Tavuğu daima önceden ısıtılmış bir fırın içine koyun ve doğru sıcaklığa kadar pişirin. Eğer tavuğu marine edecekseniz oda sıcaklığında marine edip 1 saat kadar serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.
Fırınlar aşağı yukarı 15 dakika içerisinde 165 derece sıcaklığa ulaşabiliyorlar. Buradan yola çıkarak kaç dereceye ihtiyacınız varsa o kadar zaman önceden fırınınızı ısıtmaya başlamalısınız. Çok uzun süre önceden ısıtmaya başlamanız ısıyı gereksiz yere yükselmez çünkü artık fırınlar rezistanslı.
Fırının ısınması, fırının kalitesi ve performansına göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 15 dakika içinde fırın 165 derece sıcaklığa ulaşır.
Ön ısıtma; fırın içerisine gıda koymadan önce 15-20 dakika maksimum (Max.) sıcaklıkta fırının çalıştırılması işlemidir. Bu işlemde sıcak ortama giren gıda yüzeyinde oluşan kabuk, gıda suyunun dışarı çıkmasını engelleyerek içeride kalmasını sağlar. Bu durum daha lezzetli bir pişirme deneyimi sağlar.
genelde fırınların üzerinde istenilen dereceye gelince sönen kırmızı ışık mevcut. işte o kırmızı ışık sönünce önceden ısıtılmış fırın oluyor. fırın istenilen dereceye ayarlanıp çalıştırılır. bu sırada panelde bir ışık yanar. bu ışık sönünce fırın istenilen ısıya ulaşmış demektir.
İlgili 35 soru bulundu
110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
Böreğin çıtır çıtır olması içinse mutlaka böreği fırına vermeden önce fırınınızı belli bir süre ısıtmanız gerekir. - Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir.
Fanlı fırınlar yemekleri daha hızlı ve homojen bir şekilde pişirirler. Fan, fırının içindeki havayı dolaştırarak yemeklerin alt üst kısımlarının eşit şekilde pişmesini sağlar ve fırın içindeki sıcaklığın daha dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur.
Rahatlığına rağmen, mikrodalga yiyeceklerinizin tadını kaçırabilir. Bunun yerine, kalan yemekleri fırında, ocak veya ızgarada ısıtmayı deneyin. Ancak hangi yöntemi seçeceğinizi, yemeğin türüne göre belirlemeniz gerekir. Örneğin, makarnalar ocakta güzelce ısıtılabilirken, et ve sebzeler fırından gevrek ve yumuşak çıkar.
Fan işaretinde pervane simgesi ve alt üst çizgi vardır. Düğmeyi bu işarete getirdiğinizde fan açılır ve fırın içine hava üflemeye başlar.
Pişirme işlemine başlamadan evvel kapak kapalı olacak şekilde fırının fişi topraklı prize takılmalı. Fırının içi boş olarak 5 dakika kadar ön ısıtma yapılmalı.
Fırın kapasitesi 150 ton/saat= 150000 kg/ saat idi. Buradan 30 °C den 1200 °C'ye 150000 kg çeliği ısıtmak için gerekli ısı miktarı QÇ=m*c*ΔT den QÇ= 150000 kg* 0,146 kcal/kgC *1170C ise QÇ=25623000 kcal olur. Bu arada fırından kaybedilen ısı miktarının hesabı: Ortalama ısı kayıpları tavan için= 2450 kcal/m2h.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın
Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı klasik bir kekin pişme derecesine yani 180 dereceye getirin. Isıtmaya başlayın. Kekinizi soğuk bir fırına vermeyin. Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.
Tepsiyi fırına atmadan önce fırını 220 derecede ısıtmayı unutmayın ve fırında 3 dakikadan daha uzun süre tutmayın.
Fırınınızın ilk kullanımında koku olması normal bir durumdur. Fırının tüm aksesuarlarını ve tepsilerini çıkarıp boş olarak maksimum sıcaklıkta 30 dakika çalıştırın. Sonrasında fırını kapalı konuma getirin. Soğuduktan sonra içini ıslak bir bez veya sünger ile temizleyip kurulayın.
Her fırına göre değişiklik gösterse bile genel olarak 190 derece bütün tavuğu pişirmek için ideal bir ısı derecesidir. Fırında bulunan tavuğu pişirmek için fırınınızın hem alt hem de üst ayarını birlikte açabilirsiniz.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
* Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın. Ardından tepsinin üzerine bu bezi örtün. Böylelikle böreğinizin yapısı bozulmayacaktır.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
Ancak börekler sıcakken üzerini kapatmayın. Hararet yapacağından çıtırlığını kaybedecektir. -- Börekleri tabağa serdiğinizde iki kat peçeteyle üzerine dizip, tamamen soğuduktan sonra ağzını kapatabilirsiniz.
Birden fazla deliği açık bırakmak içeride güçlü bir hava akımı oluşturup ürünlerin çatlamasına ya da, kullanıyorsanız eğer, seger piramitlerinin soğumasına neden olabilir. Fırın iç ısısı 100°C -150°C'ye gelmeden fırını açmamanız tavsiye edilir. Isıl şok, fırındaki ürünlere ve / veya fırın elemanlarına zarar verebilir.
Turbo fırının en ekonomik pişirmelerden bir tanesi. Fırını hızlı bir şekilde ısıtmak istediğinizde kullanabilirsiniz. Fan ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsi ile pişirme yapabilirsiniz. Dışı çıtır, içi az pişmiş olsun istediğiniz zaman ideal pişirme şeklidir diyebiliriz.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri