Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Tavuklar Bir Ayda Kaç Yumurta Verir? Sağlıklı, düzgün ve olması gereken kümes şartlarına sahip yetişkin bir tavuk 24-26 saat arasında yumurta verir. Bu durumda bir tavuk ayda ortalama 27-28 yumurta yılda ise 300'e yakın yumurta vermektedir.
Yumurtacı İşletmelerde Verim
Yumurta tavuklarında 0-6 haftalık yaşlar civciv, 6-18. haftalar piliç, 18. ile 72. haftalar arası yumurtlama dönemi kabul edilir.
Ataks tavukların 72 haftalık dönemde tavuk - gün yumurta adedi: 314 adet. Ataks tavukların 72 haftalık dönemde tavuk - kümes yumurta adedi: 312 adet. %50 verim yaşı: Ortalama 144 gün. % pik randıman: 96.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Ataks ırkı ;3 yıl verimli yumurtlar. Ömrü 5-7 yıl arasında değişkenlik gösterir. Genellikle 19-20. haftada ilk kılavuzlarını verirler. Salma tavukçuluk ta bu durum bazen 19-21. haftayı bulmaktadır.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Tavuk besleyenler veya beslemeyi düşünenler öncelikle tavuklar kaç yıl yaşar diye sormaktadır. Tavukların cinsine, yaşam koşullarına göre tavukların yaşam süresi değişiklik göstermekle beraber bir sayı vermek mümkün değildir. Fakat ortalama tavukların ömrü 5 ile 8 yıl arasında olmaktadır.
Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir. Yumurta verimini arttırmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. Kümeste yaşayan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Tavukların yumurtlaması için çiftleşmeleri gerekir mi? Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Ataks tavuklarının yumurtalarının ağırlıkları 54-68 gram kadardır. Yumurtaların renkleri kahve tonlarında olup genellikle açık kahveye yakındır. Bakımları ve aşıları düzenli bir şekilde yapıldığı sürece yumurta verimi 1.5 yıl kadar sürecektir. İyi beslenen ataks tavukları yaklaşık 2.5 kilogram olacaktır.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Salma tavukçuluk ve Kümes
Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir. Bunu 1000 tavuk için hesaplarsanız 16 metrekare 500 tavuk için 83 metrekare, 1000 tavuk için ise 166 metre kare şeklinde düşünebilirsiniz.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Beş Tavuğa Bir Horoz Yeter Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: birçok kadını yönetmek veya korumak için bir erkek yeter.
NOT: tavuğun gurk olması horozun olup olmadığı ile bir ilgisi yoktur. Ve gurk olma zamanı geldiği zaman genelde yumurta yapmazlar. Ve sesi değişir.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar. Kârını artırmak İçin üreticinin; yem zayiatı olmamalı, ölüm oranı % 5'i geçmemeli, hayvanları zamanında pazarlayabilmeli ve etlik piliç fiyatlarını iyi takip etmelidir.
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir. Uygun yöntemi veterinerinizle görüşerek belirleyebilirsiniz.
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Gurk olmayan tavuklar genellikle yumurta tavuklarıdır. Bunun nedeni ise; yılın büyük bir bölümünde yumurta yapmaya devam eden ırkların gurk düşerek yumurtlamayı kesememeleridir.
Araucana tavuklarına benzer olarak mavi yumurta bırakan tavuk ırkı 3 çeşittir. Ameraucana ve Easter Egger yani “Paskalya Yumurtası” isimli tavuklar bunlardan ilk ikisi. Ameraucana cinsi adını Araucana ırkından alır. Ülkemizde mavi yumurta veren tavuklar içerisinde en çok tercih edilen tavuk ırkıdır.
Tavukların beslenmesinde genellikle otlardan yararlanılmasının dışında yağ yapmayan bir besin olan buğdaydan da yararlanılır. Bunların yanında mısır ve arpa gibi besinlerden de faydalanılabilir. Yumurta tavukları için verilecek olan gıdaya ek yeşillik vermek alınacak yumurtadaki verimin artmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri