Bir düşüncenin gereğinden fazla sözle ifade edilmesi anlamında belâgat (meânî) terimi.
İbn Sinân tezyîl ve ishâb adını verdiği ıtnâbı, “bir düşüncenin gereğinden fazla lafızla ifadesi” şeklinde tanımladıktan sonra onu tatvîl (itâle) ve haşivden de ayırmış, yararsız ve belirsiz ziyadeye tatvîl, yararsız ancak belirli olan ziyadeye de haşiv adını vermiştir.
Bir düşüncenin gereğinden fazla sözle ifade edilmesi anlamında belâgat (meânî) terimi. Sözü vezin ve secide eşdeğer öğelerle süslemek anlamında bedî' sanatı terimi.
Meânî ilminde sözler içerdiği lafızların sayısı ve ifade ettikleri mâna itibariyle îcâz, müsâvât ve ıtnâb olmak üzere üçe ayrılır. Az sözle çok şeyi anlatmaya îcâz, bunun zıddına ıtnâb, lafız ve anlamın sayı itibariyle denk olmasına da müsâvât adı verilir.
Az sözle çok şey ifade etme anlamında meânî terimi. Sözlükte “sözü kısaltmak” anlamına gelen îcâz, terim olarak meânî ilminde “bir maksat ve fikrin en az sözle açıklanması” demektir.
İlgili 27 soru bulundu
"İcaz" az sözle çok şey anlatmak anlamına geliyor. Yani sözü muhtasar söylemek, çok manaya gelen kısa cümleler kurmaktır icaz. Buna veciz konuşmak da deniyor.
İbtidâî haber. Haberin içerdiği hüküm hakkında ön bilgisi olmayan muhataba verilen haber olup yalın ve düz bir ihbardır.
Fesahat, kelimelerin telaffuzunun akıcı; anlamlarının da açık olması demektir.
Sözlükte “keşfetme, sezme, ileri görüşlülük” gibi mânalara gelen firâset kelimesi dar anlamda, bir kimsenin dış görünüşüne bakarak onun ahlâk ve karakteri hakkında tahminde bulunmayı ifade eder (Râgıb el-İsfahânî, s. 186).
Sözden zıt veya benzer unsurlardan birinin atılarak diğerinin ona delâletiyle yetinmek anlamında edebî sanat.
Peygamberlerin günahtan korunmuş olduğunu ifade eden terim.
Sözlükte “işi sağlam yapmak” anlamındaki itkān masdarından türeyen mütkın kelimesi “herhangi bir ilim veya meslek dalında uzman olup işini sağlam yapan kimse” demektir.
Basîret en geniş anlamıyla kalp gözüdür, firâset de ileri görüşlü olmaktır.
Firaset ya da feraset bir şeyi sezmek, anlamak, iç yüzünü keşfetmek gibi anlamlara gelir. İlm-i firaset insan, hayvan, dağ, tepe gibi varlıklara bakarak yeni bilgilere ulaşmayı amaçlayan bütün ilimlerdir. Fizyonomi, ilm-i kıyafet, el okuma, yüz okuma gibi bütün ilimler ilm-i firaset içerisinde yer almaktadır.
Feraset zihin uyanıklığı, bir şeyi çabukça anlayış kabiliyeti, bir insanın ahlakını, kabiliyetini yüzünden anlamak melekesi demektir. Kapsamlı ileri görüşlülük sahibi olmaktır.
Bazı harfleri kullanmadan gerçekleştirilen söz sanatı. Sözlükte “atmak, düşürmek, çıkarmak, bir şeyin bir tarafını kesip atmak” anlamlarına gelen hazif (hazf) kelimesi, bedî' ilminde belli harfleri kullanmadan söz söyleme sanatını ifade eder.
Fasih Arapça veya Modern Standart Arapça, çoğu Arapça metnin yazıldığı, halk arasında karşılığı Ammice olan dildir. Kur'an ve Kur'an ile ilgili eserlerde bu dilin dil bilgisi kurallarından yararlanılır. Ayrıca, İslam beldelerinde de bu dil yürürlüktedir.
Gelişim süreci içerisinde farklı isimlendirmelerle taksim edilmiş ve en son şekliyle Meânî, Beyan ve Bedi' olmak üzere üç kısma ayrılmıştır.Sözü yerinde ve zamanında, manası açık ve akıcı bir şekilde söyleme usul ve kaidelerini inceleyen ilim dalına Meânî ilmi denir.
Belâgat kavramı; “ / b-l-ğ” filinden türemiş olup, sözlükte ulaşmak, bir şeyin son noktasına varmak, bir konuda yeterli olmak, olgunlaşmak ve ergenlik çağı gibi anlamlarda kullanılmıştır. Terim olarak ise, sözün fa- sih olmasıyla beraber muktezayı-ı hale (durumun gereğine) uygun olarak maksadı dile getirmektir.
İhbar: Bir kişinin suçun şüphelisini veya suç olan olayı yetkili makama bildirmesidir. Herkes ihbarda bulunma hakkına sahiptir. Oysa şikâyet mağdur veya suçtan zarar gören kişilere tanınmış bir haktır.
TDK sözlüğüne göre ihbar kelimesinin anlamı bildirme, haber vermedir.
Kur'ân-ı Kerîm'in erişilmez üstünlüğünü ifade eden terim, bu konuda yazılan eserlerin ortak adı.
Kur'an dilinin bir niteliği olarak kullanılan i'câz terimi genel olarak Kur'an'ın erişilmezliği ve diğer söz ve metinlere üstünlüğü anlamlarına gelir.
Belagat ilminde kelâmı oluşturan unsur “isnad” dır. İsnad, cümledeki öğeleri birbirine bağlamayı sağlayan, görülmeyen, yani lafzî olmayan bir bağdır. Başka ifade ile isnad, kendisinin iki rüknü olan müsnedi ve müsnedün ileyhi birbirine bağlayarak kelamın oluşmasını sağlayan temel unsurdur.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı takdirde izan kelimesine karşılık olarak, 'Anlayış, anlama yeteneği' biçiminde ele alındığı görülüyor. Herhangi bir kişinin farklı bir olay karşısında durumu anlaması veya anlama yeteneğini ortaya koyması gibi bir durum üzerinden değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri