayışı, klima kompresörü arızası gibi sebeplerden sıyırıp yanık kokusu oluşturabiliyor.
Marşa basıldığında araç geç çalışıyor veya çalışmıyorsa, Ani hızlanmalarda gaz yememe, tekleme ve patlama sorunları görülüyorsa, Araç performansındaki düşüş ve yakıt tüketimindeki artış hissedilir seviyelerdeyse, aracınızın bujisinde bir arıza meydana gelmiş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri