Tavuklar genel olarak kendi ihtiyaçları olan protein ihtiyacını gidermek adına kendi yumurtalarını yer. Tavuk yetiştiricileri bu sorun ile çok sık karşı karşıya kalmaktadır. Tavukların yumurtalarını yemelerinin ana nedeni, yeteri kadar beslenmiyor olmaları sebebi ile aç kalmalarıdır.
*Follukları kümes içinde mümkün olduğu kadar karanlık köşelere koyun gün içinde yumurtasını yapan tavuklar can sıkıntısından gidip follukta oynamayı yada oyalanmayı düşünmesin ve her tavuğa yetecek kadar folluk bulundurun. *Gün içinde 2 defa yumurtalarınızı toplamaya çalışın.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Otçul bir hayvan olan tavuk, ottan yeterli besini alamaz ve bunun için ayrıca tahılla da beslenirler. Tavuk yeminin %50'den fazlasını arpa, buğday, mısır gibi dane yemler, geri kalan kısmını ise soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları gibi proteinli besin maddeleri oluşturur.
Kuşlar, yumurtada bulunan kalsiyum nedeniyle kabuklarını yemeye bayılırlar. Kuşlar bahçenize geldiğinde de bahçenize zarar veren böcekleri yerler. Topraktaki pH değeri son derece önemli. Toprağınızda asitleşme varsa, yumurta kabukları ekleyerek toprağın pH değerini dengeleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Tavuklar genel olarak kendi ihtiyaçları olan protein ihtiyacını gidermek adına kendi yumurtalarını yer. Tavuk yetiştiricileri bu sorun ile çok sık karşı karşıya kalmaktadır. Tavukların yumurtalarını yemelerinin ana nedeni, yeteri kadar beslenmiyor olmaları sebebi ile aç kalmalarıdır.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Meyve, sebze, peynir, yemek artıkları (bozulmamış veya fazla yağlı olmayan), ot, çim, yonca, ağaç yaprakları da tavuklara besin olarak verilebilir.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Yetiştiricilerin başlıca düşmanı sansar diğer adı ile gelincik bu ezeli rakip sansar neden korkar tavukların ve kanatlı ailesinin baş düşmanıdır.
1. Kuşlar nasıl işer? Tam olarak işerler diyemeyiz aslında. İdrar ve dışkı için ayrı delikleri yoktur, yani her şey karışır ve anüsten macun kıvamında çıkar. Kuşlar aynı zamanda anüslerini üreme için de kullanırlar, bu dölleme işlemine 'anüs öpücüğü' denir.
Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Stres, tavuklar için büyük bir sorun olabilir. Hem sağlık sorunlarına, hem de yumurtlamanın kesilmesine neden olabilir. En çok görülen stres nedenleri: Kümes / yer değişiklikleri: Ortamındaki bir değişiklik yumurta üretiminin yavaşlamasına veya geçici olarak durmasına neden olabilir.
Bir Tavuk Her Gün Yumurtlar mı? Tavuklar iyi bakıldığı ve kendilerine iyi koşullar sağlandığında neredeyse her gün 1 adet yumurta verebilirler.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Yumurta yemi zararlıdır: Bu yemlere çeşitli kimyasallar (adına hormon denmeyen ama aslında hormon maddeleri) katılıyor. Böylece tavuk bünyesi yıpranmışlıkların farkına varamıyor. Biyoritm devre dışı kalıyor. Devamlı bu tür yemlerle beslenen tavukların ömrü kısalır.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır. Bu nedenle, sirke zararlı bakterilerle enfekte olma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
TAVUK ve hindiler de artık zeytinyağı ile beslenecek. Yılda ortalama yüzde 10-15 civarında büyüme gösteren beyaz et sektöründe, büyük firmalar tavukları zeytinyağlı yemle beslemeye başladı.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Sonuç olarak, içme sularına farklı oranlarda soğan suyu ilave edilen yumurta tavuklarında, performans üzerinde olumsuz bir etki göstermezken bazı performans parametreleri ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri