Taşınmaz malikinin sorumluluğu kurtuluş kanıtı getirilemeyen bir kusursuz sorumluluk hâlidir. Taşınmazın taşkın kullanılması nedeniyle ortaya çıkan zararlarda söz konusu olur.
Yapı eseri maliki kurtuluş kanıtı getiremez. Yalnızca illiyet bağı yoksa sorumluluktan kurtulur. Yapı eseri malikinin sorumluluğu için bulunması gereken genel şartlar; zarar, uygun illiyet bağı ve hukuka aykırılıktır.
Taşınmaz malikinin sorumluluğu Türk Medenî Kanunu (TMK) md.730'da düzenlenmiş bir kusursuz sorumluluk halidir.
Davalı malikin sorumluluğu “kusursuz sorumluluk” olmasına göre, eğer zarar bina ve yapıdan kaynaklanmışsa, yapımdaki bozukluktan veya bakım eksikliğinden dolayı bir kusuru bulunmadığını ileri süremeyecektir.
Söz konusu hüküm uyarınca zamanaşımı süresi zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrenmesinden itibaren 2 yıl ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıldır.
İlgili 24 soru bulundu
Yapı malikinin sorumlu tutulabilmesi için de zararla yapım bozukluğu veya bakım eksikliği arasında illiyet bağının kurulması aranır. Kanun, malike kurtuluş kanıtı getirmek suretiyle sorumluluktan kurtulma imkânı tanımadığı için malik ancak illiyet bağının kesildiğini ispatlarsa sorumluluktan kurtulabilecektir.
Kusursuz sorumluluk halleri, TBK 65. madde ve devamında düzenlenmiştir. Bu durumlar, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğudur. Bu hallerin ortak noktası, zararın meydana gelmesinde kişinin doğrudan bir eyleminin bulunmaması ve esas olarak bir şeye sahip olması veya bir statüde bulunmasıdır.
Bir taşınmaz malikinin mülkiyet hakkını bu hakkın yasal kısıtlamalarına aykırı kullanması sonucunda zarar gören veya zarar tehlikesi ile karşılaşan kimse, durumun eski hâline getirilmesini, tehlikenin ve uğradığı zararın giderilmesini dava edebilir.
MADDE 69- (1) Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür. (2) İntifa ve oturma hakkı sahipleri de, binanın bakımındaki eksikliklerden doğan zararlardan, malikle birlikte müteselsilen sorumludurlar.
Kusursuz sorumluluk objektif bir sorumluluktur. Kusursuz bir sorumluluktan söz edebilmek için idarenin eylemi ile uğranılan zarar arasında nedensellik bağının kurulabiliyor olması yeterlidir. İdarenin davranışının kusurlu olup olmadığı ya da hukuka aykırı olup olmadığının bir önemi yoktur.
Malik; sahip olduğu şeyden istediği gibi faydalanma ve tasarrufta bulunma hakkına sahip olduğu gibi mülkiyet hakkı kapsamında da maliki olduğu şeyin parçaları, ürünleri ve eklentileri üzerinde de hak sahibidir.
3) Tehlike sorumluluğu: Tehlikeli bir işletmeye sahip olan ya da tehlikeli bir faaliyet yürüten kişilerin meydana gelen zararlardan ağır sorumluluğunun olduğu bir kusursuz sorumluluk halidir. Ağır sorumlulukla kastedilen sorumluluktan kurtuluşun hiç olmaması veya çok az olmasıdır.
Haksız fiil sorumluluğunun doğabilmesi için gerekli olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir: Hukuka aykırı fiil, zarar, illiyet bağı ve kusur. Dokti- rinde de unsurların bunlar olduğu fikri hâkimdir (5).
Adam çalıştıran çalışanını seçerken, işiyle ilgili talimat verirken, gözetim ve denetimde bulunurken zararın doğmasını engellemek için gerekli özeni gösterdiğini ispat ettiği takdirde; diğer bir deyişle kurtuluş kanıtı getirmesi halinde sorumluluktan kurtulacaktır.
Munzam zarardan kaynaklanan tazminat borcunun doğması için aranan kusur, borçlunun temerrüde düşmekteki kusurudur. Farklı bir anlatımla, burada zararın doğmasına yol açan bir kusur ilişkisi aranmaz ve tartışılmaz.
Ev başkanı, aile içi düzen ve kontrolü sağlamanın yanında, aile içindeki küçüklerin, kısıtlıların, akıl hastası veya akıl zayıflı olanları üçüncü kişilere karşı verdikleri zararlardan, sorumluluğunu kaldıracak kurtuluş kanıtı getirememek şartıyla kusursuz olarak sorumlu tutulmuştur.
Taşınmaz maliki ya da tapu maliki olarak adını sıklıkla duyduğumuz bu terim, tapuya sahip olan kişi anlamında kullanılan bir ifadedir. Yani taşınmazın sahibi olan kişi aynı zamanda taşınmaz maliki olarak tabir edilmektedir.
TBK m. 49: «Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür.»
Konutun elektrik, doğalgaz ve su gibi tesisat projelerinin yapılmamış olması Konutun kolon ve kirişlerinde tehlike arz edebilecek derin çatlakların bulunması Konutun imar planına uygun olmaması Yapı ruhsatı bulunmaması
TMK'nun 738. maddesiyle, 737. maddeye benzer daha özel bir düzenleme getirilmiştir. Söz konusu madde hükmüne göre "Malik, kazı ve yapı yaparken komşu taşınmazlara, onların topraklarını sarsmak veya tehlikeye düşürmek ya da üzerlerindeki tesisleri etkilemek suretiyle zarar vermekten kaçınmak zorundadır.
“Taşınmaz (Gayrimenkul)”, TDK Güncel Türkçe Sözlük'te; “Ev, tarla vb. taşınamayan varlık”, Kentbilim Terimleri Sözlüğü'nde; “Toplum yararı amacıyla getirilmiş sınırlamalar dışında, sahiplerine, bunları diledikleri gibi kullanma hakkı veren toprak ve üzerindeki yapı ya da yapılar” olarak tanımlanmaktadır.
Taşınmaz mülkiyetinde devren kazanma, taşınmaz mülkiyetinin bir kişiden diğerine devir yoluyla geçtiği hallerde söz konusu olmaktadır. Devir ve temlik amacı güden sözleşmeler (satım, bağış, trampa gibi) gereğince mülkiyetin devri, miras yoluyla intikaller devren kazanma halleridir.
Malvarlığı ile Sorumluluk: Borçlunun malvarlığı değerleri ile alacaklıya karşı sorumlu olmasıdır. Alacaklı, devlet organları aracılığıyla borçlunun malvarlığına el koydurarak alacağını temin etmeye çalışmaktadır. Sınırsız Sorumluluk: Borçlunun alacaklıya karşı haczedilebilen malvarlığının tamamı ile sorumlu olmasıdır.
Ayırt etme gücü, Türk MedenÂή Kanunu'nun 13. maddesinde, olumsuz bir şekilde tanımlanmıştır. Bu madde uyarınca, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, akıl zayıflığı veya sarhoşluk ve buna benzer haller dolayısıyla, makul surette hareket etme iktidarından mahrum olan kimse, ayırt etme gücünden yoksun sayılacaktır.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri