Ancak dünyanın yuvarlak şekli nedeniyle iki nokta arasında bulunan gerçek en kısa mesafe farklıdır. Arada bulunan bu farktan yararlanan uçaklar amaçları yolculuk süresini kısaltmak olduğu için kutuplara doğru yaklaşarak uçarlar.
Bunun aslında son derece basit bir açıklaması var: Dünyanın yavarlak şekli. Kutuplara yaklaştıkça daha basık hale gelen gezegenimizin yapısı sayesinde uçaklar düz bir çizgi üzerinde değil, kutuplara yaklaşarak uçarlar. Bu sayede arada bulunan mesafe kısalır ve uçakların varış noktalarına daha hızlı ulaşmalarını sağlar.
1) Hava Koşulları
Antarktika, insanlık faaliyetleri ve yaşamı için uygun sıcaklık koşullarına sahip değildir. Antarktika kıtasında kışın ortalama sıcaklık yaklaşık -60 santigrat, yaz aylarında ise yaklaşık -70 santigrat civarındadır. Soğuk hava koşullarında uçaklar için buz çözme şarttır.
Tehlikeli bir iniş ihtimali engellenmiş olur.
Büyük Okyanus gibi geniş bir su kütlesinin üzerinde uçarken, acil iniş için güvenli bir yer yoktur. Uçaktaki herhangi birinin sağ çıktığı varsayıldığında bile, kurtarma ekiplerinin, Pasifik Okyanusu'na düşen bir uçağı takip etme ve kurtarma konusunda çok az şansı olacaktır.
Uçaklar ABD'den Japonyaya dolanarak uçmazlar. Pasifik okyanusundan en kısa mesafeyi kullanarak uçarlar. Bazen uçaklar askeri sahalara girmemek için dolaşmak zorunda kalırlar onun dışında yakıt tasarrufu, uçuş süresini kısaltmak için en kısa yolu kullanırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Uçakların Flightradar'ları incelendiğinde Tibet üzerinden geçmediğini fark edebilirsiniz. Tibet Özerk Bölgesi, Çin'e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alandır. 'Dünya'nın Çatısı' olarak bilinen bu bölge üzerinden pilotların uçmaması için son derece haklı nedenleri bulunuyor.
Kısa cevap: Jet akımı
Uzun cevap: Doğudan batıya uçmak, batıdan doğuya gerçekleştirilen bir uçuştan daha uzun sürer. Bu, kısa mesafe uçuşlarda dikkat çekmeyebilir ancak 5 saatin üzerindeki tüm uçuşlarda çok daha belirgin bir hale gelir. Çünkü jet akımı denilen yüksek irtifa rüzgarları batıdan eser ve uçağı yavaşlatır.
Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler.
Yani bir yolcu uçağı, ne yaparsa yapsın Dünya'nın dönüşünden daha hızlı seyahat edemez. İşte bu yüzden uçaklar; Dünya'nın dönüş yönünün tersine yani doğudan batıya yaptıkları uçuşları, Dünya'nın dönüş yönüne doğru yani batıdan doğuya yaptıkları uçuşlara göre daha uzun sürede tamamlayabiliyor.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor.
Ebru gibi merak edenler için sebebi aslında basit: dünyanın geoid olmasıdır. Dünyamızın yüzeyi düz değildir. Ekvatorda meridyenler arası mesafe 111 km iken kutuplara yaklaşırken azalıyor ve kutuplarda mesafe birleşiyor. Bu nedenle uçaklar iki mesafe arasını düz gitmek yerine eğik bir açıyla gider.
Kurtarma ekiplerinin hiçbiri Uruguay Hava Kuvvetleri'ne ait 571 sayılı uçuşunu yaparken And Dağları'na çakılan uçağı bulamadı. Ancak kazadan 72 gün sonra Aralık 1972'de Parrado ve 15 yolcu sağ salim dağdan inmeyi başardı. İnanılmaz bir hayatta kalma hikâyesiydi bu.
ayrıca teknik olarak da uçaklar hava moleküllerini iterek ivmelendikleri ve uçmak için havanın kaldırma kuvvetine (kanadın altı ile üstü arasındaki basınç farkına) ihtiyaç duydukları için atmosferin üst katmanlarına çıkamazlar. o nedenle uçak kötü bir örnek.
Aslında dünyanın küremsi bir şekli olduğu, dolayısıyla düz olmadığı göz önünde bulundurulduğunda uçaklar ne kadar yüksekten uçarlarsa kat etmeleri gereken mesafe o kadar uzar.
Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Yolcu uçakları ise değişkenlerin ideal ve stabil olduğu durumlarda ortalama 900-1020 kilometre hıza kadar çıkabilmekte. Uçağın hızını değiştiren etmenler ise uçağın havadaki konumu, rüzgâr akımının oluşturduğu etki gibi örneklendirilebilir.
18000 metreye yük selebilir, 750 metreden kısa hava alanlarına ine- bilir 4 saatten fazla havada kalabilir.
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
Uçak alçak basınçtan yüksek basınca girerken türbülans oluşur ve bu sarsıntı hissetmenize neden olur. Bu durum aslında arabayla bozuk bir yolda gitmek gibidir. Bu tür bir hava bölgesine yaklaşırken ise pilot ve uçuş ekibi sizi uyaracaktır.
Uçak düştüğünde, panik yapmak yerine soğukkanlılıkla hareket etmek hayati önem taşır. Acil durum çıkışlarını bulmak ve kullanmak, kurtuluş için kritik bir adımdır. Ayrıca, uçak düştüğünde kemerinizi sıkıca bağlamak ve başınızı öne eğmek, olası yaralanmaları en aza indirmenin yanı sıra hayatta kalma şansını artırabilir.
Son 72 saat içinde bulunan en iyi Türkiye - ABD gidiş dönüş uçuşu fiyatı ₺ 12.833'dır (İstanbul - Boston Logan Intl). En hızlı Türkiye - ABD uçuşu 16 sa. 50 dk. (İstanbul - Miami Ulus.) sürmektedir.
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Evet, ortalama uçuş süresi: 11 saat 1 dakika.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri