Buzdolabında şerbetli tatlı saklamak çok önerilen bir konu değildir. Buzdolabı içerisindeki soğuk hava tatlının şerbetinde şekerlenme meydana getirir. Bu nedenle de buzdolabında bu tatlıları saklamak mümkün olmaz. Bunun yanında buzdolabı ortamında tatlının daha da ömrünün kısaldığını söylemek mümkün.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Tatlınızı uzun vadede saklayabileceğiniz tek yöntem buzdolabınızın derin dondurucu kısımlarıdır. Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır.
Şerbeti dökülmemiş baklavayı buzdolabında saklamaya gerek yoktur fakat baklava buzlukta muhafaza edilebilir.
Baklavayı plastik buzdolabı kaplarına koyup, kapağını kapattıktan sonra baklavanın buzlukta uzun süre bozulmadan, aynı tazelikte saklandığı biliniyor.
İlgili 19 soru bulundu
Yoğun şerbet oranına sahip olduğu için baklavanın kutusundan çıkarılmadan ya da direkt olarak buzdolabında saklanması daha da fazla şekerlenmesine neden olacağından çok fazla tavsiye edilmemektedir.
Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir. Baklavayı muhafaza edeceğiniz yerin kuru ve güneşten uzak olmasına özen göstermelisiniz.
Taze tüketilmesi gereken bir tat olduğundan dolayı buzdolabına konulduktan sonra 4 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
En fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir. Şerbetli tatlı saklamak için şerbetini dökmeden bir buzdolabı poşetine koyarak buzlukta muhafaza edilebilir. Şerbetli tatlı saklayacaksanız, şerbetine limon eklemeniz tatlının şekerlenmesini engeller. Bu da tatlınızı uzun süre saklayabileceğiniz anlamına gelir.
Revani buzdolabına konur mu? Şerbetli tatlılar soğukta şekerlenirler. Bu yüzden revani buzdolabında şekerlenecektir. Soğuk ve kuru ortamda saklamanız revaniniz için daha iyi olacaktır.
Bu tatlı türleri dolapta ise en fazla 3 ya da 4 gün dayanır. Bu nedenle tatlının tüketilme süreci oldukça önemlidir. Bu zaman diliminden sonra tatlının tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Henüz şerbet dökmediğiniz baklavaları ise serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Şerbetli baklavanın tadı sıcak havalarda çabuk bozulup, şekerlenip kıtır kıtır olacağından, yaz aylarında yiyeceğimizden fazla baklava yapmamalı, yaptıysak da odanın kuru ve serin yerinde bekletmelidir.
Fırından çıktıktan sonra dinlenen baklavanın üzerine süt ve şekerden yapılan şerbeti ilave edilir. Buzdolabında muhafaza etmek koşulu ile 4 gün kadar dayanır. 4 günden sonra da tüketilebilir fakat risklidir. Sütlü tatlıları çabuk bozulacağı için mutlaka buzdolabında saklamalısınız.
Soğuk baklavanın lezzetinin güzel olması kadar muhafaza etmesi de ayrı bir meziyettir. Sütün yoğun olarak kullanılıyor olması, baklavayı serin bir ortamda koruma ihtiyacını doğurmaktadır. Bu nedenle soğuk baklava buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır.
Pişmiş kek ve pasta çeşitlerini derin dondurucu içerisinde uzun süre gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz. İçindeki malzemelerin önemi olmakla birlikte klasik tarifle yapılmış bir keki dondurucuda 3 ay kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Bu kural bir çok tecrübeli ev hanımının bildiği, sütlü tatlıları buzdolabı dışında 3 saat, buzdolabında 3 gün muhafaza etme kuralıdır. Buzdolabında 3 günden fazla kalan sütlü tatlı veya sütlacı, iyi görünse hatta tadında bozulma olmasa dahi tüketilmesi tavsiye edilmez.
Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz. Yağlanmış tepsimize dizip 180 derecede pişiriyoruz. Ben bu tatlısı bu şekliyle yapıyorum, dondurucuya atıyorum.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Baklava neden ters çevrilip yenir? Baklava elle yenir. Ters çevrilerek ısırılınca da lezzet kalitesi anlaşılır. Isırırken çıkan ses önemli.
2- Pişmemiş Baklava Buzdolabında Saklanabilir.
Baklava piştikten sonra ve şerbet dökülünce buzdolabına koyulması pek tavsiye edilmez. Yoğurt şerbetli olduğu için buzdolabında şekerlenir ve tüketilmez ama pişmemiş baklavayı buzdolabında saklayabilirsiniz. Henüz şerbet girmediği için şekerlenme olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri