Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının -18°C'lık "deep-freeze"lerinde veya bağımsız "deep-freeze"lerde yapılmalıdır. Deep-freeze"lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Balıklar derin veya dikey dondurucuda 3 ay durabilir. Balıklar sağlıklı bir şekilde -60 -75 derecelerde dondurulur. Balıklar bu şekilde dondurulduktan sonra, 12 ay derin dondurucularda -22 derecede saklanırlar.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Fırında pişirmekten veya haşlamaktan biraz daha karmaşık olsa da, donmuş somonu ızgara yapmak veya tavada kızartmak hala çok basit ve haftanın herhangi bir gecesi tamamen yapılabilir.
Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25°C'lık "deep-freeze"lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar. Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir.
Çiğ balık. Çiğ balık tıpkı tavuk gibi buzlukta saklanırsa tarihi geçmiş olsa bile tüketilebilir. Konserve ton balıkları, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 2-5 yıl dayanabilir.
Donmuş balık tüketmek hiç balık tüketmemekten elbette daha faydalıdır. Fakat donmuş balık tüketirken balığı sadece bir kere çözdürmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü donmuş balık çözdürülüp tekrar dondurulursa zararlı bakteriler ürer.
Bunun için balığı buzluğa koymadan önce kaya tuzu ile her yerini güzelce tuzlayın. Daha sonra balığı uzun süre saklamak istiyorsanız şoklama yapabilirsiniz. Şoklama yöntemi ile saklamak için tuzladığınız balığı yan yatırarak buzlukta dondurun. Ve balığınızı gönül rahatlığıyla saklayın.
Balık iç organları temizlenmeden normal koşullar altında dolaba konmaz. Temizlik işi aslında balığın ne zaman tüketileceği ve mevsimin ne olduğu ile ilgilidir. Yaz aylarında balık çok çabuk bir şekilde buzdolabına ulaştırılmalıdır. Balık satan yerlerde iç temizliği çok uygun bahşişler ile yaptırılabilir.
Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz. Balıkları direkt buzluğa atmak, tazeliklerinin ve suyunun gitmesine neden olur. Bu yüzden balıkları ilk önce buzdolabında 1 saat bekletin. Ardından tuzlama işleminden geçirerek buzluğa atabilirsiniz.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz. Eğer uskumru veya palamut gibi yağlı bir balıksa temizlemeden bütün halde dondurulması tavsiye edilir.
Balığı soğuk su dolu bir tencereye koy.
Balık, soğuk suda hemen çözülecektir. Bir saat kadar bekleterek, pişirmeden önce tümüyle çözüldüğünden emin ol. Alternatif olarak balığı akan soğuk suyun altında da çözebilirsin. Suyun çok hızlı akması gerekmiyor; sabit bir şekilde aksın, yeter.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Önemli bir not: Eğer eski tip bir buzdolabınız varsa balıklarınızı buzlukta 14-15 gün kadar saklamanızı, bu süreyi uzatmamanızı tavsiye ederiz. Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar.
"Donmuş balık çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı"
"Bayatlamanın son aşamasına gelmiş balıklar gıda zehirlenmesine neden olur. Balık taze ise dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Balığı diğer et ürünleri gibi çözüldükten sonra hemen tüketmek gerekir.
Gözler donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları solgun bir kırmızılığa sahiptir. Bayat balığın ağzının bir kısmı açılmaya başlamıştır. Bayat balık suya koyduğunuzda havada kalır.
Daha uzun süreli saklamalar için üç yıldızlı buzdolaplarının -18 derecelik deep-freeze'leri veya bağımsız deep-freeze'ler kullanılmalıdır. Deep-freeze'lerde saklama süreleri Hamsi, sardalye gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 aydır.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir.
3) Çiğ Balık
Çiğ balık, tıpkı et ve tavuk gibi derin dondurucuda 6-9 ay kadar saklanabilir.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Kalın dondurulmuş balık dilimlerinin pişirilmesi uzun zaman alacaktır, ancak bunları folyo veya yağlı kağıt poşetlere sararak bu süreyi azaltabilirsiniz. Balığın içindeki buz kristalleri buharlaşarak paketin içinde kalacak ve balığın daha çabuk pişmesine yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri