Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Tatlı patatesler çeşitli topraklarda yetiştirilir, ancak iyi drene edilmiş, hafif ve orta dokulu, pH'ı 4,5–7,0 arasında olan topraklar bitki için daha uygundur. Az gübre ile fakir topraklarda yetiştirilebilir.
Bir kez ekildiklerinde, tatlı patatesleri hasat edebilmek için dört ila altı ay harcayın.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Genellikle tatlı patatesler ekimden yaklaşık 3 ila 4 ay sonra hasat edilmeye hazırdır.
İlgili 18 soru bulundu
Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir. Ülkemizde çorba olarak tüketilmek akla gelse bile birçok zengin tarif seçenekleri vardır.
Tatlı patates pek çok toprak çeşidinde büyüme imkanı bulsa da seçtiğiniz toprağın organik maddeler bakımından zengin olmasına ve çok killi ya da çok kumlu olmamasına özen göstermeniz gerekiyor, aklınızda bulunsun. Ekimi: Köklenen fideleri toprakla buluştururken köklerinin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir bitki olan tatlı (kırmızı) patates, yumruları yenen patates türüdür. Ana vatanı Orta Amerika olan tatlı patates, büyük marketlerin sebze reyonunda satılır. Klasik patatese göre daha pahalı satılan bu bitki, en faydalı sebzelerden biridir.
İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle Torbalı ilçesinde yetiştirilen tatlı patatesin kırmızı ve mor türleri hasat edildi. Çapak Mahallesi'nde Şerafettin Baba'ya ait yaklaşık 15 dekar alanda, Türkiye'de üretimi az olan tatlı patatesin kırmızı ve mor türleri yetiştirildi.
Tatlı patates, yumrularının köklendirilmesini takiben oluşan filizlerin fide olarak kullanılmasıyla yetiştirilir. Bir yumrudan onlarca fide elde etmek mümkündür. Yumru köklendirmeye Mart ortalarında, sıcak ve bol ışıklı bir yerde özel bir düzenek hazırlanarak başlanmalıdır.
Kırmızı-turuncu veya mor renk kabukları olur ve içi de koyu sarımtrak renktedir. Bazı ülkelerde yeşilken de tüketilmektedir. Yumru kökler toprağın altında kolayca şekillenirken, bitkinin üst yaprakları da otsu bitki görünümündedir ve güzel çiçekler açar.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
Karaciğer yağlanması ve kalp krizi risklerini de önemli miktarda azaltır. Bilhassa cilt ve prostat kanseri riski de azalır. Tatlı patates, kolestrolü düşürerek içerdiği lif ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da katkı sağlar. Tatlı patates içerdiği yoğun miktarda lif ve antioksidan ile kabızlığı önlemektedir.
Dekara verimi 6,5-15 ton arasında gerçekleşen ekonomik değeri yüksek bir tarım ürünü olan tatlı patates için hazırlanan proje ile her çiftçi için 500 metrekare alanda gerçekleştirilmek üzere toplamda 12 çiftçiye 6 dekarlık alanda tatlı patates yetiştiriciliği yaptırılacaktır.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler. Dış görünümü patatese benzer ancak şekli biraz daha uzun ve düzdür. Kırmızı-turuncu veya mor renk kabukları olur ve içi de koyu sarımtrak renktedir.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Peki ya bilimsel adı Ipomoea batatas olan halk arasında kırmızı patates ya da tatlı patates olarak anılan bu bitki nedir? Tatlı patates adından da anlaşılacağı üzere şekerli bir tadı vardır ama tadının tam olarak neye benzediğini biliyor muyuz?
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Tatlı Patates, yemekleriniz, kızartmalarınız için uygun ve lezzetlidir.
Latince ismi ''Dioscorea alata'' olarak bilinen bu sebze, tatlı patatesin küçük kardeşi. Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Peru binlerce çeşit patatesin yetiştiği bir ülke – Aşağıdaki fotoğraf bu çeşitlilik hakkında bir parça fikir edinmeye yardımcı olabilir. Patates Parkı, Cusco'nun Pisac bölgesinde, beş yerli Quechua topluluğundan oluşan bir biyokültürel miras bölgesi.
Çeşit, üretim amacına göre seçilmelidir. Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri