Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Aslında keki kabartan en önemli faktörlerin başında yumurta geliyor. Yumurtanız oda sıcaklığında olsun, tam kıvamında çırpılsın ve diğer malzemelerle buluşsun. Kekiniz misler gibi kabarmış olur.
Çünkü teoride kabartma tozu karbonatın yerine, yanına bir asidik madde eklenerek karbonat da kabartma tozunun yerine kullanılabilir.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
İlgili 19 soru bulundu
Tüm kurabiye tariflerinde kabartma tozu kullanıyorsunuz
Tüm kurabiyelerde kabartma tozu olmak zorunda diye bir kural yok. Eğer hafif pufidik kurabiyeler istiyorsanız koyun tabii ama kabartma tozu olmadan da nefis kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Evde kendi baklavasını yapacaklar için baklava hamurunun olmazsa olmaz malzemelerinden bahsedelim. Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz.
Kolay Baklava Tarifi yapılışı:
Hamuru için süt, sıvıyağ, su, yumurta ve karbonata azar azar un eklenerek hamur yoğrulur ve dinlendirmeye alınır.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Kek karışımının içerisine koyacağınız 2-3 damla limon suyu kekinizin kabarmasına yardımcı olacaktır.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Karbonat, un gibi katı malzemeler elenerek harca eklenirse daha leziz bir kek elde edebilirsiniz.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Kuru maya kabartma tozundan rol çalıyor ve hamuru çabucak kabartıyor. Ancak çok çabucak kabarma riski olduğu için ve içinin pişmeme gibi bir durumu da söz konusu olabileceğinden daha düşük bir ısıda daha uzun süre pişirmek mühim.
Cevap: Merhabalar karbonat ile aynıdır fakat ürünümüz ekstra saf gıda maddesi grubunda olup %99.9 saflıktadır.
Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
ŞERBETİN KIVAMI ÇOK ÖNEMLİ
40 katlı, 20 yufka katlı kalın bir baklava yapacaksanız orta kıvamlı bir şerbet dökmelisiniz. Eğer baklavanız az miktarda yufkadan oluşuyorsa daha kıvamlı şerbet tercih etmelisiniz yoksa tatlısınız hamur olur.
Baklava Şerbetinin Şekerlenmemesi İçin Ne Yapılır? Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz. Ayrıca suya şekeri ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırıp sonrasında ocağın altını yakarsanız tatlınız şekerlenmez.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz.
Tam da bu noktada karbonat kullanmaya karar verebilirsiniz. Çünkü karbonatın da keki kabartma özelliği bulunuyor.
kabartma tozu {isim}
Backpulver {nö.}
Antiseptik özelliği olan soda, peeling içinde kullanılabilir. Kabartma tozu olarak kullanılmasının yanında temizlik maddesi, diş beyazlatıcı, el temizleyici, doğal deodorant olarak kullanılabilir. Bu alanlarda az miktarda düzenli kullanıma vücut fonksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri