Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir. Şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini kapatırsanız daha iyi çeker.
İlk aşama: Şekeri ve suyu tencereye döktükten sonra şekeri ocakta iyice karıştırarak eritin. İkinci aşama: Kaynayan şerbeti 10 dakika kadar kısık ateşte kıvam alması için bekletin. Üçüncü aşama: Şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce çeyrek limonun suyunu şerbete sıkın.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Böyle durumlarda baklavanız hem şekerleniyor hem de hamurlaşıyor. Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık.
Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Kekimiz ilk sıcaklığı gitmiş şerbetimiz ise oda sıcaklığında olmalı. Şerbetini azar azar parça parça dökelim yoksa birden döktüğümüz zaman hamur olur.
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir. Koyu şerbet bir nedenle incelmişse, şerbeti kaynatarak koyulaştırbilirsiniz.
Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Baklava şerbeti nasıl dökülür soğuk mu sorusunun yanıtı kısaca şu şekildedir: Baklava sıcak, şerbet soğuk olmalıdır.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir.
Baklava Neden Hamurlaşır? Baklavanın hamurlaşmasının en büyük sebebi, yufkaların yeterince ince açılmış olmamasıdır. Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökersen baklavan hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkaların olmalı.
Vücudun herhangi bir yerinde çıkan çıbanı iyileştirmek için çıbana tatlı hamur sarılır. Çıbana iyileştirmek kara merhem sürülür. Çıbanı iyileştirmek için “havacıva” denilen bir karışım sarılır. Vücudun herhangi bir yerinde çıkan çıbanı olgunlaştırmak için kuru üzüm dövülüp sarılır.
Tatlınızın hamur olmasının en büyük sebeplerinden biri sıcak kadayıfa sıcak şerbet dökmektir. Bunu önlemek için soğuk şerbet ile sıcak tatlı birleştirilmelidir. Hamur olan tatlının görseli bozuk olur bu sebeple servis etmek istemeyebilirsiniz. Lezzet olarak normal kadayıfa göre daha sert ve ağır olacaktır.
Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz. Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri