Günümüzde ise kazı çalışmalarına yaklaşık 12 yıldır devam edilmektedir. Yörede gerçekleştirilen sınırlı kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi eser ve kalıntıların bir kısmı hâlen Kastamonu Arkeoloji Müzesi ve Taşköprü Kent Müzesinde korunmakta ve sergilenmektedir.
Taş Köprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14'ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.
Son köprü 4. yüzyıla tarihlenen Taşköprü'dür ve olasılıkla Roma'nın askeri ulaşımını sağlamak için yapılmıştır. Bölgedeki ticareti elde tutan yol ağının da önemli bir parçasıdır. Bu eserin inşası, hem Roma uygarlığının başarısı, hem de Adana'nın durumunun gerçeğidir.
İlçeye adını veren asırlara tanıklık etmiş ve asırlarca yaşayacak olan Taş-Köprü İlçe girişinde Gökırmak üzerine Yağmur Beyin oğlu Ali Bey tarafından 1366 yılında Celalettin Beyazıt adına yaptırılmıştır.
Roma İmparatorluğu döneminde 384 yılında yapılan Adana'daki Taşköprü dünya gündeminde... Associated Press (AP) Haber Ajansı, Adana'da Seyhan Nehri üzerindeki Taşköprü'nün fotoğrafını yayınladı.
İlgili 31 soru bulundu
Changhua-Kaohsiung Viyadüğü 157 km, Tayvan
Dünyanın en uzun ikinci köprüsü Changhua-Kaohsiung Viyadüğü'dür. Tayvan Yüksek Hızlı demiryolu hattının bir kısmı için viyadük görevi görür. Köprü 157 km uzunluğundadır.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
Mimari yapı
1451-1469 yıllarında II. Mehmed'in himayesi ve kontrolü altında yapılmıştır. Köprüden, Alaca Cami vakıfnamesinde sözü edilmiştir. Kimi kaynaklara göre köprünün Mimar Sinan tarafından yapıldığı belirtilmektedir.
Köprünün en önemli görevi tarihi ticaret yollarından biri olan ipek yolu ile Nikomedia'ya yani İzmit'e ulaşan yolun üzerinde olan köprü sonraki yıllarda Taşköprü adıyla anılmaya başlanmıştır. Bu tarihi köprü Taşköprü bölgesine de ismini veren önemli Roma yapılarından biri olarak kayıtlara geçmiştir.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
İlk köprülerin Çin'de yapıldığı, oradan Hindistan'a yayıldığı tahmin edilmektedir. Arada ayaklar yaparak birden fazla açıklıklı köprüler inşa edilmiştir. MÖ 4000'de Mezopotamya'da ve MÖ 3000 yıllarında Mısır'da ilk kemere benzer köprülere rastlanmaktadır.
Malatya'nın Arapgir ilçesinde bulunan 2 bin yıllık Taş Köprü, adeta yıllara meydan okuyor.
Adana Taşköprü'yü 3500 yaşına taşıyan bu tez, doğru olabilir de olmayabilir de. Ama diyelim ki doğru değil, inşası ile ilgili en yeni tarih bile (M.S.4.yüzyıl) Taşköprü'yü 1700 yaşına taşımakta ve köprünün “Dünyanın hâlâ kullanılan en eski köprüsü” unvanını almasını sağlamaktadır.
Taş köprü, Sultan Abdülhamit döneminde sarayda görevli Avanoslu Kurena Arif Bey´in katkılarıyla 1898 yılında yapımına başlanmış, 1900 yılında hizmete açılmıştır. O günün parasıyla 3700 lira harcanarak yapılmış köprü, iki tarafındaki başlıklarıyla beraber, toplam 11 ayak üstüne oturtulmuştur.
Mevcut köprüde sıkışıklığı gidererek, trafik akışını rahatlatmak, hem de Avrupa ve Anadolu Otoyollarını daha yüksek kapasitedeki bir çevreyolu ile bağlamak amacı ile yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İstanbul Boğazının iki yakasını birleştiren ikinci önemli bağlantı olmaktadır. arasında yer almaktadır.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, büyük bir otoyol projesi olan Kuzey Marmara Otoyolu'nun İstanbul geçişini teşkil eden Odayeri-Paşaköy kesiminde bulunmaktadır.
Feyzi Yıldırmaz ise yaz aylarında her hafta sonu piknik yapmaya Taşköprü'ye geldiklerini dile getirdi. Yıldırmaz, "Suyu temiz olduğu için Batman, Mardin ve Diyarbakır gibi birçok ilden buraya geliyorlar. Suyu, doğal alanı çok güzel. Kentimizde deniz de olmadığı için burayı tercih ediyoruz." ifadesini kullandı.
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun beş asırdan fazla yönetimi altında tuttuğu Kuzey Makedonya'nın demografik yapısında Balkan Savaşları'ndan sonra değişiklikler olmuştur. Gerek bu savaşlar sonucunda gerekse İkinci Dünya Savası sonucunda çok sayıda Müslüman Türk'ü Türkiye göçmüştür.
Kuzey Makedonya'da en yaygın din, etnik Makedonların çoğunun bağlı olduğu Ortodoks Hristiyanlıktır. Ülkedeki Ortodoks Hristiyanların büyük çoğunluğu 1967'de Sırp Ortodoks Kilisesi'nden otosefallik ilan eden Makedon Ortodoks Kilisesi'ne tabidir.
Makedonlar (Makedonca: Македонци - Makedontsi), Balkan Yarımadası'nda çoğunlukla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Güney Slav etnik grubudur. Güney Slav dili olan Makedoncayı konuşurlar.
İşte Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 1700 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun köprüsü olarak tarihe geçen Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü tamamlamanın gururunu hep beraber yaşıyoruz.
Ayrıca, Beğendik Botan Köprüsü, 165 metre ile Türkiye'nin en yüksek köprüsü unvanına sahip. Bölge için çok önemli olan bu yatırımımız ile Beğendik-Pervari kesimi 8 kilometre kısaldı. Köprü ile zamandan 15.6 milyon TL, akaryakıttan 8,3 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 23.9 milyon TL tasarruf sağlanıyor.
Dilovası ile Hersek Burnu arasında inşa edilen ve İzmit Körfezi'nin iki yakasını bağlayan köprünün toplam 2.682 m uzunluğundadır. 1.550 m orta açıklığıyla, Dünyada işletmeye açık olan en büyük orta açıklıklı Asma Köprüler sıralamasında 7. sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri