Günümüzde yoğun olarak üretilen ve tüketilen tatlı mısırı geleceği olan mısır türlerinden biridir. Dünyaca özellikle ABD'de yoğun olarak yetiştirilen mısır cinsidir.
Ayrıca mısırın kilo kontrolüne yardımcı olduğu ve sindirilmesi yavaş bir karbonhidrat türü olan dirençli nişastası olduğu bilinen bir gerçektir. Efsane 3: Tatlı mısırın şekeri yüksektir. Gerçek: Evet, mısır bir sebze için tatlıdır ama orta boy bir mısır koçanında sadece 6 gram doğal şeker vardır.
Sofralık mısır için “sh-2” genini içeren süper tatlı mısır tohumlarının seçilmesi sonucu da, artık nereye gitsek tatlı mısırla karşılaşıyoruz. Bardaktaki mısır da bu, konservedeki de. Çünkü talep bu yönde. Şekeri de çeşidin doğal yapısından kaynaklanıyor.
Mısır kaç ayda yetişir? Mısır, tohumdan ürün verme sürecine ulaşmak için uzun süreçlerden geçer. Dikildikten 1 ay sonra mısırın ilk çimlenme belirtileri toprağın üzerinde görülebilir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde mısırın olgunlaşması sonucu hasat dikimden 90-130 gün geçtikten yapılabilir.
Yerli Mısır (3 adet)
Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
İlgili 16 soru bulundu
Kakanızda mısır tanesi görürseniz bu selüloz yüzündendir.
Bu aslında oldukça basittir. Mısır tanesinin dışı tamamen selüloz olduğu için insan vücudunda sindirilemez.
Mısır dane özelliklerine göre at dişi mısır, sert mısır, cin mısır, şeker mısır, unlu mısır, mumlu mısır ve kavuzlu mısır olarak yedi farklı şekildedir. Bu mısırlar içerisinde ülkemizde en çok at dişi mısır üretimi yapılmaktadır.
Mısır bitkisi, suyu seven bir bitki olmasının yanında ayrıca suyu en ekonomik şekilde kullanan bitkilerdendir. Sadece 270 gramlık su tüketimi ile 1 gram kuru madde oluşturabilir. Mısır bitkisinde sulama, verime etki eden çok önemli bir faktördür.
Ortalama tane verimi yaklaşık dekara 50-60 kg olan ülkelerin yanında, yine dekara 1 ton ve üzerinde verimlerin alınabildiği ülkeler de mevcuttur.
Ülkemizde mısır bitkisi ana ürün olarak ekildiğinde İlkbahar aylarında, ikinci ürün olarak ekildiğinde ise Haziran ya da Temmuz aylarında ekilir. Mısır bitkisi sıcağı seven bir bitkidir ve iklim şartları mısırın verimi üzerinde oldukça önemlidir.
- Kan şekerini yüklettiği için diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir yiyecektir. - Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. - Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar.
Ana vatanı Orta Amerika ve Meksika olan mısırda çok fazla karbonhidrat bulunmaktadır. Ayrıca Süt mısırda şeker var mı diye merak edenler için şunu diyebiliriz ki şeker bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastalarının tüketmemesi gerekmektedir.
– Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar. -İyi pişirilmeyen mısır, tüketildiğinde diş ve diş etlerine zarar verir. Ancak mısır kararlı ve tüketimi aşırıya kaçılmadığında sağlığımız açısından faydalı olabiliyor.
Cin mısır (zea mays everta) veya patlak mısır olarak da bilinen patlamış mısır diğer mısırlardan farklı bir yapıya sahip.
Geçtiğimiz yılların mısır alım fiyatları:
2020 mısır alım fiyatı: 1.150 TL. 2021 mısır alım fiyatı: 1.325 TL. 2022 mısır alım fiyatı: 5.700 TL.
Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır. Bazı bölgelerde mısırın haftada 1 kez tam sulama işlemine tabi tutulduğu da olur.
Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.
çok zengin ise 20-20-0 kompoze veya DAP gübresi de Taban Gübre olarak kullanılabilir. Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Tarihi olarak yetiştiği yerin Latin Amerika olmasından da anlaşılabileceği gibi mısır sıcak iklimleri seven bir bitkidir. Bol miktarda güneş görmek ister.
Mısır tohumu toprak sıcaklığı 15 °C olduğu zaman çimlenmeye başlar. Optimum şartlarda çimlenen mısır tohumu 7-10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkar.
Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir. Eğer püsküller sık ise bu mısırın taze olduğunu anlamına gelir.
Yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılan mısırın Türk topraklarına girişi ise Osmanlı İmparatorluğu zamanında olmuştur. Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfi ile dünyada yayılan mısır ancak 1600'lü yıllarda Suriye üzerinden ülkemize giriş yapmıştır.
Etimoloji. 1600 yıllarında Suriye yoluyla Mısır'dan İstanbul'a "Mısır buğdayı" ya da "Mısır darısı" adıyla gelmiştir. Zaman içinde de kısaltılarak (dil biliminde ellipse adı verilen olay) mısır adını almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri