Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur. Başlama ayı uzmandan uzmana değişse de 6-8 aylık önerilmektedir. Doktorunuza da danışarak bu aylarda başlayabilirsiniz.
Bebeğinize 7. Aydan itibaren tavuk yedirebilirsiniz. Ancak marketten alınan tavuklar yerine çiftliklerde salma tavuk olrak yetişen tavuklardan yedirmenizde fayda var.
Başlangıçta 2 – 3 kere çekilmiş ve iyi pişirilmiş kıymayı bebeğinizin pürelerine ekleyebilirsiniz. İlerleyen aylarda porsiyonu artırıp eti tek başına da yedirebilirsiniz. Aynı şekilde ilk kez tavuk yiyecek olan bebeklere 1 – 2 çay kaşığı haşlanmış tavuk verilebilir.
Yedinci aydan itibaren sebze pürelerine 3-4 kez çekilmiş yağsız dana kıyma veya ezilmiş tavuk eti (tabii bulursanız organik tavuk eti) katılmalıdır. İlk kıyma deneyimi 1-2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 çorba kaşığı kıyma yeterlidir.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Köfte çeşitleri( tavuk köftesi, sebze köftesi, balık köftesi) mücver, balık filetosu bebeklerin en sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir. Meyveler kabukları soyarak küçük parçalara bölünebilir.(örneğin elma , muz, mango,avokado gibi,erik,şeftali,çekirdeksiz kavun,karpuz gibi..)
Kırmızı et, çok önemli bir demir kaynağıdır ve kırmızı etteki demirin emilimi oldukça kolaydır. 8. aydan itibaren bebeğinize kırmızı eti kıyma şeklinde bebeğinize vermeye başlayabilirsiniz.
Fosfor, potasyum, demir, magnezyum, folik asit, çinko gibi vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Özellikle beyin gelişimi, kalp ve damar sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi mevcuttur. Uzmanlar, bebeklere 6 ay ile 36 ay arasında ceviz verilmesinin uygun olduğunu belirtmektedir.
Kırmızı ete başlama dönemi genel itibariyle 8. ay olarak karşınıza çıkar. Fakat bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon ve sindirim sıkıntısı görünmüyor ise doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma biçimine verebilirsiniz.
Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma ve haftada 2 gün tavuk ilave edebilirsiniz. 7 ay sonrası bebeklere yayla, tarhana ve şehriye çorbaları vermeye başlayabilirsiniz.
Yavaş yavaş tavuk suyunu ekleyin, kaynadıktan sonra 1 dakika daha pişirin. Mısırları ekleyin ve birkaç dakika daha pişirmeye devam edin. Doğradığınız tavuğu, pirinci, tavuk suyunu ve mısırı karıştırın. Küçük bebekler için karışımı püre yapın.
6 aylık bebek tavuk suyu çorbası içebilir mi? Uzmanlar, bebeklerin 8. aydan itibaren et ve tavuk tüketebileceğini ifade ediyor.
Bebeğinizin mamasında kolayca püre haline gelebilen tavuk but ve kalça kısımlarını tercih etmeniz, mamaların dokusunun yumuşaklığı besleyiciliği açısından önerilmektedir.
Tavuk eti alerjisinde görülen belirtilerden bazıları şunlardır: Ürtiker (kurdeşen), kızarıklık ve tavuk alerjisi döküntüsü Mide bulantısı, kusma ve mide krampları gibi gastrointestinal belirtiler. Burun akıntısı veya tıkalı burun.
Bazı insanlar tavuk yedikten ve tavukla temas ettikten sonra alerjik belirtileri yaşayabilirler. Tavuk eti alerjisi çok yaygın bir alerji değildir. Ancak bu alerji şiddetli belirtilere neden olabilir. Tavuk eti alerjileri hem çocukları hem de çocukları etkileyebilir.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Doktorlar on ikinci aydan sonra bebeklere badem verilmesini tavsiye etmektedirler. Az bir miktar verilen bademden sonra bebekte alerjik reaksiyon gözlenmiyorsa, günlük 100 gr badem, süt ve et suyuyla birlikte bebeğe çorba yapılarak verilebilir.
Yetişkinlerin kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında olan kahvaltılık ürünlerden 8 aylık bebekler de az miktarda olmak koşuluyla yemeye başlayabilir. Yumurta sarısı, belki de yumurtanın hepsi, pütürlü yiyecekleri bisküvi, peynir, pekmez, ceviz, meyve suyundan az miktarlarda tüketebilir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
7 aylık bebek beslenmesi nasıl olur? 7 aylık bebeğin her zaman ana öğünü anne sütüdür ve beslenme ihtiyacının yüzde 70'ini anne sütünden karşılamaktadır. Bu aylarda 2-3 saatte bir anne sütü ya da formül mama; ara öğünlerde de ek gıdalar gelmelidir.
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. Çünkü bebeğiniz günlük besin ihtiyacının 5'te 4'ünü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütüyle karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri