Derin bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri alıp kaşıkla şeker eriyene kadar karıştırın. Ocağın altını yüksek ateşte açarak kaynayana kadar bekleyin. Şekerli suyu tam 10 dakika kaynattıktan sonra çeyrek limonun suyunu içerisine ilave edin. 3-4 dakika sonra ocağın altını kapatıp, soğuması için ayrı bir yere koyun.
Kıvamı nasıl olmalıdır? Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Suyu ve şekeri tencereye alın. Altını açıp şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynatın.
Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
İlgili 30 soru bulundu
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Baklava şerbeti ölçüsü doğru ayarlandıktan sonra işinizi çok kolay!
Basitçe yapabileceğimiz tarifi ise şu: bir avuç gül (kırmızı veya pembe) yaprağını şeker, bal veya tatlandırıcı ile on dakika kadar ovun. Orta boy derin bir kaba koyun. İçine bir limon suyu ve kaseyi dolduracak kadar içme suyu ekleyip kabın ağzını kapatın veya streçleyip buzdolabına kaldırın.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Şerbet yapımı
Şekerli su kaynadıktan sonra içine biraz limon suyu ekleyerek karıştırın.
Baklava fırından çıkınca şerbet hemen dökülmelidir. Her baklava türüne göre, tepsinin büyüklüğüne göre şerbetin miktarı ve kıvamı değişiklik gösterir. Bu nedenle, baklava yapmadan önce tarifinize göre şerbetinizi hazırlamanız gerekmektedir. Künefe tatlısının şerbeti de aynı baklava gibi, künefe sıcakken dökülür.
Baklava şerbeti ölçüsü ve kıvamı nedir? Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Tenceremize su ve şekeri ekleyip kaynamaya bırakalım. Ayrı bir tencerede kabuk tarçını ve karanfilleri 1 su bardağı suda kaynatalım ve gıda boyasını ekleyip soğumaya bırakalım. Diğer tencerede kaynayan şekerli suya karanfilli suyu ekleyip kaynatıp soğutalım. Soğuk olarak servis yapalım.
Şerbeti için gerekli olan toz şeker ve suyu bir tencereye alın ve şeker eriyene dek karıştırdıktan sonra ocağın altını açıp, kaynayana dek ara ara karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynamasına izin verin ve içine limon suyunu ekleyip, 5 dakika daha kaynatıp, altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Şerbet yapımında bal, gül yaprakları, meyveler, baharatlar, kuruyemişler ve bunların karışımları yaygın olarak kullanılmaktadır.
Şerbet çok fazla kıvamlı veya çok suluysa, bekledikçe şekerlenir ve lezzet kaybı yaşanır. Şerbeti ekleyeceğiniz zaman hem şerbetin, hem de baklavanın sıcak olması gerekir. Bu sayede baklava daha uzun süre dayanır ve şekerlenmez. Baklava yapımında kullanacağınız yufkaların incecik ve taze olmasına dikkat edin.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
En önemli püf noktası şerbetin soğuk, şekerparelerin sıcak olması. Lezzetin ve kıvamın tam olması için bu kuralı atlamayın. Şerbeti döktükten sonra üzerini başka bir fırın kabı veya tepsisi ile kapatıp, kendi sıcağı ile bekletin. Arzunuza göre üzerine hindistan cevizi veya antep fıstığı dökebilirsiniz.
Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı suya 2 su bardağı şeker ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetin içerisine bir iki damla limon suyu sıktıktan sonra koyu bir şerbet kıvamını alana kadar kısık ateşte bırakıyoruz ve ocaktan aldıktan sonra şerbeti ılımaya bırakıyoruz.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatıp servis yapacağınız zamana kadar bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri