Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Bütün tavuğu alacak büyüklükte bir tencere seçin ve tavuğu içine yerleştirin. Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın.
Tavuğu fırında pişirmeden önce üzerine bir kat fırın kâğıdı yayın. Böylece kurumasını önlersiniz. Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet adaçayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
21. Limon rendesi. Tavuk etinin yumuşak olmasını ve güzel kokmasını istiyorsanız, tavuğu pişirmeden önce yarım limon ile ovalayın. Ovaladığınız limonun kabuklarını rendeleyin ve tavuğun içine ve üzerine koyun.
Havuç ve patatesi soyup yıkayın ve iri iri doğrayın. Soğanı soyup bütün halde bırakın. Tavuk parçalarını soğanı birlikte tencereye alın, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Tere yağını ilave ederek kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha haşlayın.
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Tencerenize zeytinyağı ekleyin ve doğradığınız sebzeleri içerisine alın. Birkaç tur karıştırın. Ardından tavuklarınızı tencerenize geri alıp üzerine su, tuz ve karabiber ilave edip kapağını kapatın. Su kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat pişirin.
Yıkayıp süzdüğünüz tavuk göğüs etlerini geniş bir tencereye alın. Üzerine ince doğranmış sebzeler, baharatlar, tuz ve suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatmadan 50 dakika kısık ateşte pişirin.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
“Brine etmek” denen işlemi mutlaka duymuşsunuzdur. Tavuğun ya da hindinin 12 saat civarında tuzlu ve baharatlı bir suda bekletilmesi lezzeti artırmak için çok faydalı bir işlemdir.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Fırın tepsisinin içine 1 parmak kalınlığında tuzu koyarak tavuğu ters bir şekilde yerleştirin. Tavuğu tuzlamadan önce en üste ufak bir parça yağlı kağıt koyun ki, pişince; tuzundan kolayca ayrılması için. Açık bir yer kalmayacak şekilde tavuğu tuz ile iyice kaplayın. 200 derecede ısıtılmış fırında 2 saat kadar pişirin.
Eğer köy tavuğu bütün olarak pişirilecek ise mutlaka tavuğun büyüklüğüne uygun şekilde öncelikle tencere seçilmelidir. Daha sonra tavuğun boyutunu geçecek kadar tencereye su eklenmesi gerekir. Ardından bir yemek kaşığı kadar tuz ilave etmek unutulmamalıdır.
Limon👉🏻 hem tavuğun daha beyaz pişmesini hem lokum kıvamında olmasını sağlıyor.
(Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Bu aşamada hem tavuğunuzun hem de elde edeceğiniz tavuk suyunun lezzetli olması adına tencerenin içine soğan, sarımsak, havuç dilimleri, defne yaprağı gibi çeşitli malzemeler ve baharatlar ilave edebilirsiniz. Bu, tamamen damak tadınıza kalmış.
Kasaptan aldığınız açık tavuklar da yine aynı şekilde temiz bir süreçten geçer ve kasap reyonlarında yerini alır. Uzmanlar, çiğ tavuk etinin pişirme öncesinde suyla temasının engellenmesini ifade etmektedir.
Ardından yağın üzerine 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı köri ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. Baharatları yağ ile beraber kısa bir süre kavurun. Kavrulan baharatların üzerine tavuk etlerini ekleyin.
İster budundan isterseniz kalçasından yapın, çeşitli sebzeleri de içerisine kattığınız zaman hem leziz bir yemek hem de sağlıklı bir şifa kaynağı oluyor. Biz mutfak dilimizde tavuk haşlamanın içerisine “Mire Poix” dediğimiz içerisinde soğan, havuç, pırasa ve kereviz sapından oluşan malzemeleri koyarız.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde sebzeler ve tavuk etleri yumuşayana kadar pişirin. Son olarak terbiyesi için; bir kase içine 1 yemek kaşığı un, yarım limon suyu ve 4-5 yemek kaşığı kadar su döküp, pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştırın.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Bazı ülkelerde tavuk etini yumuşatmak için sirke ve limon suyu kullanırlar. Özellikle doğal ortamlarda yetişen tavukları kısa sürede pişirmek çok zordur. Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
Pişirme sırasında kapağını açık tutmayın
Kızartma sırasında tencerenizin veya tavanızın üstünü kapakla kapatırsanız, sıcaklığı muhafaza ederek, gevrekleşmiş tavuklar elde edersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri