Manyetik alan, manyetik bir şeyin içindeki ve etrafındaki boşlukta manyetik kuvvetin nasıl dağıldığını tarif etmek için kullandığımız bir araçtır. Çoğumuz günlük hayattaki manyetik nesnelere aşinayızdır ve aralarında bir kuvvetin olabileceğini fark etmişizdir.
Manyetik alanın birçok kullanımı vardır. Dünya kendi manyetik alanını üretir ve bu manyetik alan pusulanın temel çalışma prensibini oluşturur. Dönen manyetik alan elektrik motorlarında ve jeneratörlerde kullanılır. Manyetik kuvvetler bir malzeme içerisindeki yük taşıyıcılarının sayısı hakkında bilgi verir.
Manyetik alan, hareketli yüklerin birbirlerine etki ettirdikleri kuvvetin kaynağı olan alana denir. Temel fizik seviyesinde baktığımızda, manyetik alan oluşumundan sorumlu olan şey hareketli yüklerdir.
Manyetik alan olmasaydı Dünya da olmazdı. Manyetik alan sayesinde Dünya etrafındaki tüm kötü koşullardan, radyasyondan ve güneşin yaydığı zararı rüzgarlardan korunmaktadır. Manyetik alanın olmaması Dünya üzerinde var olan canlıların da olmaması anlamına gelir.
Kandaki zararlı proteinlerin ve toksinlerin beyne girmesini engelleyen savunma mekanizmasını devre dışı bırakmaya, yorgunluk, baş ağrısı, deride yanma hissi ortaya çıkarmaya, yüksek tansiyon oluşmasına, baş ağrıları, baş dönmesi ve dikkatin dağılmasına sebep olduğuna dair bulguları elde edilmiştir (Tutev, 2002).
İlgili 21 soru bulundu
kalbin manyetik alanı, yalnızca vücudun her hücresini. sarmakla kalmaz, aynı zamanda etrafımızdaki her yere. ve yöne uzanır.
Manyetik alan tarafından ihmal edilecek ölçüde etkilenen maddeler ise manyetik olmayan maddeler olarak bilinir. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar ve plastiktir.
Dünya'nın manyetik alanı da çekirdekteki elektrik yüklü demir ve nikel atomlarının hareketlerinden kaynaklanır. Bu durum Dünya'nın dev bir mıknatıs gibi davranmasına neden olur. Oluşan bu manyetik alan, canlı hayatını önemli ölçüde etkiler.
Yüklerin hareketinden kaynaklanan akımlar manyetik alanın kaynağıdır. Yükler iletken bir telde hareket ettiklerinde bir I akımı oluştururlar. Bu akımdan dolayı herhangi bir P noktasındaki manyetik alan, tel çok küçük parçalara bölünerek bulunabilir.
Herhangi bir hareketli elektrik yükünün çevresindeki uzay bölgesi, elektrik alana olarak bir de manyetik alanı içerir. bir manyetik alan vardır. , parçacığın v sürati ve q yükü ile orantılıdır. manyetik kuvvetinin büyüklüğü ve yönü, parçacığın hızına ve B manyetik alanının büyüklüğü ve yönüne bağlıdır.
Manyetik alan bir vektör miktarı olduğundan, bunu tanımlamak için ölçmemiz gereken iki özelliği vardır; büyüklüğü ve yönü. Yönü ölçmek kolaydır. Alan çizgileriyle hizalanan bir manyetik pusula kullanabiliriz. Manyetik pusulalar yön bulmak için (Dünya'nın manyetik alanını kullanarak) 11. yüzyıldan beri kullanılmaktadır.
Manyetizmanın kaybı bir anda yaşanmaz, yavaş yavaş zamanla mıknatıslar manyetikliklerini kaybederler. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür.
→ Oersted, elektrik akımın manyetik alan doğurduğunu bulmuştu. İngiliz kimyacı ve fizikçi Michael Faraday (1791-1867) mıknatısların elektrik akımı yarattığını ve değişen manyetik alanın elektrik alanı doğurduğunu buldu.
Neden olduğu kuvvetten kaynaklanan fiziksel olayları olan mıknatıslar, diğer nesneleri çeken veya iten alanlar üreten nesnelerdir. Manyetik alan Lorentz kuvveti nedeniyle alandaki parçacıklara bir kuvvet uygular. Elektrik yüklü parçacıkların hareketi manyetizmaya neden olur.
Bir elektrik yükü hareket halindeyken bir manyetik alan üretilir. Bir atomun çekirdeğinin dönmesi ve yörüngesi, bir telden akan elektrik akımı gibi manyetik bir alan üretir. Dönme ve yörüngenin yönü, manyetik alanın yönünü belirler. Bu alanın gücüne manyetik moment denir.
Burda elektrik alan durgun yuke uygulanan hareketten bagimsiz kuvveti bulmamiza yararken, manyetik alan ise hizin ve yonun etkisini gosterir. Elektrik alan ve manyetik alanlar Maxwell Denklemleri ile tasvir edilirler, elektrikteki Newton yasalarina karsilik gelir diyebiliriz.
Doğal olarak normalde durgun olan manyetik alan kuvvet çizgileri de hareketlenmiştir. Bu şekilde hareketli olan manyetik alan kuvvet çizgilerinin bir bobinin sarımlarını kesmesi sağlanır ise elektromanyetik yol ile elektrik enerjisi üretilmiş olur. Bir asansör sisteminde kabinin dengesi için ağırlık kullanılır.
Manyetik enerji, manyetik alan tarafından üretilir ve manyetik alan tarafından taşınır. Manyetik alan, elektrik akımı veya hareketli elektronlar tarafından oluşur. Manyetik enerji, manyetik alan tarafından oluşan gücün kullanımı ile saçılır.
Ferromanyetik maddeler, herhangi bir mıknatısın manyetik alanı içerisindeyken o mıktanısın manyetik alan çizgileri ile aynı yönde mıknatıslanabilen Demir, Kobalt, Nikel, Çelik, Alniko gibi maddelerdir. Ferromanyetik maddeler, kendisini mıknatıslaştıran cisim tarafından çekilirler.
Dünyanın manyetik alanı olmazsa, zamanla güneşten gelen yüklü parçacıklar şu anki atmosferimizi yok ederdi. Atmosfer olmazsa canlıların yaşaması mümkün değildir. Bizim bildiğimiz anlamda canlılığın sonu gelirdi. Geçmişte dünyanın manyetik alanın yönü defalarca değişsede tamamen hiç yok olmamıştır.
Manyetik alanı, Dünya'nın dış çekirdeğini oluşturan erimiş metalin dönerek akması üretiyor ve düzenliyor. Sıvı demir hareket ettikçe yüzeydeki manyetik alana güç veren elektrik akımlarını oluşturuyor.
Elektromanyetik kuvvet tüm evrende çalışmakta (tekilliklerde çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz ,tıpkı diğer kuvvetler gibi). Bu sebeple elektrik alan oluşan herhangi bir yerde manyetik alan da oluşur. Yine uzaydaki parçacıklar da içsel özellikleri sebebi ile bu alanı oluşturabilir. Dolayısı ile sorunuzun cevabı evet.
Bakır koyup, bakırı iyi bir şekilde topraklayabilirseniz manyetik alanı büyük ölçüde sönümleyebilir.
Manyetik Alan Nasıl Anlaşılır? Manyetik alan, test mıknatısları ile ölçülebilir. Örneğin bir pusula kullanarak manyetik alan ölçülebilir. Manyetik alanın büyüklüğü, gücü ve yönü ölçülürken ise manyetometre olarak da adlandırılan Gaussmetre kullanılmaktadır.
Aslında yerkürenin manyetik alanı o kadar değişken ki, dünyanın oluşumundan bu yana kuzey ve güney kutupları birçok defa yer değiştirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri