Hüküm bildiren cümleler için kullanılan mantık terimi. Lafzın sözde zikri geçmeyen mânaya delâlet etmesini ifade eden usûl-i fıkıh terimi.
1. gösterme, yol gösterme, kılavuzluk, alâmet olma. 2. iz, işaret. Delâlet, herhangi bir söz, durum ve hareketin belli bir anlam ve hükümle bağlantısını ifade eden bir kavramdır. Klâsik eserlerdeki tanımı ise şöyledir: Bir şeyin anlaşılmasının başka bir şeyin daha anlaşılmasını gerektirmesi durumudur.
Sözlükte “yol gösterme, kılavuzluk etme” anlamına gelen delâlet kelimesi dil ve edebiyat, mantık, cedel, fıkıh usulü gibi ilimleri yakından ilgilendiren ve söz, davranış, yazı, hareket, durum gibi herhangi bir şeyin belli bir bilgi, anlam ve hükümle bağlantısını ifade etmek üzere müştereken kullanılan bir kavramdır.
Bir şeyin zihindeki tasarımı ve kavramı; somut ya da soyut varlıklara ait düşünce anlamında mantık ve felsefe terimi.
Delalet, sözlü (lafzi) ve söz-dışı (gayr-ı lafzi) olmak üzere ikiye ayrılır. Belagat ilmi bunlardan sözlü delaletin vaz'i, yani (dil ile ilgili toplumsal) uzlaşıya dayalı kısmı ile ilgilenir. Belagat ilminde sözlü ve uzlaşıya dayalı (lafzi vaz'i) delalet üç kısma ayrılarak incelenir: mutabakat, tazammun ve iltizam.
İlgili 31 soru bulundu
Dalalet veya sapkınlık, yerleşik inanç veya geleneklerle, özellikle de bir kilise veya dini örgütün kabul edilen inançlarıyla güçlü bir şekilde çelişen herhangi bir inanç veya teoridir.
delalet / delâlet / دلالت / دَلَالَتْ
Delil olmak. Yol göstermek. Kılavuzluk.
- Hayal etme, zihinde canlandırma ya da göz önüne getirme. - Amaç, düşünce, niyet, plan veya maksat.
Hüküm bildiren cümleler için kullanılan mantık terimi. Lafzın sözde zikri geçmeyen mânaya delâlet etmesini ifade eden usûl-i fıkıh terimi.
Tasavvur, zihnin herhangi bir şeye dair kavrayışı ve kuşatışıdır. Dış dünyadan veya iç dünyamızdan yahut zihnin bizatihi kendisinden veya başka kaynaklardan edinilmiş olan zihindeki izler, etkilerdir.
Hidayet ile dalalet kelimeleri zıt anlamlıdır.
Yazım yanlışlarının doğru yazılışları Türk Dil Kurumu sözlüklerinde belirtilmektedir. Delalet kelimesi ile dalalet kelimesi karıştırılmaktadır. Delalet kelimesi anlamı iz, işaret, kılavuzluk iken dalalet kelimesinin anlamı ise sapkınlık ve doğru yoldan ayrılma anlamlarına gelmektedir.
Delaleti Kat'i veya delaleti zanni. Delaleti Kat'i; yani ayette geçip de anlamı net -muhkem- olan hükümler demektir, bunların üzerine söz olamaz. Örnek; domuz etinin, faizin, adam öldürmenin, zinanın, kumarın, falcılığın, sihirin, yalan şahitliğin, namuslu kadına zina iftirasının haramlığı gibi.
SIKÇA KULLANILAN HUKUK TERİMLERİ
Delalet etmek: Göstermek, kanıtlamak.
Kelli felli kelimesinin TDK sözlük anlamı ise, Kılığı kıyafeti gösterişli, düzgün ve olgun kişiler anlamına gelir. Bu kelime, genellikle kelli felli şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı ise, kerli ferli şeklinde olması gerekir.
Nassın delaleti; lafzın, nassta belirtilen duruma ait hükmün, inceleme ve ictihata bulunmaya ihtiyaç duyulmaksızın ve sırf dil unsuruna dayana- rak anlaşılabilen illeteki müştereklik sebebiyle, nassta belirtilmeyen du- rum hakkında da sabit olduğunu göstermesidir.
Gelecek Tasavvuru Nedir? Gelecek Tasavvuru; insanlık tarihinde gerçekleşen olaylardan edinilen tecrübeyi özümseyerek Geleceğin Bilimi'ne argüman oluşturur. Gelecek Tasavvuru; inançlar, görüşler ve hareket motivasyonlarını Geleceğin Bilimi için güncel tutmayı amaçlayan çalışma grubudur.
Tasavvurat kısmında kavramlara dair bilgilerin yan sıra beş tümel (külli) ve tanım konusu yer alırken tasdikat kısmı altında önermeler, kıyas/burhan yer almaktadır. Beş sanat en sona bırakılarak kıyasın uygulama alanı olarak incelenmektedir.
Fromm dini otoriter ve hümaniter olarak ikiye ayırmaktadır. Otoriter dinde her şeyi belirleyen kendisine itaat edilmesini isteyen bir Tanrı tasavvuru bulunmakta ve insanlar sevdikleri için değil gücü karşısında boyun eğdiklerinden dolayı Tanrıya bağlanırlar.
Tasavvur kelimesinin yerine kullanılabilecek birçok kelime vardır. Bu kelimler birbiri yerine kullanılabilir. Bu kelimeler 'düşünce, hayal, maksat, plan, niyet, amaç, canlandırma, ve tasarım' olarak karşımıza çıkar.
tasavvurat / tasavvurât / تصورات
Düşünceler, tasavvurlar.
Kavram, bir objenin zihindeki tasavvurudur. Buna fikir de denilir. Bir kavram dille ifade edilirse buna da terim denir.
Delâlet, herhangi bir söz, durum ve hareketin belli bir anlam ve hükümle bağlantısını ifade eden bir kavramdır. Sözcüklerin gerçek anlamları ile maksadın ifade edilmesi mümkün olmakla birlikte benzetmeler ile veya gerçek anlamlarında kullanılmayan sözcükler ile de maksat dile getirilebilir.
Dil Derneği de “delalet etmek” fiilini, “yol göstermek, göstermek, anlatmak, demeye gelmek, belirtmek” şeklinde tanımlamaktadır. Delaletin kökeni Arapça “dalāla” (دلالة) sözcüğüne dayanmaktadır.
Sözlü Tabiî Delâlet: Misal, ödevini okumayan arkadaşlar var içimizde. Ben, “Ah!” dedim. Buradaki “ah” ifadesi, benim üzülmemi ifade ediyor. Buna sözlü tabiî delâlet denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri