Ancak farz olan tavaf yalnızca farz ve cenaze namazları için kesilebilir. Şafii mezhebi gibi tavafın peş peşe yapılmasını şart koşmayanlar ise peş peşe yapmanın vacip olmasındaki ihtilafı da dikkate alarak herhangi bir özür bulunmaksızın yarıda kesilmesini mekruh görmüşlerdir.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
Çünkü gökler yedi kattır, insandaki nefis de yedi tanedir. Her dönüşte bir merhale, bir menzil aşılarak yedi kat göklerin üstüne çıkmak, maddî âlemin üstüne yükselmek demektir. Ayrıca iç dünyamızda yedi basamaklı olan nefsin en aşağı basamağından en üst basamağına yükselmesidir.
Daha sonra eksik kalan şavtlar usûlüne uygun olarak yapılırsa herhangi bir ceza gerekmez. Vacip olan bu üç şavt yapılmazsa, vacip terk edildiği için dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/162). Diğer üç mezhepte ise tavafı yedi şavta tamamlamak farzdır.
Umrede 50 Tavaf.
İlgili 23 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Hanefilere göre, şavtların çoğunu yani en az dördünü yapmış olmak tavafın geçerlilik şartı olup, son üç şavt yapılmayacak olursa, tavaf sahih olur, fakat farz ve vacip tavaflarda eksik kalan her şavt için ceza gerekir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Kabe ile ilgili bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: " Allah (C.C) bu ev için (Kabe) her gün 120 rahmet indirir.
Ziyaret tavafı ihramdan çıktıktan sonra yapılabilir mi? Ziyaret tavafı (farz olan tavaf) ihramlı olarak yapılabileceği gibi, ihramdan çıktıktan sonra da yapılabilir.
5. Tavafı Kabe'yi sol tarafına alıp rukn-u Iraki yönüne ilerleyerek yapmak. 6. Tavaf› Hatim'in dışından yapmak. 7. Tavaf bitince iki rek'at tavaf namazı kılmak. 8. Tavafı yedi şavta tamamlamak.
Değerli kardeşimiz, Tavaf esnasında dünya ile ilgili konuşmalar yasaklanmamış olmakla beraber, konuşmamak müstehabtır.
Çünkü Resûlullah (s.a.s.), Hz. Âişe'ye, “Bu, Allah Teâla'nın, Hz. Âdem'in kızları üzerine yazdığı bir şeydir (senin elinde olan bir şey değildir). Hacıların, hacla ilgili yaptıklarını sen de yap. Ancak âdet gördüğün sürece Kâbe'yi tavaf etme.” buyurmuştur.
Zaten biraz önce söyledim sağdan sola dönüş açılımı, açmayı, genişlemeyi ifade ederken soldan sağa saat yönü dönüşü ise tükenişi, bitişi, zamanın yok oluşunu, insanın küçük, kainatın büyük kıyametine doğru koşuşu ifade eder.
Yapılacak olan tavaflar hükmü itibariyle; farz, sünnet, vacip ve nafile olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Ziyaret tavafı da haccın farzları arasında yer almaktadır. Haccın farzları arasında bulunan ziyaret tavafının da şartlarına uygun bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir.
Peş peşe birden fazla tavaf yapan kimsenin her bir tavafın arkasından iki rekât tavaf namazı kılması gerekir. Tavaf namazı kılmadan iki tavafı peş peşe yapmak Hanefîlere göre mekruhtur.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Tavaf yapmak için gece veya gündüz olması, hacı adayları için fark etmiyor. 24 saat boyunca Kabe'de vakitlerini tavaf ve dua yaparak geçiren Müslümanlar, İslam aleminin içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulması için Allah'a yalvarıyorlar.
Tavafı yarıda kesmesi caizdir. Şavt arasında tavafını kesmesinde bir sakınca yoktur.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Vedâ tavafını yapmadan Mekke'den ayrılan âfâkî, mîkât sınırından çıkmadan önce geri dönüp ihramsız olarak bu tavafı yaparsa ceza düşer. Mîkât dışına çıkmışsa, yeniden ihrama girerek, umre yapar ve arkasından vedâ tavafını kaza edebilir. Aksi takdirde vâcibi terkettiği için kurban cezası gerekir.
Âdet ve lohusalık hâlleri dışında ihramlı olmadıkça eşlerin Mekke ve Medine'de cinsel ilişkide bulunmalarında dinen bir sakınca yoktur.
Çorap ve ayakkabı giyilmesi de câiz değildir. Başı açık, ayakları çıplak olup, terlik veya nalın veya sandalet giyebilir.
Ancak tavafın vacibi olmayıp, haccın müstakil vaciplerinden olduğu için, kılınmaması tavafın sıhhatine mâni değildir. Peş peşe birden fazla tavaf yapan kimsenin her bir tavafın arkasından iki rekât tavaf namazı kılması gerekir. Tavaf namazı kılmadan iki tavafı peş peşe yapmak Hanefîlere göre mekruhtur.
Bir kadının örtünmesi farzdır ve bu husus Kur'an-ı Kerim ve hadislerde ifade edilmiştir. Dinen hacca gitmeye imkanı olan kişinin gitmesi farzdır; gitmediği takdirde farzı terk etmiş olur. Kadının başı açık olması, onun hacca gitmesine engel olmadığı gibi, hac dönüşünde başı açık olması da hac ibadetini iptal etmez.
Resulullah (s.a.v) buyurdu: Beytullah'a bakmak ibadettir. Beytullah'a bakan namaz kılan, oruç tutan, tevazulu bulunan ve Allah yolunda cihat eden gibidir. Resululuh (s.a.v) buyurdu Tavaf etmeden ve namaz kılmadan dahi, şu Beyt'e bir kere bakmak bir sene kıyam, rüku ve secde gibi ibadetlerde bulunmağa denktir.
Yağmur altında 7 kere tavaf edenin geçmiş günahları mağfiret edilir. Kabe'yi çok tavaf edin! Zira kıyamet günü amel defterinizde bulacağınız en kıymetli amel bu olacaktır. Şu Beyt'e hergün 120 rahmet iner. 60'ı tavaf edenlere, 40'ı namaz kılanlara, 20'si de Kabe'ye bakanlara verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri