'Yapay tatlandırıcılar mı şeker mi daha sağlıklı?' sorusunun cevabı yıllardan beri tartışılan konular arasında yer alıyor. Bilim insanlarının çalışmalarına göre yapay tatlandırıcılar şekerden daha sağlıklı.
Şeker alternatifleri gerçek şekerin aksine dişlere zarar vermemektedir. Tatlandırıcılar besleyici içeriğe sahip olabilmektedir. Bu da bir avantajdır. Tatlandırıcıların en büyük dezavantajı ise yan etkisidir.
Bazı araştırmalar tatlandırıcıların sindirim sistemindeki yararlı bakterileri olumsuz etkilediğini göstermiştir. Buna bağlı olarak da vücuttaki şeker döngüsünde ve genel sistemde de aksaklıklar olabilmektedir.
Bu araştırmalar toplamda 10 yıldan fazla sürmüştür. Araştırmaların sonucunda şeker yerine kullanılan tatlandırıcıların zayıflamaya yardımcı olmadığı, hatta kilo, obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabildiği bulunmuştur.
Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
İlgili 38 soru bulundu
Tatlı tariflerinizde ve ara öğünlerinizde kullanabileceğiniz, şeker yerine geçen alternatif bir çok farklı gıda türü var. Mutfağımızda en çok yer alan; bal, stevia, agave şurubu, hurma, akçaağaç şurubunu sıralayabiliriz.
Doğal tatlandırıcı maddeler, sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye sahip olmadıkları için sentetik tatlandırıcı maddelere göre daha çok tercih edilir. Doğal tatlandırıcılar, diyabetik hastalar için yararlı maddelerdir.
Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir. * Yoğun tatlı aromaya sahip olan stevia, bazı kişilerde yutkunmada güçlük yaşatabilir. * Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de unutulmamalıdır. * Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanların stevia tüketiminden uzak kalması gerekir.
Stevia Zararları ve Yan Etkileri
Şekerin her halinden uzak durulması gerektiğini öneren uzmanlar, tatlandırıcı kullanırken de bilinçli şekilde tüketilmesini vurgular. Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir.
Tatlandırıcılar, pankreasta insülin salgılanmasına yol açarak aynı zamanda vücutta yağ birikmesine neden olur. Fazla tatlandırıcı kullanmak daha çok yemeye yol açar. Bu da kilo almaya yol açar.
Bunun yanında doğal tatlandırıcıların insülin duyarlılığını artırdığı, kan glukozu üzerinde yararlı etkilerinin olduğu, karaciğer enzimleri ve oksidatif stres parametrelerini azaltıcı bir rol oynadıkları belirli çalışmalarda bildirilmektedir.
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok. Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir.
Tatlandırıcılar şeker yerine kullanılabilir, sağlık açısından bir sakıncası bulunmadığı yapılan birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır.
Yapılan bilimsel araştırmaya göre diyet kola ve diğer alkolsüz içeceklerde olduğu gibi şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanmanın kilo kaybına bir etkisi yok ve bunların sağlığa uzun vadedeki etkileri hakkında hala çok az şey biliniyor.
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok. Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir.
Bazı çalışmalarda fazla tatlandırıcı kullanımının insülin salgısını artırdığı (hiperinsülinemi) tespit edilmiştir. Tatlandırıcılar gibi endüstriyel katkı maddelerinin bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumsuz etkilerini gösteren çalışmalar mevcuttur.
ISO 9001:2015, ISO 22000:2005 ve Helal belgelerine sahiptir.
Şekerden uzak durun.Yalnızca zayıflama diyeti yapanlar, şeker sorunu olanlar, tatlılarda şeker yerine tatlandırıcıları kullanabilirler.
Ayrıca karaciğer enzimleri ve oksidatif stres üzerine olumsuz etkisi olduğu da bildirilmektedir. Ancak yapay tatlandırıcıların glukoz intoleransını artırdığı, karaciğer enzimlerini ve oksidatif stres parametrelerini olumsuz etkilediğine dair çalışmaların yanında anlamlı sonuç bulunamayan çalışmalarda mevcuttur.
Aspartam, sakarin veya sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar, diyabetin ilk evresi olan şeker duyarsızlığını (glikoz intoleransı) tetikleyerek, diyabet hastalığına sebep oluyor.
Kalorisinin büyük kısmını (%100) karbonhidrattan alan Tatlandırıcı Çeşitlerini kilonuza göre hesaplayarak uygun miktarda tüketebilirsiniz. 1 Adet (1 gr) yaklaşık 0 kcal kalori içerir, 0 gr protein, 0.01 gr karbonhidrat ve 0 gr yağ bulunur ve 0.01 porsiyona eşittir.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
ŞEKER YERİNE KULLANABİLECEĞİNİZ MALZEMELER
Varsa Hindistan cevizi şekeri de aynı miktarda kullanıldığında işinizi görür. Toz şeker yerine pudra şekeri kullanacaksanız miktarı biraz azaltmanız gerekir. 2 su bardağı toz şekerin karşılığı 1 tam 3 çeyrek su bardağı pudra şekeridir.
Stevia da kullanımı çok yaygınlaşan doğal tatlandırıcı olup şekerleme, sakız, pişmiş ürün, yoğurtta, dondurma, çay üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle obezite, hipertansiyon ve diyabet hastalarının da güvenle kullanabileceği bir tatlandırıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri