Dahası, şeker, vücutta inflamasyona yol açabilir. Bu, antrenman sonrası toparlanmayı zorlaştırabilir ve dolayısıyla kasların onarımını ve büyümesini engelleyebilir. Uzun vadede, bu durum, performans düşüklüğüne ve spor yaralanmalarına daha yatkın hale gelebilir. Şeker, ayrıca insülin direncine de yol açabilir.
Az ve dengesiz beslenmek, kas gelişimini engelleyen faktörler arasındadır. Örneğin, yalnızca az kalori almak için besin değeri yüksek olmayan gıdaları tüketmek sık yapılan bir hatadır. Böyle bir beslenme modeli uyguladığınızda kaslarınızın gelişimi için gereken mineral ve vitaminlerden mahrum kalmanız olasıdır.
Ek olarak şeker, antrenman çevresindeki zaman diliminde tüketildiğinde pek çok araştırmaya göre performansı arttırabiliyor. Şeker, glikojen depolarını hızlı doldurabilen bir besin olduğu için bir sporcu için bu durumlarda da avantajlı bir hal alabiliyor.
Hadi bulk yapıyorsunuz, hiç bir bulk şeker, yağ yada benzeri gıdalar ile yapılmaz.
Amerikan Kalp Derneği, erkeklerin günde 9 çay kaşığından (36 gram veya 150 kalori), kadınların da günde 6 çay kaşığından (25 gram veya 100 kalori) fazla ilave şeker tüketmemelerini önermektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Hamur işi ve Tatlılar
Sporcular, poğaça, börek, kurabiye, baklava gibi tatlılar başta olmak üzere yoğun miktarda un ve şeker barındıran hamur işi, unlu mamül ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır. Kilo almayı ve yağ depolamayı hızlandıran bu ürünler kilo artışına ve buna bağlı birçok hastalığa sebep olabilir.
Dahası, şeker, vücutta inflamasyona yol açabilir. Bu, antrenman sonrası toparlanmayı zorlaştırabilir ve dolayısıyla kasların onarımını ve büyümesini engelleyebilir. Uzun vadede, bu durum, performans düşüklüğüne ve spor yaralanmalarına daha yatkın hale gelebilir.
Kan şekerleri kontrolsüz bir biçimde yükseldiğinde, vücutta biriken yağların erimesi de imkansız hale gelecektir. Bu durumda kilo kaybı, kas yıkımıyla olur.
Peki, karın kası yapmak için hangi besinler tüketilmemelidir? Yenmesi gereken besinlerin ardından okuyucular yenmemesi gereken gıdaları da sıkça araştırır. Patates, şeker içerikli paketli gıdalar, kırmızı et, donmuş besinler ve fast food ürünler karın kaslarının oluşumunu engeller.
Şeker dahil karbonhidratlı gıdaları yemek, kan şekerini ve insülin seviyelerini yükseltir. Egzersizin hemen öncesinde bu seviyeler yükseldiği zaman, egzersiz başladıktan sonra kan şekeri düzeylerinde düşüş (hipoglisemi) görülebilir ve egzersiz sırasında karbonhidrat birikimlerinin kullanımı artar.
4. Çikolata. Antrenman öncesi: Bitter çikolatadaki antioksidanlar kas ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Bisikletçiler üzerinde yapılan bir araştırma, bitter çikolatanın kas ağrısının bir bileşeni olan kaslardaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Karbonhidrat, kas gelişimi sağlamak için harcanan enerjinin vücuda yeniden kazandırılması ve bir tür yakıt olarak kullanılması için gereken besini sağlar. Tam tahıllı ve tam buğday ekmekleri sağlıklı karbonhidrat bakımından zengin gıdalardır. Bu nedenle yeterli miktarda ekmek tüketmek kas gelişimi için önemlidir.
Şekersiz beslenme, ödem olasılığını azaltabilir ve vücudun dengesini sağlayabilir. Şeker tüketimi bırakıldığında vücudumuz buna hızlı bir yanıt oluşturacak ve ödem şikayetleri azalacaktır. Yüksek şeker tüketimi, insülin dengesinde bozukluklara neden olur ve yüksek tansiyon, çarpıntı gibi şikayetlere yol açabilir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas yaparsak kilo mu alırız? Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
Antrenman öncesi ve sonrası sindirilebilirliği yüksek et, tavuk, balık, yumurta gibi yüksek kaliteli protein çeşitleri tercih edilmelidir. Günlük kalori alımının %12-15'inin protein kaynaklı besinlerden sağlanması kas gelişimi açısından önemlidir. - Antrenmanın verimli geçmesi kas gelişiminin temel taşıdır.
Fakat kısa sürede iştah problemlerine, insülin direncine ve hormonlar üzerindeki etkisi oldukça ciddidir. Uzun aralıklar ile tüketildiğinde, kas gelişimi üzerinde büyük olumsuzluklar yaşatmasa da sıklıkla tüketildiğinde kas gelişimi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Kas yapan yiyecekleri tercih ederken protein oranı yüksek seçenekleri listenizin başına almanızda yarar bulunuyor. Protein kaynağı denince akıllara gelen yumurta gıdalar kas yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alıyor. Yumurta, kas büyümesine, kasın iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor.
Egzersizden sonra aldığınız karbonhidratla, kan şekerinizi yükseltir, kaslara protein ve karbonhidrat hareketini kolaylaştırmak için insülin salgılar, kas protein sentezini ve onarımını en üst düzeye çıkarırsınız. Kısacası antrenmandan sonra az miktarda şeker toparlanmayı hızlandırır.
ŞEKERİN ZARARLARI
Fazla şeker tüketimi kilo alımına sebebiyet verir. Beyne ve böbreklere zarar verir. Karaciğer yağlanmasına ve dişlerde çürümelere sebep olur. Şeker bağımlılığı olan insanların, şekeri hayatlarından tamamen çıkartmaları oldukça zor olacaktır.
Sabit kan şekeri seviyelerine sahip olduğunuzda, özellikle inatçı karın yağları başta olmak üzere vücudunuzdaki yağ oranı azalır. 6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de tip 3 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır.
Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacı da artar. Spor yapmadan önce ve sonra içilen su, kas kasılmaları ve kramplarla başa çıkmada oldukça etkili.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Şekersiz beslenme kan şekerinin kontrolü ve insülin seviyelerinin azalması gibi fayda sağlar. İlave şeker kaynaklarını kesmek, özellikle protein ve lif bakımından zengin bir diyet tercih etmenizle birlikte kilo vermenize yardımcı olur. Şekersiz beslenme kısa süre içerisinde karaciğer sağlığını da olumlu yönde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri