Sadece 24 saat boyunca su olmadan giden tavuklar, bir ay veya daha uzun bir süre yumurtlama yeteneklerini azaltabilir. Uzun süre susuz kalan tavuklar hasarı sürdürebilir ve yumurta yumurtlama sıklıklarını boza bilirler. “Su, yiyecek ve egzersizin ürettiği atık ürünleri temizlemeye yardımcı olur.
Tavuklar yedikleri yemin yaklaşık 2 katı su tüketirler. Sıcak iklim koşullarında bu oran artar. Civcivin % 70'i sudur (çıkımda bu oran % 85'i bulur).
Tavuklar açlığa belli bir süre dayanır ama suauzluğa dayanmaz belli bir süre susuz kalırlarsa bu durum onların zehirlenmesine ve ölümüne yol açabilir ayrıca tavukların önünden suyu eksiltmemek lazım ve sürekli suyun temiz olmasına dikkat edilmelidir...
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
İlgili 40 soru bulundu
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Genel olarak civcivler birkaç gün susuzluğa dayanabilirler. Ancak 3-4 gün suya ulaşamamaları veya yeterli su alamamaları durumunda güçsüzleşirler ya da ölürler.
Kanatlılar normal koşullar altında tükettikleri yemin en az iki katı su içerler ki bu miktar aşırı sıcaklarda ve bazı özel koşullarda üç kat ve üzerine çıkabilmektedir . Çevre sıcaklığı da kanatlıların su tüketimine etkili olmaktadır .
Yumurta üretiminin azalmasının birçok biyolojik nedeni vardır. Bazıları tedavi edilebilir veya onarılabilir, yani eğer tavuk bir hastalıktan muzdaripse, tavuğun yumurtlamasını sadece kısa bir süre için durdurur. Diğen yandan tavuk artık yaşlanmış olabilir. Bu da yumurtlayamıyor olması için bir nedendir.
Tavuklar her ne kadar bütün vücudu tüy ile kaplı kanatlı hayvanlar olsalarda , uzun süreli düşük sıcaklık şartlarından etkilenirler.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Bu nedenle özellikle kırsal yerleşim yerlerinde hastalanan ve ölmek üzere olup da kesilen hayvanların etlerine şüphe ile yaklaşılmalıdır. Veteriner hekimler tarafından gerekli kontrol ve muayenesi yapılmayan etler, kesinlikle tüketilmemelidir."
Özellikle arpa ve buğday tavukların menüsünde her zaman yer alır. Bunun yanında mısırda tavuklar için gerekli olan besinlerdendir. Ayrıca sebze, meyve ve yemek artıkları da tavuklara besin maddesi olmaktadır. Ot, yeşil bitkiler, peynir, çim ve çeşitli tahıllar tavukların yedikleri yiyecekler arasında bulunmaktadır.
Yaklaşık 40 dakika orta ateşte olacak şekilde tavuğu haşlayabilirsiniz. Eğer köy tavuğu seçtiyseniz bu süreyi 60 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir. İkinci defa eklenen su, daha berrak ve yemeklerde kullanılabilir hal alır.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir.
1. Kuşlar nasıl işer? Tam olarak işerler diyemeyiz aslında. İdrar ve dışkı için ayrı delikleri yoktur, yani her şey karışır ve anüsten macun kıvamında çıkar. Kuşlar aynı zamanda anüslerini üreme için de kullanırlar, bu dölleme işlemine 'anüs öpücüğü' denir.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Dilimizde, minnet duyulması gereken insanlara vefasızlık yapılmasının doğru olmadığını anlatan güzel bir deyimdir, 'Tavuk su içer, Allah'a bakar' sözü.
Civcivler hastalandığında, civcivlere çok temas etmemek gerekiyor. Civcivlere uygun olan yemler tercih edilerek, civcivlerin iyileşmesi sağlanabilir. Özellikle vitamin içeren yemler alınarak, civcivlerin daha kısa sürede iyileşmesi mümkündür. Civcivlere el ile temas etmekten mutlaka kaçınılmalıdır.
Civcivler suda yüzemezler. Doğada bulunan birçok canlı yüzme kabiliyetine sahiptir. Fakat belirli bir büyüklüğe ulaşmaları gerekmektedir. Ancak bazı canlılar suyun kaldırma kuvvetinden ötürü suda batmasalar bile yüzme kabiliyetine sahip değildirler.
Civcivler yıkanmaz! Yıkanmaları durumda ölümle burun buruna gelebilirler.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri