Omega-3 serisinden çoklu doymamış yağ asitlerince zenginleştirilmiş etlik piliç etlerinin tüketilmesi insanlarda koroner kalp hastalıklarının önlenmesinde oldukça önemli rol oynamaktadır.
Omega-3 yağ asitleri en çok balık eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunmaktadır.
Hayvansal Omega 3 yağ asitleri olan EPA ve DHA ise yaygın olarak deniz ürünleri ile yumurtada bulunur.
Sağlıklı beslenme açısından tavuk eti; hem kaliteli protein, hem düşük yağ, hem de vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi besin kaynaklarının başında geliyor. Tavuk eti vitamin B2 (riboflavin), niasin, vitamin B6 ve vitamin B12 bakımından zengin besinler arasında.
Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur? Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar. Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerden elde edilen omega-3 yağlarına, alfa-linolenik asit (ALA) denir.
* 100g ve 100kcal yumurtada EPA ve DHA miktarı en az 40 mg dir.
Kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. İleri yaşlarda oluşan kas kaybını, kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıkları önler. Tavuk etinin içerdiği zengin A vitamini gözlerinizi korur. B12 vitamini ise dokularınızı iyileştirir.
Haftada en az 2-3 kez tavuk etinin tüketilmesi iyi bir seçenektir. Tavuk eti tüketirken sebze ve bakliyatlar ile birlikte tüketmek ise çok daha dengeli bir beslenme sağlar.
Örneğin; somon, sardalya gibi yağlı tuzlu su balıkları, chia tohumu, fındık, kırmızı et, yumurta ve soyada bol miktarda bulunabilir. Aynı zamanda, beslenmeye ek olarak, Omega-3 içerikli takviye ürünler aracılığıyla da vücutta Omega-3 eksikliği görülmesinin önüne geçilebilir.
Eklem rahatsızlıkları Uyku düzeni bozulması Saç dökülmesinde artış, saçlarda cansızlık ve kırılganlık. El ve ayakların çabuk üşümesi, el ve ayaklarda sürekli soğukluk hissi.
Ceviz, keten tohumu, chia tohumu ve kabak çekirdeği gibi tohum ve kuruyemişlerde bulunan Omega-3 yağ asitleri, özellikle ALA (alfa-linolenik asit) formunda bulunur.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
İlk iltihaplanmaya neden olan dokuları ve eklemlere zarar veren iltihaplamanın oluşumunu engelleyebilir. Omega-3 yağ asitleri yeterli miktarda alınmadığı takdirde ise eklemler iltihaba karşı korunamayabilir ve eklem ağrıları ortaya çıkabilir.
Haşlanmış tavuk, proteine ek olarak, kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olan fosfor ve kalsiyum gibi diğer temel besinler açısından da zengindir. Tavuk tüketmek artrit riskini de azaltır. Haşlanmış tavuk, stresi azaltmak için gerekli olan iyi miktarda triptofan ve B5 vitamini içerir.
Her gün tavuk yemek, eğer tavuk köy tavuğuysa fazla zararlı olmayabilir ancak köy tavuğu yerine marketten alınan bir tavuk tüketiliyorsa her gün yenilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle çocuklar ve erkeklere zarar verecek içeriklere sahiptir.
Tüm dünyada en çok tüketilen beyaz et türlerinden biri olan tavuk göğsü, sağlıklı beslenen ve egzersiz yapan kişinin diyetlerinde sıkça yer alır. Yağ içermeyen tavuk göğsü protein açısından harika bir kaynaktır.
Pişirmede ızgara, fırında pişirme, haşlama yöntemleri uygulanmalıdır. Tavuk etinin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salata eşliğinde tüketimi hem besin çeşitliliğinin arttırılmasına, diyette enerjinin azaltılmasına katkı sağlar.
Kırmızı et, hem doymuş yağ hem de kolesterol içerir. Bu nedenle özellikle ızgara, haşlama, fırında yöntemleriyle haftada bir - iki kez tüketilmesi tavsiye edilir. Tavuk ve hindinin ise, kolesterol oranları daha düşüktür.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Günlük alınması gereken omega 3 miktarı nedir? Sağlıklı bir insan 500-1000 mg alabilir. Kalp hastalıklarında ve trigliserid düşürmek için bu miktar 2 veya 3 katına çıkarılabilir.
Bunların yanı sıra 300 IE miktarlarda A vitaminide yapısında bulundurmaktadır. Zeytinyağı Omega-3 yağ asitleri bakımından çok büyük bir önem teşkil etmemektedir. Sadece çoklu doymamış yağ oranın %9 yapısında Omega-3 yağ asitleri barındırmaktadır.
4.Kırmızı mercimek
Kırmızı mercimekte bol miktarda bulunan ve vücut için gerekli olanlardan biri de omega 3 yağ asitleri. Dolayısıyla sağlıklı beslenmek için sofranızda kırmızı mercimeğe de yer açmanızda fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri