Süreğen reflüde yağsız kıyma, yağsız dana eti, derisiz tavuk göğsü, yumurta beyazı ve balık çok sağlıklı seçeneklerdir. Elbette hiçbiri yağda pişirilmemeli ve yenirken yağ eklenmemelidir. Yağda pişirilmese de kendisi yağlı olan etlerden ve yağlı süt gibi protein kaynaklarından kaçınılmalıdır.
Reflü rahatsızlığınız varsa ? 1-Yüksek karbonhidrat içeren pilav bulgur makarna tel şehriye çorbaları ve ekmeği hemen kesin. 2-Uzun süre pişirilmiş kemik suyu çorbaları ve et suyu, köy tavuğu çorbaları için içine sebze doğrayıp çeşitlendirebildiğiniz gibi duru şekliyle konsome olarak da içebilirsiniz.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli.
Reflüye ne iyi gelir anlık ne tüketebilirim sorusunun yanıtlarından biri de haşlanmış patatestir. Patatesi haşlama olarak tükettiğinizde, kalorisini düşürmüş ve sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz. Bu seçim sayesinde mide asitlerinin yemek borusuna yükselmesini engellersiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalmanın yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınabilmesi için yemek seçimlerinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Yapılan çalışmalar sonucunda reflüye yoğurtun asit reflüsüne veya mide ekşimesi için zamanla doğal bir çare olduğu kanıtlanmıştır.
Ayrıca reflü hastalarında çiğ sarımsak, çiğ soğan, mercimek, nane gibi yiyecekler de yemek borusu ile mide arasındaki kapağın gevşemesine yol açacağı için şikâyetlerin artmasına yol açabilir.
Reflü tedavisinde sık sık önerilen karaağaç çayı mideyi yatıştırır ve mide zarıyla yemek borusu üzerinde ince bir tabaka oluşturarak reflüye bağlı belirtileri hafifletir.
Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı hassasiyeti artırabilir.
Oldukça yaygın olarak görülen reflüyü, yanlış beslenme tetikliyor. Uzmanlar reflü hastalarının kahve, çay turşu, acı pul biber, soğan, sarımsak, çiğ salata gibi yiyecek ve içecekleri dikkatli tüketmeleri konusunda uyarıyor.
Tahin, ülser, gastrit, reflü vb. mide rahatsızlıklarında kullanılan doğal bir ilaç niteliğindedir.
Reflü rahatsızlığını minimuma indirmek için ağır yağlar içermeyen hafif yiyecekleri tercih etmek gerekir. Reflüsü olan anne adaylarının kepekli ekmek, mısır ekmeği ya da tam tahıllı ekmek tüketmesi gerekir. Ayrıca, elma, muz, havuç gibi meyveleri de tüketebilirler.
Özellikle reflü hastalığı olanların bayramda baklava, börek, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınmaları öneriliyor.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Yağsız ya da Yağlı Süt
En sık tüketilen normal yağlı süt, semptomları tetikleyebilir. Aynı şekilde peynir gibi diğer yüksek yağ oranına sahip süt ürünleri de mide yanmasını arttırabilir. Bu nedenle yağsız ya da az yağlı süt tüketilmelidir.
Pekmezin faydaları arasında reflü de vardır. Mide yanması gibi şikâyetler için kullanılır. Aşırı tüketimi mideye zarar verebilir ve reflüye dokunabilir.
Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır. Pişmiş domatesin böyle bir etkisi yoktur.
Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez. Bu durum asitlerin yükselmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla ara öğünler yapılması veya sağlıklı atıştırmalıklar alınması tavsiye edilir.
Reflünün (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) belirtilerini azaltmak için: Hangi egzersizleri yapalım? Karın içi basıncı artırmayan egzersizler tercih edilmelidir. Yürüyüşler ve kültür-fizik tarzındaki hareketler uygundur.
Bulgur, kuskus, esmer pirinç ve patates gibi karbonhidrat ve lif açısından zengin yiyecekler reflüye iyi gelmektedir.
Reflü problemine karşı en etkili çözümlerden birinin su içmek olduğunu söyleyebilirim. Ama sakın yemeklerde su içmeyin, aksi halde mideniz şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir. Ama yemek aralarında sık sık su içmeye özen gösterin.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Aşırı kilo veya şişmanlık, günde 3 fincandan fazla kahve içimi, karbonhidratlı içecekler de reflüyü ortaya çıkartmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri