Hamsi, istavrit ve mezgit gibi küçük balıkları kızartırken, tavaya yağ koyup kızdırdıktan sonra unladığınız balıkları aralıksız olarak ve düzgünce dizmelisiniz. Balıkları tek tek çevirmek yerine tavanın üzerine bir tabak ya da kapak kapatarak, tek bir hamlede ters yüz edin.
Bunun için, tavanın tabanını kaplayacak miktarda yağ ısınmalıdır. Isıtılan yağa balık yerleştirilir ve her iki tarafı da altın sarısı olana kadar kızartılır. Her iki tarafı da eşit miktarda kızaran balık, kağıt havlu üzerine alınmalıdır. Bu işlem, balığın fazla yağını emer ve daha sağlıklı bir yemek sunar.
Balığın yapışmaması için tavanın iç yüzeyine az miktarda yağ veya sıvı yağ sürün. Balık tavasını orta yüksek ateşte ısıtın. Tavaya hazırladığınız balığı veya balıkları dizin. Balığı çevirirken spatula kullanın.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Balığın kalınlığı azaldıkça, yağ miktarı da azaltılmalıdır. Tavada balığın bir yüzü, kalınlığına göre değişse de, 3-6 dakika, diğer yüzü de 2-4 dakika arasında pişirilmelidir. Hemen sonrasında, tabakta soğutmadan yenmelidir, aksi halde kafası ve kılçığı sertleşir, gevrekligini kaybeder.
İlgili 25 soru bulundu
Çıtır Balık Nasıl Yapılır ? Filetoların her iki tarafını taze çekilmiş tuz ve karabiberle tatlandırın. Filetoları kızartmak için önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Bizim Mutfak Çıtır Pane Harcı'na bulanmış balık etlerini kızgın yağda kızartın.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Izgara için yağlı ve kalın kılçıklı balıklar haşlama, buğulama, marine etme ve tavada pişirme için ince kılçıklı, az yağlı veya yağsız balıklar tercih edilmelidir. Pişirme, balığın yumuşamasını sağlar. Balık piştiğinde, eti parlaklığını kaybeder, daha sıkı ve beyaz bir görünüm alır.
Az Yağda Tavada Balık Pişirme
Sardalya, hamsi gibi küçük yağlı veya az yağlı balıklar kılçıklarından ayıklanır. Tuz, karabiber, çok az limon suyu ve istenirse az beyaz şarap gezdirilerek yarım saat bekletilir. Hafif unlanarak önce derili kısmı sonra da iç kısmı kızartılarak hazırlanır.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Balıkları pişirmeden önce soğuk suda yıkayın. Derileri çok narin olduğu için balıkları denizden çıkar çıkmaz hemen pişirmeyin. Taze balık pişirme sırasında çabuk dağılacağı için pişirmeden önce buzdolabında 4-5 saat dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.
Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu. Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır.
Tavada balık kokusunu önlemek için balık kızartırken defne yaprağı ya da maydanoz kullanabilirsiniz. Tavadaki balık kokusunu gidermek için pişirme işleminden hemen sonra tavayı soğuk su ile yıkamanız gerekir. Sıcak su ve deterjan kullandığınızda balık kokusu tavaya iyice işler.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Balıklar ızgaraya konmadan sıvı yağ ile yağlanarak yapışmaları önlenir. mangalda pişiriliyor ise ateş çok harlı olmamalı, balıklar ateşten yeterince uzak tutulmalıdır. Pullu balıkların ızgarada pullarıyla birlikte pişirilebilir. Ayrıca balıklar tuzlanarak, kurutularak veya tütsülenerek de tüketilir.
Örneğin; barbun, istavrit, mezgit, hamsi gibi daha az etli balıklar tavada daha çıtır bir formda pişirilirse daha lezzetli olur. Levrek, palamut, mercan ve çipura gibi bol etli balıklar, fırında daha güzel pişer. Izgara konusunda ise, hemen hemen her balık ızgaraya atılabilir.
Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 135 litre bir akvaryumda 45 litrelik bir su değişiminde 6 çay kaşığı tuz eklenmelidir.
- Balıklar 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir. Balığın büyüklüğüne ve çeşidine göre fırının pişirme süresi artıp azalabilir. Onu daha çok balığın pişmesini kontrol ederken takip etmek gerekir. - Fırında balık pişerken tepsinin yanına patates dilimleri de konulabilir.
Haşlama ve Buharda Pişirme
Haşlama ve buhar yöntemlerinde, balığa yağ eklenmez. Bu da balığın kalorisinin aynı kalmasını sağlar. Ayrıca iki yöntemde de, balık diğer yöntemlere göre daha düşük sıcaklıklarda pişirilir. Böylece besin maddeleri korunur ve zararlı kimyasalların oluşumu en aza indirilir.
Avokado, kişniş, süzme yoğurt, limon suyu, taze soğan, sarımsak tozu, karabiber ve tuzu bir mutfak robotundan geçirin. Karışım akışkan bir kıvama gelinceye kadar 2-3 yemek kaşığı süt ilave edin. Pişen balıklarınızın üzerine sosu ekleyerek, sevdiklerinizi mutlu edin.
PİŞİRİRKEN BALIK TUZLANMAZ
Balığın pişirirken tuzlanmaması gerektiğini ifade eden Hülya Kılıç, "Mangalda balıklarda unlama yapılmaz. Mangal için direk yıkanıp tuzlanıp ateşin üzerine koyacaksınız. Unlama işlemi burada yapılmaz. Balığı yıkayıp temizledikten sonra pişirmeden hemen önce tuzlanması gerekir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balığı tavada kızartırken yağ sıcaklığı kadar önemli olan diğer bir nokta balığın ateşte kalacağı süreyi doğru ayarlamak. Balığı aşırı pişirirseniz kuru ve tatsız olacaktır. Balığın rengi hafiften kahverengiye dönene kadar bekleyin, sonrasında ateşten alın.
Balığı tüketirken dikkat edilmelidir. Balığın taze olması çok önemlidir. Ayrıca balık pişirildikten sonra bekletilen bir besin değildir. Balık piştikten sonra en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri