Omuzlarınızı indirin ve ellerinizin vücudunuzun yan tarafına düşmesine izin verin. Nefes verin, göğsünüzü gevşetin. Bacaklarınızı ve baldırlarınızı gevşetin. Rahatlatıcı bir sahne hayal ederek zihninizi 10 saniye boyunca boşaltın.
Yatağa yatıp ışıkları kapattıktan sonra 10 ile 30 dakika içinde uykuya dalınır. Uykunun yaklaşık yarısı yüzeyel uykuda geçirilirken diğer yarısı bedenimizin ve zihnimizin yenilendiği derin uyku ile rüya gördüğümüz REM evresinden oluşur. Gece boyunca bu evreler 90-120 dakikalık 4-5 dönem halinde tekrarlanır.
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın.
İlgili 35 soru bulundu
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
Naneli veya sade papatya çayı tüketmek sizi sakinleştirip gevşetecektir. Uyumadan önce içilen bir bardak papatya çayı uykunuzu getirecektir. Vişne ve kiraz içerdikleri yüksek miktarda melatonin ile uyku getirir ve uykunun kalitesini artırır. 20 tane kiraz ya da vişneyi bir kase yoğurtla blenderda ezip yiyebilirsiniz.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Allah dostlarının tavsiye ettiği uyku süresi ise en fazla 5 veya 6 saattir. Zira çok uyumak kalbi öldürür. Gündüz uykusu için en uygun zaman, öğle saatleridir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
İşte öğrencilerin sınava sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmeleri için uykuda dikkat etmesi gerekenler: Öğrenciler günde ortalama olarak 7-8 saat civarı uyumalıdır. Eğer öğrenci yaklaşan bir sınav nedeniyle yeteri kadar uyumadıysa, uyku borçlarını mutlaka ödemelidir. Uykudan önce kahve tüketilmemelidir.
İnsanların yaş gruplarına göre uyku saatleri farklılık gösterebilmektedir. 14-17 yaşındaki bir insanın 8-10 saat civarı 18-25 yaşındaki bir insanın 7-9 saat civarı yine 25 yaş üzerinde ki yetişkinlerinde 7-9 saat civarı uyuması gerekir Ancak hiçbir yaş grubu için 6 saat uyku asla yeterli bir süre değildir.
14 -17 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku süresi ise 8 ila 10 saat. Ergenlik döneminin sona erip yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından 64 yaşına kadar olan yaş aralığındakiler için 7-9 saat ideal uyku süresidir. 65 yaşını geçenlerin 7 ila 8 saat uyuması gerekiyor.
14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor. Araştırma sonuçlarının en çok eleştirildiği 18 – 65 yaş aralığında ise asgari 7, azami 11 saat uyku süresi yeterli görülüyor.
Uyku, gece boyunca tekrarlanan 90 dakikalık dizilerden oluşur. Bir döngünün ortasında değil de sonunda uyanırsanız daha enerjik hissederek uyanabilirsiniz. Bu nedenle yenilenmiş ve zinde uyanmak istiyorsanız yattığınız saate göre 90 dakika ve katları sürelerinde uyumak tavsiye ediliyor.
Sabah erken kalkmanın bilimsel faydaları arasında daha dengeli bir ruh sağlığı ilk sırada yer alır. Yapılan araştırmalar erken yatıp erken kalkan insanların, gece geç saatlere kadar oturan ve geç uyanan kişilere göre daha az depresyon riskine sahip olduğunu gösterir.
Uykunun çeşitli amaçları ve işleyişi devam eden önemli araştırmaların konusudur. Uyku, hayvan evrimi boyunca oldukça korunmuş bir davranıştır ve mazisi muhtemelen yüz milyonlarca yıl öncesine dayanır.
Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri