Gönül, tasavvufi hayatın merkezini oluşturan kavramlardandır. Bütün bâtıni faaliyetler gönülde meydana gelir. Gönül, genel olarak Allah'ın algılandığı; batını, idrak merkezidir. Gönül bazen kendinden emin, bazen mühürlenen, bazen hastalanan, katılaşan ve kibirlenen tavırlarla da ortaya çıkabilmektedir.
Gönül de yaygın olarak “rahmet ve yumuşaklık” anlamlarında kullanılır. Bu durum gönülde rahmân isminin tecellisi bulunduğunu gösterir. İmanın ve küfrün merkezi kalptir. Kalp iman nuru ile dolduğunda gönül, inkâra ve küfre yöneldiğinde ise nefistir.
Gönül ise güzelliğin, sevginin ve Tanrı'nın algılandığı bir merkezdir. Daha doğru bir deyişle gönül “Tanrı Evi”dir. Bütün dinlerde, bütün öğretilerde hatta insanlık tarihinin tümünde “Gönlü temiz tutmak” kavramı yer almıştır.
Gönül, Arapça ve Farsça kelimeler içinde kaybolan divan şairinin başvurduğu nadide kelimelerdendir. Bundan dolayı gönül, divan şairinin gözünden ve dolayısıyla gönlünden uzak olmayan en vasıflı ve bahtlı kelimelerdendir. Klasik Türk şiirinde aşkın yaşandığı yer gönüldür. Güzel ise gönlün sevdiğidir.
Tasavvufî bir metafor olarak deniz, vahdeti temsil ederken; dalga ve girdap, tecellileri ve kesreti temsil eder. “Büyüklük, genişlik, sonsuzluk, derinlik, bolluk” (Pala, 1995:137) gibi özellikleri olan deniz, mecazî aşk bağlamında ise âşığın “duygusal gelgitlerini, gönlünü” (Aytekin, 2005:90) karşılar.
İlgili 39 soru bulundu
Ağyâr, sözlükte başkaları, yabancılar, eller1 olarak açıklanır. Devellioğlu, ağyârı gayrılar, başkalar, yabancılar2 olarak tanımlar. Tasavvufî olarak bakıldığında Arapça, gayr kelimesinin çoğulu olup, lügatta yabancı, el, başkası gibi manaları ihtiva eder.
TASAVVUF. Sır kelimesi tasavvufta “sadece Allah'ın bildiği ya da az sayıda insan tarafından bilinen özel bilgi” ve “ruhun bir idrak mertebesi” olmak üzere iki anlamda kullanılır.
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir. Daha fazla bilgi için göğüs maddesine bakınız.
Gönül kelimesinin sözlük anlamı kalptir. Bu kelime aynı zamanda aşk ve sevgi manasında da kullanılır.
Türkçede sıklıkla kullanılan bir deyim olan gönül bağı, duygusal ilişki aşk ve sevgi anlamında kullanılır. Gönül Bağı Ne Demek? Zaman zaman karşılaşılan, televizyon programlarında, sinema filmlerinde rast gelinen bir deyim olan gönül bağı deyimi başka alanlarda da görülmektedir.
Kalp aydınlanmadan önce bir et parçası gibidir. Fakat Allah'ın nûru vurduğu zaman, onun adına “Gönül” denir; yani kalbin adı “Gönül” olur.
Bedendeki göz insanlarla hayvanlar arasında müşterektir, fakat kalp gözü insanlara mahsustur. Basîret gözü her insanda kuvve halinde vardır. Bazı kimselerde bu göz Allah vergisi (vehbî) olarak doğuştan açık olursa da çok defa his perdesiyle örtülü olduğundan onu mücahede ile açmak gerekir.
Ruhun yeri sağ memenin iki parmak altında, sırrın yeri sol memenin iki parmak üstünde, hafînin yeri sağ memenin iki parmak altında, ahfânın yeri de göğsün ortasıdır. Halk âlemine ait nefsin yeri alnın tam ortasıdır (Gümüşhânevî, I, 63).
Kalp sözcüğünün Türkçedeki karşılığı Yürek'tir, Arapça ḳlb kökünden gelen kalb قلب sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük, Akadca aynı anlama gelen kablu sözcüğü ile eş kökenlidir.
Gönül isminin anlamı ise şu şekilde; Yürekte varsayılan sevgi, istek gibi duyguların kaynağı.
Gönül isminin kökeni Türkçedir.
[1] üzülmek, rahatsızlık duymak: "Onun kenar mahallelerde sürüklenen çıplak ayakları benim gönlüme dokunuyor."- O. S. Orhon.
birisi (veya herkes) tarafından çok sevilir, sayılır olmak.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Gönül kelimesi, Türkçe kökenli olup, sözlükte “Kalpte olduğu kabul edilen sevgi, istek ve arzuların kaynağı” (Doğan 2009: 446), “İnsanın manevi varlığının ifadesi, inanç ve hislerimizin kaynağı, önüne geçilemeyen iç kuvveti; kalp, dil” (Doğan 2011: 619-620) olarak tanımlanır.
Gönül dili insanların gönlüne hitap eden, ruhunu besleyen, ilham veren, umutları yeşerten, sevgi ve muhabbeti tesis eden müjdeleyici, ferahlatıcı, huzur veren bir dildir. Gönül dili ya da sevgi dili ifadesi Müslüman'ın üslubunu, tarzını, yaklaşımını tarif eden belki de en güzel ifadelerden birisidir.
Sesli Sözlük - saklanması gereken şeyleri söyleyiveren, sır saklayamayan, geveze.
Kâtim: Söylemeyip sır tutan, sır saklayan (KT, 879).
Bunlar; giz, gizem, yetenek, letâif, batın, peçe, vernik kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri