Kızartılmış tavuklar için en uygun sıcaklık 300 ile 325 °F arasındadır. Bu ısıda tavuğun dışı yanmadan çıtır çıtır olurken, içi de lezzetli bir şekilde bütünüyle pişer.
Üzerine tuz serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirelim. Kızardıktan sonra fırından alabilirsiniz.
Geniş bir tavayı ocak üzerine alıp, orta ateş üzerinde ısınmasını sağlayın. Isınan tavanın içine tavuk etlerini tek tek dizin. Tavuk etlerinin alt tarafları güzelce kızarana kadar hiç dokunmadan yaklaşık 5-6 dakika pişirin.
Bir pilicin yeterince pişmiş olduğunu anlamanın en kesin yolu, bir gıda termometresi kullanmaktır. Söz konusu bütün bir piliç veya kemikli parçalarsa eğer, iç sıcaklığının 80°C olması gerekmektedir. Kemiksiz parçalarsa iç sıcaklık 75°C olana dek pişirilmelidir.
Borcamın üzeri açık bir şekilde 190 derecelik fırında tavukların üzeri kızarana kadar 35-40 dakika kadar pişirin.
İlgili 28 soru bulundu
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
Köy tavukları marketlerde satılan tavuklardan daha uzun sürede pişer. Yaklaşık 40 dakika orta ateşte olacak şekilde tavuğu haşlayabilirsiniz. Eğer köy tavuğu seçtiyseniz bu süreyi 60 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Ya koyduğunuz yüksek ateşte ya da orta ateşte tavuk etini çevirerek pişirmelisiniz. Tavanızın boyutundan fazla tavuk göğsü pişirmeyin. Tavayı istiflemeyin. Bu şekilde tavanın ısısını düşürür ve tavuğun içindeki suyu salmasına neden olursunuz. Tavuk göğsünü ne kadar çok pişirirseniz o kadar çok kuruyacaktır.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Tavukları 200-250 derecede kızartmak en doğrusudur. Bu ısıda tavuğun dışı yanmaz ve çıtır çıtır olur. Bu sıcaklığı tutturmak için mutfak termometresi önerebiliriz.
Yüksek ısıya dayanan yağlar kullanın
Genelde mısır özü yağı, ayçiçek yağı gibi yağlar kullanıyoruz ancak bu tür yağlar diğer yağlara nazaran daha hızlı yanabiliyor. Bu durumların önüne geçebilmek adına zeytinyağı, yer fıstığı yağı, kanola yağı gibi yağları kızartma yapmak için kullanabilirsiniz.
Eğer tavuğunuz soğuksa yağın ısısını düşüreceği için eşit şekilde pişmeyecek ve kuruyacaklardır. Bu yöntem pek fazla bilinmese de aslında güzelce kızarmış tavuk elde edebilmek için tavuğunuzu tuzlu suda bekletebilirsiniz. Aslında bu yöntem tüm etleri lezzetli hale getirir. Kuru ve tatsız olmasını engeller.
İşte kızarmış tavuk için gerekli tüm püf noktalar... Tavuğunuzu pişirmeden önce buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına gelmesi için en az 30 dakika bekletmelisiniz. Soğuk tavuklar tencere içerisine hemen girerse, kızartma yağının ısısını düşürür. Bu yüzden de tavuklarınız eşit bir şekilde pişmez.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Bu sayede tavuğunuz kurumaz. Eğer tencerede pişirecekseniz yağsız olmasına özen gösterin. Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın.
Ballı Tavuk Yemeği
Tavuk kızartmasında kullanılan sosa bal eklenerek çok lezzetli bir tat elde etmek mümkün olmaktadır. Özellikle de tatlı ve tuzluyu bir arada sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Kızartılan tavukların üzerine balla hazırlanan sos ilave edilerek yemeye hazır hale gelmektedir.
Çünkü çiğ et sindirim sisteminde hazımsızlığa yol açabiliyor. Ayrıca B vitamini eksikliğini çoğaltabiliyor ve bunun sonucunda da çeşitli sinirlilik, unutkanlık ve unutkanlığa bağlı hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Dolayısıyla çiğ tavuk eti kesinlikle yenmez.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin.
Soslu tavuk etlerinin her birini galeta ununa bulayın. Galeta unlu tavuk etlerini kızgın yağ içine koyun. Tavada arkalı önlü pişirin. Hazırladığınız tavada galeta unlu tavuk kızartmasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Tavuğu haşlamadan önce yapılması gerekenler
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Limon, balsamik sirke de kullanabileceğiniz diğer sıvı malzemelerin arasında. Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor.
Kemiksiz tavuk göğsü haşlanırken su üzerinde beyaz köpükler oluşmaktadır. Bu köpükleri almanız faydalı olacaktır. Ayrıca haşlama suyu kirlenirse değiştirmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri