Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir.
Tüm saklama kurallarını yerine getirdiğinizde yani uygun şekilde hazırlayıp buzluğa attığınız çiğ tavuğu 6 - 12 ay arasında saklayabilirsiniz. Eğer dondurucuya koyacağınız tavuk, bütün tavuk ise 9 aya kadar dondurucuda tutabilirsiniz. Pişmiş tavuk ise dondurucuda 2–6 ay saklanabilir.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Buzdolabında saklanan çiğ tavuk 1 veya 2 gün içinde tüketilmelidir, pişmiş tavuk ise 3-4 gün bozulmadan durabilir. Buzlukta saklanan pişmiş tavuk 4 ay boyunca güvenle yenecek halde durabilirken çiğ tavuk 1 yıla kadar dayanabilir.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre taze alınmış çiğ tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 1-2 gün tutulabilir. Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk etinin üzerinde kalın buz tabakası olmaz.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir.
Birçok kişi aldığı tavuğu dolaba koymaktadır. Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir.
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.
Koku kontrolü; Şüphelendiğiniz tavuk etini mutlaka koklayın. Tavuk eti bozulmaya başlayınca ağır bir kokusu olur, amonyak gibi kokar, hatta zaman geçtikçe genzinizi yakan ekşimsi bir koku haline gelir. Rengi, kokusu ve dokusu değişen tavuk etinin tüketilmesi tehlikelidir. En küçük şüpheniz bile varsa yemeyin.
Tavuğun tüketim tarihi geçmeye yakın bozulmaya başlar. Bozulmaya başlayan tavuğun rengi de grileşir. Hafif morarmaya dönük bir renk alır. Eğer tavuğunuzun renginde bir solgunlaşma gözlemliyorsanız fazla zaman kaybetmeden hemen pişirip tüketin.
Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün bir tavuk veya hindi ise neredeyse 1 yıl dayanır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler. Ancak uzun süre dondurulmuş vaziyette bekleyen etin lezzetini kaybedeceği konusunda uyarımızı da yapalım.
Son kullanma tarihi bulunmayan dolap içindeki parça veya bütün tavukları dondurucuya yerleştirmeyin. Bölünmüş tavuk parçalarını folyo veya poşete sıkıca sarın ve daha sonra bir dondurucu torbasına koyarak ihtiyacınız olan parça sayısına göre paylaştırın.
Peki tavuk zehirlenmesi kaç saat sonra ortaya çıkar? Gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle bakteri, virüs veya mikroorganizma vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde ortaya çıkar. Hastanede gaita testi ile tavuk zehirlenmesi teşhisi konulabilir.
Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır. Pişmiş Tavuk Dolapta Kaç Gün Durur ve Buzlukta Saklanır mı? Pişmiş Tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir.
Buzluktan çıkardığınız tavuğu buzdolabı rafında 5 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bu yöntem tavuğun tadını muhafaza ederken bakterin üremesini de engeller. Tavuğu buzdolabına koyduktan sonra 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz. Dondurucudan çıkan tavuk budu nasıl haşlanır diye düşünüyorsanız, etinizi buzdolabı içinde bir süre bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa musluk suyu altına tutarak buzların çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Bunun yerine içi sıcak su dolu bir kabın üzerine başka bir kap koyup içine tavuklarınızı koyun ve bu şekilde daha güvenli bir çözdürme yöntemi uygulayın. Yine tavukları sıcak su altında yıkayarak çözdürmek de hatalı bir çözdürme yöntemi olacaktır.
Eğer tavuktan zehirlendiğinizi düşünüyorsanız hiçbir doğal çözüm aramakla vakit kaybetmeden doğrudan doktorunuza danışmalı, hemen midenizi rahatlatacak ve doktorunuzun sizin için uygun gördüğü tedavinin uygulanmasını sağlamalısınız, aman dikkat.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Dondurulmuş tavuk etini marine etmek Satın alıp buzluğa koyduğunuz tavuk etini pişireceğiniz zaman çıkarıyorsunuz ve marine etmeye kalkışıyorsunuz. Tavuk etini marine etmek onun daha yumuşak olmasını sağlıyor fakat tavuk eti taze iken. Yani buzluktan çıkan tavuk etini marine etmek hiç de mantıklı değil.
Özetle; vaktinde dondurmuş olsanız bile, son kullanma tarihi üzerinden 2 ay geçmiş bir tavuk ürününü tüketmenizi önermeyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri