Tavuklar yeşil yani taze sebzeleri de yiyebilmektedirler. Yeşil sebzeler içerisinden de genel olarak sulu olan besinler yerine daha az sulu sebzeleri tercih etmektedirler.
Ot, yeşil bitkiler, peynir, çim ve çeşitli tahıllar tavukların yedikleri yiyecekler arasında bulunmaktadır. Bunun yanında tavuklar kendi imkanları ile solucan, leş, böcek ve bunlara benzer yiyeceklerde bulabilirler.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca, ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği ve tritikale gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz tavuklar için bir mera alanı oluşur.
Yumurta tavuklarının beslenmesinden kullanılan besin maddelerini şu şekilde detaylandırmak mümkündür; Kalsiyum oranı yüksek yemler. Salma olarak bakılan tavuklar da dahil olmak üzere; kıvırcık, maydanoz vb. yeşillikler ile haftada 2 kez takviye edilmesi.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Marul, tavuklar için harikadır, ancak onlara marul vermekten kaçınmalısınız. Iceberg marul, tavuklarda ishale neden olabilir ve besin değeri yoktur. Marul, K vitamini, folat, C vitamini, A vitamini ve B vitamini kompleksi dahil olmak üzere çok sayıda besin içerir.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Tavuk yoncası - Ak üçgül tohumu Gezen tavukların beslenmesi için ekimi yapılır. Gezen tavukların otlatılması için uygundur. Besin değeri yüksek olup kanatlı hayvanların besin ihtiyacını karşılar.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Tavuklar, genellikle arpa, mısır ve buğday gibi tahıllarla besleniyor. Bunun yanında meyve ve sebze de tüketebiliyorlar. Sevdikleri bitkisel yiyecekler arasında marul, lahana ve ot ilk sıralarda yer alıyor. Hatta birçoğu solucan gibi yer altında bulunan canlıları kendileri bularak beslenmeyi seviyor.
Doğada kendiliğinden de yetişebilen yoncaları tüketmeyi seven tavuklar, yoncaların dışında marul ve lahana yapraklarını da tüketebilirler. Çimlenmiş buğdayı da tüketen tavukların sevdiği bir diğer bitki ise çuha çiçeğidir.
Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır. Bu nedenle, sirke zararlı bakterilerle enfekte olma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Lor peyniri civcivlere ve tavuklara
Önce ekmeği ıslatın. Suyu emen ekmek parçalarını tuzsuz lor peyniri ile karıştırıp verin. Türkiye'de artık tavuklar ; verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak.
Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Evet, tavuklarda kanibalizm olarak adlandırılır. Tavuklar kalabalık kümeslerde birlikte tutulduklarında, stres altındayken birbirlerini gagalamaya özellikle kloaka ve gaga bölgelerini koparıp kanatmaya başlarlar. Önü alınmazsa bazılarının ölümüne kadar da gidebilir ve leşi de yerler genelde.
Stres, tavuklar için büyük bir sorun olabilir. Hem sağlık sorunlarına, hem de yumurtlamanın kesilmesine neden olabilir. En çok görülen stres nedenleri: Kümes / yer değişiklikleri: Ortamındaki bir değişiklik yumurta üretiminin yavaşlamasına veya geçici olarak durmasına neden olabilir.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Tavuklar arpa yerse ne olur? Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Bu sesleri "kahkaha" olarak nitelendiriyoruz. Hemen hemen aynı süreç, bir tavuk yumurta bıraktığında gerçekleşir. Tavuğun vücudundaki yumurtanın varlığı, kuşa biraz rahatsızlık verir. Bu rahatladığında, doğal olarak memnun olur ve "kıkırdama" olarak adlandırdığımız bir tür sevinç kahkahasıyla dünyaya zevkini duyurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri