Ne yazık ki, ekmek karbonhidrat bakımından yüksektir ve tavuklar için asıl gerekli olan protein, aminoasit ve vitamin gibi pek çok şeyi karşılamaz. Bu yüzden sürekli ve sık sık verirseniz sadece karbonhidrat yüklemesi yaparak, hem yumurta hem de et kalitesini düşürmüş olacaksınız..
Otçul bir hayvan olan tavuk, ottan yeterli besini alamaz ve bunun için ayrıca tahılla da beslenirler. Tavuk yeminin %50'den fazlasını arpa, buğday, mısır gibi dane yemler, geri kalan kısmını ise soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları gibi proteinli besin maddeleri oluşturur.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
İlgili 20 soru bulundu
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır. Bu nedenle, sirke zararlı bakterilerle enfekte olma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Stres, tavuklar için büyük bir sorun olabilir. Hem sağlık sorunlarına, hem de yumurtlamanın kesilmesine neden olabilir. En çok görülen stres nedenleri: Kümes / yer değişiklikleri: Ortamındaki bir değişiklik yumurta üretiminin yavaşlamasına veya geçici olarak durmasına neden olabilir.
En düşük vücut ısısı üretimi (ve en verimli durum) 23o C dır. Bu sıcaklığın altında, (düşük kritik sıcaklıklar) tavuklar genellikle sıcak kalmak için daha fazla vücut ısısı üretmek zorunda kalmaktadır. 27o C ın üzerinde tavuklar soğuk kalabilmek için enerji kullanmaya başlamaktadır.
Tavukların En Çok Sevdiği Besinler Nelerdir? Tavuklar kümes hayvanları içerisinde yemek seçmeyen kanatlılar arasında bilinmektedir. Leş, böcek, solucan, yeşil bitkiler, yemek artıkları, tahıllar, taş, toprak yani kısacası her şeyi tüketebilirler.
Tavuklar yem dışında buldukları böcekleri ya da toprakları yiyebilmektedir. Tavuklar her şeyi yiyebilse de sağlıklı olmaları açısından yem verilmelidir. Yem olarak kırılmış mısır yemeleri hem sağlıklı hem de tavuklar tarafından sevilmektedir. Tavuklar doğada kendi buldukları solucanları da yemeyi çok sevmektedir.
Pişmiş Tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir. Yani pişmiş tavuğun yanına patates vs. ürün koymamakta fayda vardır. Pişmiş tavuğu uzun süre saklamanın en iyi yolu buzluktur.
Haftada en az 2-3 kez tavuk etinin tüketilmesi iyi bir seçenektir ve kesinlikle tüketilmesi önerilmelidir" ifadelerini kullandı. Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışıyla birlikte bazı sağlık sorunlarının da ortaya çıktığını belirten Prof. Dr.
Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar. Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir.
Sadece 24 saat boyunca su olmadan giden tavuklar, bir ay veya daha uzun bir süre yumurtlama yeteneklerini azaltabilir. Uzun süre susuz kalan tavuklar hasarı sürdürebilir ve yumurta yumurtlama sıklıklarını boza bilirler. “Su, yiyecek ve egzersizin ürettiği atık ürünleri temizlemeye yardımcı olur.
Soğuğun içeri girmesini önlemek için kümesin sızdırmazlığına ek olarak, vücut ısısını içeride daha iyi tutmak için ekstra yalıtım ve termal kütle ekleyin. Kümesin zeminine saman veya çam talaşı gibi kalın yatak malzemesi katmanları ekleyin.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Tavuk Vebası
Dışkı,gırtlak ve burun sümüğü ile bulaşmaktadır. Kuluçka süresi 3-4 gündür.Tavuk vebasının etkileri ise, iştahsızlık,yüksek ateş,yeşil ve sulu dışkı atılması ile kendini göstermektedir.Tavuk vebasına yakalanan hayvanlar çok fazla su tüketmekte ve hızlı solumaktadır.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Östrojen yani kadınlık hormonu erkeklerde büyük göğüs gibi durumlar ortaya çıkarıyor. Kadınlık hormonu ise erkeklerde daha nice sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden tavuk tüketmek erkekler için zararlı.
Bu besinler içerisinde sahip olduğu önemli özellikleri sayesinde vazgeçilmez ve zengin bir protein kaynağı olan tavuk ve hindi eti, içeriğinde bulunan yüksek selenyum oranıyla aynı zamanda iyi bir afrodizyak etkisine de sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri