Yumurta oda sıcaklığında olursa ve şeker ile iyice köpürtülürse kek daha güzel kabarır. Malzemeler eklenirken yavaşça karıştırın ki hamurda baloncuklar oluşmasın kabarırken şekli düzgün olsun. Fırın önceden ısıtılırsa kekiniz az kabarır.
Yumurtaları kırıp üzerine toz şeker ilave ederek, şeker eriyip yumurtayla beraber kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın. Süngerimsi bir kıvamı olmasını isterseniz revani hamurunuzun içerisine mutlaka yoğurt ilave edin. Yoğurdunuzun hafif sulu kısmından koyarsanız da revaniniz daha güzel kabarır.
Yağlanmış bir fırın kabına karışım dökülerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede ağzı açılmadan takriben yarım saat kek gibi pişirilir. Üzeri kızarıp sertleşmeden fırın açılırsa revani kabarmaz, çöker.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Şerbet için de su, şeker ve limon suyunu 10 - 15 dk. kadar kaynatın. Revaninin ilk sıcağı geçince dilimleyin. Ilıktan biraz daha sıcak olan şerbeti üzerine dökün ve çekmesi için 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
Klasik revani tatlısının kek kısmında süt yerine yoğurt kullanılır ve şerbetinde süt kullanılmaz.
İlgili 27 soru bulundu
Revani Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
3 yumurta. 1 su bardağı şeker. 1 su bardağı yoğurt. 1 su bardağı irmik.
Gelelim yoğurda... Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır.
Revani Tatlısı İçin Püf Noktalar
Bunun için Revani üzerine şerbeti dökmeden önce mutlaka dilimlemelisiniz. Şerbetinizin dökmeden önce soğuk olduğuna dikkat etmelisiniz. Soğuk olan şerbet için sıcak olan bir Revani keki gerekmektedir. Şerbetli tatlıları buzdolabı yerine oda sıcaklığında bulundurmalısınız.
Revaniyi fırından almadan önce bir kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkarsa pişen revaniyi dilimleyin ve üzerine ılık şerbeti dökün. Yarım saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Sıra geldi tatlımızın kekine; 3 yumurtayı güzelce çırpın, çırpılan yumurtaların içine yoğurt ekleyin çırpın, şeker ve sıvı yağ ekleyin çırpın, un karbonat ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip iyice çırpın.
Kek karışımının içerisine koyacağınız 2-3 damla limon suyu kekinizin kabarmasına yardımcı olacaktır.
Pandispanyalarda sıvı kaynağı normal keklerde olduğu gibi süt veya yoğurt değil yumurtadır. Bu da kabarmanın eşit şekilde olmasını sağlar.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
İlk önce şerbetimizi kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.Daha sonra yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Yağı, yoğurdu, irmiği, unu, kabartma tozu ve vanilini karbonatı ekleyip iyice çırpıyoruz. Tepsiye döküp 180 derecede pişiriyoruz. Tatlımız iki üç dakika dinlendikten sonra soğuk şerbeti tatlımıza döküyoruz.
Önce Şerbeti hazırlayalım. Tencerenin içine 4 su bardağı toz şekeri,5 su bardağı Suyu ve yarım limonun suyunu hepsini kaynaması için ateşin üzerine koyalım.Şerbet kaynamaya başladığı zaman altını mümkün olduğunca kısın 15 dakika kadar daha kaynadıktan sonra oda sıcaklığında soğuması için bir kenara alın.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
Keki için:
Sırasıyla üzerine sütü, sıvı yağı, un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Yağladığınız fırın tepsisine karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kekinizi pişirin. Fırından çıkardığınız revaninin ilk sıcağı çıkınca üzerine sütlü şerbeti dökün ve soğuyunca dilimleyin.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Şerbet soğuk tatlı sıcak olmalı. Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz. Pişen tatlının üzerine şerbeti döküyoruz. Revaniyi dilimleyerek şerbeti daha güzel çekmesini sağlıyoruz.
Kekimiz ilk sıcaklığı gitmiş şerbetimiz ise oda sıcaklığında olmalı. Şerbetini azar azar parça parça dökelim yoksa birden döktüğümüz zaman hamur olur.
Şeker suda eridikten yani şerbet kaynamaya başladıktan sonra kıvama gelmesi için kısık ateşte ortalama 20 dakika kaynatılır ve ara sıra kaşık testi yapılarak kıvamı kontrol edilir.
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri