Yumurtlayarak çoğalan bir canlının tavuk yumurtası olmayan yumurtalarından (proto-yumurta) biri ile proto-tavuk meydana geldi. Bu proto-tavuğun yumurtlama sürecinde oluşan DNA değişimleri ile beraber ise yumurtalardan birinden tavuk oluştu.
Çok eski çağlarda yumurtlama kabiliyeti olan bazı canlılar, kademeli olarak ata-tavuk ve sonra da ata-tavuk yumurtaları yarattılar. Bu yumurtaların birinde, selektif avantaja sahip olan bir DNA değişikliği oldu. Böylelikle ilk tavuk var oldu ve ilk tavuk yumurtalarını var etti. Bu durumda, teknik olarak tavuk ilktir.
Tam olarak bu sebeple, ilkin tavuklar da dahil olmak üzere tüm tavuklar da öyle... Bu da, sorumuzun cevabını tartışmasız bir şekilde vermektedir: yumurta, tavuktan önce evrimleşmiştir, dolayısıyla tavuk, yumurtadan çıkar.
Horoza sormuşlar: “Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan?” Horoz da cevap vermiş; “Ben polemiğe girmem yapıştırır geçerim, ben horozum!” İşte...
Uzmanlar, 89 ülkede 600'den fazla bölgede bulunan tavuk kalıntılarını yeniden değerlendirdi. Kesin bir evcil tavuğun en eski kemiklerinin, merkezi Tayland'daki Neolitik Ban Non Wat'ta olduğunu ve MÖ 1650 ile MÖ 1250 arasına tarihlendiğini buldular.
İlgili 43 soru bulundu
Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar. Tavuklar, hareketi izlemelerine yardımcı olan ek bir çift koni yapıya sahiptir.
Yapılan analizler, günümüzdeki bütün evcil tavukların, Güneydoğu Asya'da yaşamış bir veya birkaç Çin Orman Tavuğu (Gallus gallus) popülasyonundan 8000 yıl kadar önce evrimleştiğini göstermektedir.
Bu tür olayların genellikle tavuklarda ilk yumurtlamaya başladıkları dönemde görüldüğünu belirten Gül, şunları söyledi: 'Tavuk horoza, horoz da tavuğa dönüşebilir. Ancak bu olay çok ender görülen bir durumdur. Çünkü 1.5 yıl yumurta veren bir tavuğun horoza dönüşmesi nadirdir.
Tavuklar genel olarak kendi ihtiyaçları olan protein ihtiyacını gidermek adına kendi yumurtalarını yer. Tavuk yetiştiricileri bu sorun ile çok sık karşı karşıya kalmaktadır. Tavukların yumurtalarını yemelerinin ana nedeni, yeteri kadar beslenmiyor olmaları sebebi ile aç kalmalarıdır.
İlk olarak yumurtalıktan, yumurta sarısı, yumurtalıktan infindibulum kısmına düşer ve bu kısımda 15-20 dakika kalır. Burada döllenme gerçekleşir. Ancak, yumurtanın döllenmemesinin yumurta oluşumunun tamamlanmasını engelleyeceği düşünülmemelidir. Döllenme gerçekleşmeden yumurta oluşur.
10 sene önce 40-45 günde 2 kg canlı ağırlığa ulaşabilen bu hayvanlar, günümüzde. 6 haftalık bir sürede 2-2,5 kg canlı ağırlığa ulaşmakta ve ülkemiz hayvansal protein açığının kapatılmasında büyük pay sahibidirler.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir.
Sürüngenlerin bir kolu dinozorlara evrimleşmiş, bu koldan ayrılan bir grup da kuşlara ve nihayetinde tavuklara evrimleşmiştir. Dolayısıyla bu soy hattı boyunca her canlı bir yumurtadan çıkmıştır. Tam olarak bu sebeple, ilkin tavuklar da dahil olmak üzere tüm tavuklar da öyle...
Horozlar yumurtlamaz. Horozların fizyolojilerinde yumurta, yumurtlama için gerekli mekanizma da yoktur.
TAVUK GÖĞSÜ TARİHİ
Tavuk göğsü Romalıllardan Bizans'a oradan da Türklere geçmiş olan sütlü bir tatlıdır. Romalılar zamanında bu tatlının nasıl yapıldığını Romalı kitap yazarı Apicus'un tarifinden aktarabiliriz. Romalılar şu şekilde yaparlarmış bu nefis tatlıyı; 'Genç bir horoz kesilir haşlanır.
Tavuklarda yumurta oluşumu ilk olarak yumurta sarısını medyana getiren ovumların hızlı gelişimiyle başlar. Ovumlar günde 2 g. artarak 8-10 günde 15-20 grama ulaşır. Ovumun gelişimi sırasında oluşan kısımlar birbiri üzerinde birikerek asıl yumurta sarısını oluşturur.
'DIŞI HOROZ, İÇİ TAVUK OLABİLİR'
Görünüş olarak horoza benzer ama bünyesinde dişi hormonları ve dişi organları taşıyabilir.
Yılan, yumurtayı koku duygusuyla arar. Bulduğu zaman diliyle dikkatle inceler; yumurta cıvıksa yemez. Eğer iriyse büyüklüğünü başıyla boynunu yumurtanın üzerinden geçirerek anlamaya çalışır. Bulduğu yumurtayı beğendiği zaman, yılan kayıp yuvarlanmaması için etrafına çöreklenir.
Yumurta, dişinin üreme hücresidir. Bir horoz tarafından döllense de, döllenmese de kabuğu da dahil olmak üzere tüm içeriğiyle tavuk tarafından üretilecek ve atılacaktır. Tıpkı her ay insan dişilerinin 1 adet yumurtayı vücutlarından dışarı atması gibi...
1. Kuşlar nasıl işer? Tam olarak işerler diyemeyiz aslında. İdrar ve dışkı için ayrı delikleri yoktur, yani her şey karışır ve anüsten macun kıvamında çıkar. Kuşlar aynı zamanda anüslerini üreme için de kullanırlar, bu dölleme işlemine 'anüs öpücüğü' denir.
Evet, bu seksobiyoloji dersinden önce ne diyorduk? Horoz, döllediği tavuğun bir başka horozla cinsel ilişkiye girmesini engellemek için, tavuğu tekrar döller gibi yaparmış! Üstüne çıkar, orgazm olur gibi yapar ama sperm bırakmazmış.
Tavuk ve horozlar herkesin bildiği canlılardır. Tavuklar dişi, horozlar da erkek olarak bilinir. Civcivler tavuk ve horoz yavrularıdır.
Dünya üzerindeki tavuk nüfusu insan nüfusunun tam üç katıdır. 22.5 milyar tavuk.
York Üniversitesi Biyologları, ilk evcilleştirilen tavuğa dair bulgular saptadı. Araştırmacılar, menşei Çin olan 10.000 yıllık tavuk fosillerinden bir dizi mitokondriyal DNA elde etti. Sonuçlar, bugüne kadar bildirilen diğer antik tavuk fosillerinden binlerce yıl daha eskiye tarihleniyor.
Ağız: Tavuklarda dudak, yumuşak damak, yanak ve diş bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri