Tatlı patates, anavatanı Amerika kıtasının tropik bölgeleri olmasına rağmen, subtropik iklim kuşağında tek yıllık bir sıcak mevsim bitkisi olarak yaşayabiliyor.
Anavatanı Güney Amerika'nın kuzeybatı bölgesi ve Orta Amerika olan tatlı patates en çok Çin'de yetiştirilir. Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Tatlı patatesler çeşitli topraklarda yetiştirilir, ancak iyi drene edilmiş, hafif ve orta dokulu, pH'ı 4,5–7,0 arasında olan topraklar bitki için daha uygundur. Az gübre ile fakir topraklarda yetiştirilebilir.
Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. •Gelişme devresinde 300-450 mm yağış. için optimum sıcaklığın 18 °C olması 29-30 °C üzeri fotosentez yavaşlar. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır.
Tatlı patatesler filizlendikten sonraysa filiz boylarının yaklaşık 15-20 santimetre olmasını beklemeniz önemli olacaktır. Bu boya ulaşan filizleri yumrudan dikkatli bir şekilde ayırıp yine içi su dolu bardağa aktararak köklenmesini sağlamanız gerekecek, aklınızda bulunsun.
İlgili 39 soru bulundu
Tatlı patates: Genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen tatlı patatesin hasat zamanı, Kasım ayının başıdır.
Her bir oyuğa, kökleri aşağı doğru bakacak şekilde bir filiz yerleştirin. Bitkinin alt yarısı toprağın içinde, üst yarısı ve tüm yaprakları toprağın üzerinde olacak şekilde yerleştirin. Bitkiyi ektiğiniz oyuğu, yeni bitkinize zarar vermeden dikkatlice toprakla doldurun. Tatlı patatesler kolayca zarar görebilirler.
Türkiye'de üretimi az olan tatlı patatesin, kırmızı, mor ve beyaz renkleri bulunuyor. Datça'da Hüseyin Harıpçı adlı üreticinin patates hasadına katılan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak; " Tatlı Patates, Muğla'da dört çeşit olarak yetiştiriliyor.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Hasata yaklaşıldığında sulama 4-5 gün öncesinden kesilmeli. Hasat sırasında toprağın tavında olması hasatı kolaylaştıran ve hasat firelerini azaltan bir durum. Hasat edilen yumrular yıkanmamalıdır. Islak kalan yumrular enfeksiyona ve hızlı çürümeye adaydır.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Bazı ülkelerde yeşilken de tüketilmektedir. Yumru kökler toprağın altında kolayca şekillenirken, bitkinin üst yaprakları da otsu bitki görünümündedir ve güzel çiçekler açar.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Sıcaklık:Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15-18 oC bir sıcaklık ister. Dikim için toprakta + 8 oC' lik sıcaklık ister, toprak sıcaklığı + 8 oC' nin altında ise dikimi geciktirmek yararlı olur.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Evde en çok kullanılan sebzelerden bir tanesi olan patates, uygun şartlar sağlandığı takdirde ekildikten 2,5 – 4 ay sonra hasat edilir. Bu zaman ay olarak Nisan ortası ile Temmuz ayı arasını kapsamaktadır.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Derinliği 1 cm olabilir. Bardak veya cam kavanozun içerisine temiz su doldurun. Kürdanladığınız patatesleri kavanozun üzerine oturtun ve güneş alan bir yerde bekletin. İki üç gün içerisinde patatesler filizlenmeye başlayacaktır.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Tatlı patates, A vitamini içeriğiyle tanınmaktadır. A vitamini, tatlı patateslere turuncu rengi veren ve yendiğinde vücutta A vitaminine dönüştürdüğü bir bitki pigmenti olan beta-karoten olarak yer alırlar. Bunların yanında B6 ve C vitamini kaynağıdır. Tatlı patates vitaminlerin yanında mineraller de içerir.
Mor patates, mayıs ayının sonlarında toprakla buluşurken ekim ayında hasadı yapılıyor. Kilogram fiyatı 60 liraya satılan mor patates piyasada 'mor mücevher' olarak adlandırılıyor.
Patatesleri ekmeden önce çimlendirme işlemi yapmanız gerekir. Çimlendiğinde çok daha kısa sürede toprakla bütünleşir ve büyüme imkanı bulur. Çimlendirme işlemi için patatesin üç farklı yerine kürdan batırın. Yaklaşık 1 cm derinliğe batırmak yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri