Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir.
Taze ürünlerimizi buzdolabında (0 – 4 derecede) üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar, eğer bu taze ürünü aldığınızda derindondurucuya koyarsanız (-18 derece ve altında) 1 ay saklayabilirsiniz.
Birçok kişi aldığı tavuğu dolaba koymaktadır. Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir.
Bir pakette 1 adet dana şinitzel bulunur. Ürünün gramajı +-%10 oranında farklılık gösterebilir. 0-4 derece buzdolabında vakumlu paketi açılmadan 4 gün, -18 derece buzlukta 3 ay saklanabilir. Donuk ürün çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, çiğ tavuk buzdolabınızda yaklaşık 1-2 gün saklanabilir. Aynı durum çiğ hindi ve diğer kümes hayvanları için de geçerlidir. 3Pişmiş Tavuk Buzdolabında Ne Kadar Dayanır? Pişmiş tavuk ise buzdolabında yaklaşık 3-4 gün dayanabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Çiğ tavuk eti saklama koşulları
+4 dereceden sıcak ortamlarda saklanan tavuklarda et kalitesi düşer, bozulma hızlanır dolayısıyla zehirlenmelere yol açar. Marketten aldığınız tavuk en az 2 gün içerisinde pişirilmeyecekse muhakkak dondurulmalıdır. Buzlukta saklamak için en uygun sıcaklık ise -18 derece olmalıdır.
Çiğ veya pişmiş tavuk gri-yeşil renge dönmeye başladıysa çürümüştür. Griden yeşile küf lekeleri ise bakteri üremesini gösterir. Tavukta böyle bir renk değişimi fark ederseniz bekletmeden atmalısınız.
SKT'den önce , ürünü kontrol ederek, buzluğunuzda (-18 derece) dondurup, hava almayacak şekilde streçleyerek muhafaza edeceğiniz ürün/ürünlerimizi , 1 ay içerisinde tüketmenizi öneriyoruz.
Eğer ürünü son kullanım tarihinden önce tüketemeyeceğinizi düşünürseniz, bu tarihten önce -18 derece derindondurucuya koyarak yaklaşık 1ay daha muhafaza edebilirsiniz. Dondurulmuş olarak aldığınız ürünlerimizi ise -18 derece derindondurucuda, üzerinde yazan son kullanım tarihine kadar muhafaza edebilirsiniz.
Haşlanmış tavuğun bekleme koşulları bulunduğu ortama göre farklılık göstermektedir. Haşlanmış tavuk buzlukta 2-6 ay kadar saklanabilir. Dolapta ise 3-4 gün kadar tazeliğini koruyabilir. Oda sıcaklığında ise en fazla 2 saate kadar saklanabilir.
Çiğ tavuğun bozulduğunu renginden anlayamıyorsak kokusundan anlayabiliriz. Bozuk tavuk çok keskin kokar. Ekşi ya da amonyak kokusu gibi bir kokudur bu. Eğer bunun gibi farklı ve hoş olmayan bir koku duyuyorsanız bu tavuğu tüketmeyin.
* Tavuğun ekşimsi, çürük yumurta gibi hoş olmayan kokusu varsa bozulmuştur. Ancak baharatlı ya da çeşniliyse kokuyu anlamayabileceğiniz gibi tadından anlayamayacaksınızdır. Bu nedenle bilmediğiniz yerlerde tavuk eti yemeyin. Tavuk zincirlerini tercih edebilirsiniz.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Kızgın fırında (180°C) 4-6 dk ısıtın.
Ürün, pişmiş olup sadece ısıtılarak tüketilebilir.
Isıtma şekli: TAVA: Hafif yağlanmış teflon tavada orta ateşte 3 - 4 dakika ısıtınız. FRİTÖZ: Çözünmesini beklemeden, önceden 165° - 170° C'ye ısıtılmış fritözde 2,5 - 3 dakika kızartınız. FIRIN:Çözünmesini beklemeden, 200° - 230° C'ye ısıtılmış fırın ızgarasında 9 - 10 dakika ısıtınız.
Tavuğu birkaç günden daha uzun süre yani 2 günden fazla sürede saklamanız gerekiyorsa, dondurucuda saklamanız gerekir. Buzlukta saklamak için en uygun sıcaklık ise -18 derece olmalıdır. Uygun şekilde hazırlanıp buzluğa atılan çiğ tavuk 6 ya da 12 ay arasında saklanabilmektedir.
En iyi sonucu alabilmek için ürünlerin derin ve kızgın yağda (180ºC) tavsiye edilen pişirme süresi kadar kızartılarak ısıtılması önerilir. Şenpiliç Nuget: Buzdolabında 0-4ºC'de saklanmalıdır. Eğer taze ürün alınmışsa ve raf ömrü süresi içinde tüketilmeyecekse en kısa zamanda -18ºC'de dondurulması gerekmektedir.
Eğer belirtiler şiddetliyse, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Aksi takdirde tavuk zehirlenmesi vücutta ciddi hasara ve ölüme yol açabilir. Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Öncelikle pişirilmiş soslu tavuğun bekletilmesi risklidir. Aynı gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, tavuğun çabuk bozulması ve bakteri üretmesidir. Eğer ertesi gün için saklamayı planlıyorsanız sağlam ve üstü kapalı bir kapta 1 gün muhafaza edebilirsiniz.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri