Güney Amerika ülkelerinde üretilen mor renkli patatesler, içerdiği antioksidan ve yüksek besin değerleriyle Avrupa'da yaygın bir şekilde tüketiliyor. Tatlı patates gibi tatlı bir tada sahip olan mor patates 'mor güç' olarak da biliniyor. Asıl vatanı Peru olan mor patates, sağlık için son derece faydalı bir gıda.
Latince ismi ''Dioscorea alata'' olarak bilinen bu sebze, tatlı patatesin küçük kardeşi. Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip.
Mor patatesin, bilinen beyaz patatese oranla yaklaşık dört kat daha fazla antosiyanin içerdiği biliniyor. İçerdiği antosiyaninler sayesinde vücuttaki sağlıklı hücreleri koruyup, vücudun daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
İlgili 30 soru bulundu
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
Yetişken erkeklerin günlük A vitamini ihtiyacı 3.000 IU, kadınların da 2.333 IU olduğundan küçük bir porsiyon tatlı patates alımı bile günlük A vitamini ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Göz sağlığı, bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için A vitamini içeriğinden ötürü beyaz yerine tatlı patates tercih edilebilir.
Lezzeti de şifası da çok olan bu sebze, klasik patatese daha sağlıklı ve lezzet olarak daha farklı bir alternatif olarak çıkıyor önümüze. Yurt dışında oldukça sevilen bir sebze kendileri. Ancak ülkemizde pek tüketilmiyor. Hafif tatlı lezzetiyle damaklarınızı şenlendirecek, doyurucu ve sağlıklı sebze ile tanışın!
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Tatlı patates (Ipomoea batatas), Kahkahaçiçeğigiller familyasına ait, kökleri sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler.
Kan şekeri kontrolünü sağlar.
Tüm patates çeşitleri karbonhidrat kaynağıdır ve kan şekeri düzeyini artırır. Fakat diğer patates çeşitlerine kıyasla mor patates, içerdiği polifenoller sayesinde kan şekerini hızlı yükseltmez. Böylece sarı/beyaz patates yerine mor patates tüketmek kan şekeri düzeylerini iyileştirebilir.
Mor patates normal patateslere oranla 4 kat daha fazla antioksidan içeriyor. Mor patates ayrıca B vitamini, C vitamini, lif, protein ve potasyum bakımından da zengin. Normal patatese oranla potasyum açısından çok daha zengin olan mor patatesler kalp krizi geçirme ihtimalini bir hayli düşürüyor.
Mor tatlı patates kan şekerini dengeliyor
Antosiyanin içeriğinin insülin salınımını artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunu belirten Ağıllı, diyabet hastalarında light süt ve mor tatlı patates ile hazırlanacak pürenin lezzetli ve kan şekerini dengeleyici bir alternatif olduğuna dikkat çekti.
İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle Torbalı ilçesinde yetiştirilen tatlı patatesin kırmızı ve mor türleri hasat edildi. Çapak Mahallesi'nde Şerafettin Baba'ya ait yaklaşık 15 dekar alanda, Türkiye'de üretimi az olan tatlı patatesin kırmızı ve mor türleri yetiştirildi.
Tatlı patates ailesinden olan bu patates türü, koyu ve mor renkteki kabuğuyla oldukça sıra dışı ve dikkat çeken bir seçenektir.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Tatlı patateslerin dış kabuğu da tüketime uygundur. Kabukları soyularak ya da kabuklu halde tariflerde kullanılabilirler. Tatlı patatesler tatlı ve tuzlu tariflerde tercih edilebilir.
Mor patates, mayıs ayının sonlarında toprakla buluşurken ekim ayında hasadı yapılıyor. Kilogram fiyatı 60 liraya satılan mor patates piyasada 'mor mücevher' olarak adlandırılıyor.
Güney Amerika'da yetişen ve ülkemizde pek bilinmeyen mor patates, rengiyle çok ilgi çekse de, sağlığa olan faydaları daha ilgi çekici. Tatlı patates gibi tatlı bir tada sahip olan mor patates 'mor güç' olarak da biliniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığınca tescilli yerli "mor patates" tohumunun, Niğde, Nevşehir, Konya, Adana, Sivas ve Aksaray'ın ardından bu sene de Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde ilk deneme ekimi gerçekleştirildi.
Tatlı patatesin içerdiği lif ve antioksidanlar sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Harika bir beta-karoten kaynağı olarak A vitamini eksikliğini önleyebilir, göz sağlığını korur ve prostat kanserine karşı koruyabilir. Ayrıca glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini düzenler.
Tatlı patatesin yüksek su içeriği onun kilo vermeye yardımcı olmasını sağlar. Zira dehidrasyon metabolizmayı yavaşlatırken, tatlı patatesten yeterince su almak hücrelere sıvı akışını hızlandırır ve bu da metabolizmayı hızlandırır.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri