Konaklama vergisi, oteller, moteller, hanlar ve kiralık tatil yerleri gibi konaklama hizmetlerinin satın alınmasından alınan bir vergidir. Bu vergi genellikle yerel yönetimler tarafından uygulanır ve topluluk içindeki çeşitli proje ve hizmetleri finanse etmek için kullanılır.
Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir.
KDV hariç fatura tutarı üzerinden %2 ödeme alınır. Örneğin, KDV hariç 1000 TL ödeme alınan bir turist için ödenmesi gereken vergi 20 TL'dir. Konaklama vergisine vade ve kur farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi farklı gelirler altında sağlanan hizmet ve değerler dahil edilerek ödemenin miktarı belirlenir.
Konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine beyan edilir ve beyanname verme süresi içinde ödenir. Konaklama vergisinin oranı %2 olarak belirlenmiştir.
1.1.2023 tarihinden itibaren konaklama hizmeti faturalarında %8 KDV hesabının yanı sıra, ayrıca bedel üzerinden %2 oranında Konaklama Vergisinin de hesaplanması gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir. Tesisin mülkiyetinin işletene ait olup olmamasının, tesisin kamu veya özel sektör, gerçek veya tüzel kişiler ya da tüzel kişiliği bulunmayan teşekküller tarafından işletilmesinin mükellefiyete tesiri yoktur.
Pek çok kişinin merak ettiği konaklama vergisi kapsamında; otel, motel, tatil köyü, çadır, çadır-araba, kamping alanları, motokaravan, bungalov türü yapılarda konaklama faliyetleri de konaklama vergisi kapsamında olacak.
Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir. Tesisin mülkiyetinin işletene ait olup olmamasının, tesisin kamu veya özel sektör, gerçek veya tüzel kişiler ya da tüzel kişiliği bulunmayan teşekküller tarafından işletilmesinin mükellefiyete tesiri yoktur.
Buna göre konaklama tesislerinin ödediği KDV tutarı da yüzde 8'den yüze 10'a yükseltilmiş oldu. Yüzde 2 oranında da konaklama vergisi ödeyen otelciler alınan yeni karar ile birlikte toplamda yüzde 12 oranında vergi ödeyecek.
Konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26'ncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine elektronik ortamda beyan edilir. Vergi beyanname verme süresi içinde ödenir.
Tebliğ kapsamında; Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi tesislere konaklama vergisi uygulanacak. Ayrıca çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi yapılarda gecelemenin yapılması durumunda konaklama vergisi alınacak.
BEYANNAME BOŞ DA OLSA VERİLMEK ZORUNDADIR
Konaklama vergisi mükellefleri, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak beyanname vermek zorundadır.
Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı: 10.000 TL×0,02=200 TL. KDV Matrahı: 10.000 TL. Hesaplanan KDV Tutarı: 10.000 TL×0,08=800 TL. Genel Toplam (KDV ve Konaklama Vergisi Dahil): 10.000TL+200TL+800TL=11.000TL.
Konaklama Vergisi, 01 Ocak 2023 tarihinden itibaren %2 oranında hesaplanır. Verginin matrahı; verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, katma değer vergisi hariç, hizmet ve değerler toplamıdır.
Konaklama vergili satış faturanızın iadesini oluşturabilirsiniz. Henüz gönderilmemiş olan konaklama vergisi bulunan faturalarda, “DÜZENLE” butonuna tıklayarak “İADE OLUŞTUR” seçeneği üzerinden iade oluşturabilirsiniz. İadesi oluşturulan konaklama vergili satış faturalarında, konaklama vergisi oranı değiştirilemez.
Personele yaptırılan tatil masraflarının personelin ücretine yansıtılması ve ücret olarak gereken ver gisel ödevlerin yerine getirilmesi koşuluyla kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
TÜROB-Türkiye Otelciler Birliği olarak, ertelenmesi konusunda gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekse ilgili kurumlar nezdinde yoğun çaba yürüttüğü Konaklama Vergisi'nin uygulaması 1 Ocak 2023 tarihine ertelendi.
Diğer taraftan, eğlence verisinin istisna ve muaflıkları düzenleyen 19'uncu maddesinde, Turizm İşletme Belgeli Otellerde yer alan bar ve diskotekler ile ilgili bir muafiyet hükmüne yer verilmemiştir.
Öyle ki, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren, konaklama sektöründe faaliyet gösteren bütün işletmelerin elektronik fatura yani e-fatura kesmeye başlaması zorunlu kılınmıştır. 2023 yılında bu kapsamda faaliyetlerine başlayacak olan yeni işletmeler faturalarını elektronik fatura olarak düzenlemek zorundadır.
Konaklama vergisi fatura üzerinde hesaplanarak gösterilecektir. Konuyla ilgili açıklama ve örnekler 14.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'in “V- MATRAH, ORAN VE YETKİ, VERGİNİN BELGELERDE GÖSTERİLMESİ” başlıklı bölümünün “C. Verginin Belgelerde Gösterilmesi” kısmında açıklanmıştır.
Konaklayan misafire, acente veya şirket adına fatura kesilebilir. Ön büro görevlisi, çıkış esnasında faturanın kimin adına kesileceğini sorar ve fatura için gerekli bilgileri misafirden alır. Alınan bilgiler, fatura ekranında ilgili yerlere yazılır ve misafire fatura kesilir.
Konaklama Vergisi ilk defa hayatımıza girecektir. Bu vergi 1 Nisan 2020 tarihinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar %1, bu tarihten sonra %2 oranında uygulanacaktır. Vergi pandemi nedeniyle daha sonra 2023'e ertelenmiştir.
Konaklama vergisi, konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ve beraberinde yemek, içme, aktivite vb. hizmetler sunan işletmelerden alınan vergidir.
Örneğin 2 kişilik bir rezervasyon 7 gece kalırsa, geceleme değeri 7'dir. Doluluk hesaplamak için geceleme kullanılır. Ayrıca kişi geceleme diye bir kavram vardır. Bu da az önceki örnek için 7x2=14 kişi gecelemedir.
Konaklama Vergisi 1 Ocak 2023 Tarihinden İtibaren Uygulanmaya Başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri