Taş Yünü Özellikleri Isı iletkenlik katsayısı (λ) 0,036 W/mK ile 0,040 W/mK arasındadır. İnorganik yapısı sayesinde bakteri üretmez. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde boyutlarında bir değişme olmaz. Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz.
Isı köprülerini azaltır ve enerji tasarrufu sağlar. Ses Yalıtımı: Taş yünü, ses yalıtımında etkili bir malzemedir. Ofis binaları, tiyatrolar, konferans salonları, oteller ve konutlar gibi alanlarda gürültü kontrolü için tercih edilir. Ses dalgalarını emerek ve ileterek gürültüyü azaltır.
Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir. Taş yünü elyaflarının emprenye işlemi yalnızca yüzeyde değil, ürünün baştan aşağı her yerinde bulunmakta ve bu sayede su, ürünlerin iç katmanlarına ilerleyememektedir.
Bu malzeme volkanik kayaların çok yüksek sıcaklıklarda eritilip lif haline getirilmesiyle elde edilir. Özellikle ısı, ses, nem ve yangın yalıtımında kullanılır. Taş yünü tabiatta bulunan kimyasal özellik ve mineraller bakımından üstün özelliklere sahip kayalardan elde edilir.
Neme dayanıklı bir yalıtım şekli arıyorsanız, taş yünü açık ara kazanandır. Taş yünü suya dayanıklıdır, bu nedenle ıslanmaz ve mantar, küf, küf veya diğer bakteri üremesi için iyi büyüme koşulları sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir. Taş yünü böcek yapar mı? Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Özetle taşyünü %97 oranında elyaf içeren ısı yalıtım malzemesidir. İnorganik yapısı sayesinde bakteri ve mikroorganizma üretmez. Yüksek ısı yalıtımı sağlamasının yanında rutubeti de önler.
Kaplamasız taşyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.
İlk bakışta ekonomik gibi görünen taş yünü ceketler kısa ömürlüdür. Bu nedenle, sadece birkaç yıl içerisinde ürünlerin yalıtım performansında düşüş yaşanabileceği gibi tüm ürünleri de yenilemek zorunda kalınır.
Oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan taşyünü mantolama m2 fiyatı 80 ila 120 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Düzgün uygulanıldığı takdirde, yangın gibi felaketlerden insanların hayatını kurtarabilecek bir malzemedir.
DIŞ CEPHE LEVHASI Yapılarda ısı ve ses yalıtımı için kullanılan yanmaz, su itici katkılı, uzun ömürlü, çürümez taşyünü levhalardır.
Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür. Taş yününün kesilmesi, taşınması ve montajı daha kolaydır.
Suyu itebilme özelliği sayesinde taşyünü, gemi inşaatında kullanılan bir yalıtım malzemesi olarak karşımıza çıkar. Bölme duvarlarda kullanılır. Ses ve ısı yalıtımı amacı ile tercih edilir. Organik tarımda toprak yerine kullanılır.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Taşyünü; diğer ismi ile kayayünü, volkanik kayaçlarda elde edilen bir yalıtım malzemesidir.
Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.
'Polietilen' adı verilen yalıtım malzemesinin yeni yönetmeliğe göre şu anda yasak olduğunu belirten Şen, “Mineral yünler dediğimiz malzemeler ise ham maddesi taş ve cam olan taş yünü ile cam yünüdür. Her iki malzeme de ısı yalıtımı ve ses yalıtımı yapar. Yanmaz malzemelerdir.
Taş yünü, sesi daha fazla soğuran cam yününden daha fazla ses yalıtkandır ve bu nedenle iyi bir akustik konfor garantisidir.
Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Taşyünü , 50 yğunlukta 3 cm kalınlığında , 60 x 120 ebatlarında . Paketi 11.52 m2 kapatır.
Taş Yünü ile Yalıtım , Taşyünü satış noktalarından edinilen bu yalıtım malzemesi binaların dış cephelerinde kullanılan bir yapı malzemesidir. Taş yünü volkanik kayaçlardan elde edilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda eritilen volkanik kayaçlar elyaf haline döner ve taş yünü elde edilir.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
Taş yünü inşaat, gemi ve tesisat gibi sanayi alanları ile evlerde de ısı ve ses yalıtımı sağlar. Çatı, dış cephe, iç duvar bölmeleri, pencere ve kapılarda meydana gelen ısı kayıplarını büyük oranda engeller. Oda sıcaklığını ortalama bir seviyede tutarak konfor şartlarının devam etmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri