Mermer tozu tavuklara neden verilir? Hayvanların kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yemlerde kullanılan mermer tozu; süt üretiminde artış, hayvanların sindirim sisteminin rahatlatılması ve kemik gelişiminde önemli katkı sağlıyor.
Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor. "Bir hayvana günlük 100 gram mermer tozu veriliyor" Hayvan için gerekli olan besin değerlerini taşıdığı için 10 kilogram yemde 200 gram katılması gerektiğini besiciler tavsiye etmektedir.
Günümüzde tavuk ve inek besinlerinde kalsiyum amacıyla verilen tozdur. Beton katkı malzemesi olarak kullanılan mermer tozu, sıvıyı geçirmeme özelliği nedeniyle seramik yapımında kullanılmakta olup mermer tozunun döküldüğü yerde kesinlikle bitki çıkmamasına sebep olur.
Mermer tozunun tamamı 1.0 mm altındadır. CaCC>3 oranı % 92.35. nem miktarı % 0.11, HCl'de çözünmeyen kül % 3, Mg %0.18, Fe 0.03, Pb %0 005'den az ve As % 0 008'den az olarak bulunmuştur Bu sonuçlara göre numunenin ürün standardına uygun olduğu görülmüştür.
Bu konuda çiftçilerin en sık başvurduğu yollardan birisi haline gelen mermer tozu, içinde bulunan yüksek kalsiyum değerleri ile sık kullanılan yem maddesi olarak göze çarpıyor. Süt üretiminde artış, hayvanların sindirim sisteminin rahatlatılması ve kemik gelişiminde önemli katkı sağlıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Hayvanların kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yemlerde kullanılan mermer tozu; süt üretiminde artış, hayvanların sindirim sisteminin rahatlatılması ve kemik gelişiminde önemli katkı sağlıyor. Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor.
Mermer çamuru çamur halindeyken de kuruduğu zaman mermer tozu olarak da doğaya ciddi zararlar vermektedir. Mermer çamuru açık araziye dökülürse toprağın geçirgenliğini engeller ve yeraltı sularının verimliliğini olumsuz etkiler. Çamurun döküldüğü alanlarda bitki gelişmez.
Mermer tozu kullanılarak üretilen Solucan gübresinde bitkilerin gelişimini hızlandırır bitkileri soğuğa ve köklerin donmasına karşı onları korur, mermer tozu topraktaki ph değerini arttırır, toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Optimum bitki gelişimi için topraktaki gerekli doğal dengeyi düzenler.
Kısa bir süre içinde suda bir çökelek oluşup bu mermer tozları üzerine bir miktar kireç yapışırsa bu suya "doymuş" su denirdi. Eğer mermer tozları suda çözünürse bu suya "doymamış" su denirdi.
Mermer tozunun uygun asitlerle işlendiğinde, kapalı ortamlarda karbondioksit gazı çıkışı sağlayarak bitkilerin fotosentezine olumlu katkı yaptığı da biliniyor. Bir başka çalışmaya göre, mermer tozunun özellikle topraksız tarımda kullanılmasıyla açığa çıkan karbondioksitin verime olan etkisi araştırılmış.
Mermer tozu (kalsit), nano boyutta, yani undan bile ince öğütülüp işlendiğinde, yaprak gübresi olarak kullanılabiliyor.
Eski çağlarda dayanıklığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere, dekorasyon, süs eşyaları yapımı, heykelcilik ve mezar taşı imalatında kullanılır.
Demir, mermer tozlarının içinde bulunan “kuvarsların” Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu araştırmalara göre kanserojen madde içerdiğini belirtti.
Buğday, yulaf ve pirinçten elde edilebilen bu yem maddesi eleme, öğütme gibi işlemlere tabi tutulan bitkinin işlem sonunda dışta kalan kabuk, kırıntılar gibi atık maddelerden oluşur. Kepek, hayvanlarda enerji verici yem maddesi olarak kullanılır. Rasyonda uygun miktarlarda diğer yemlerle karıştırılarak verilir.
Sığırlara verilecek olan tuz genel olarak yalama taşı şekline getirilmiş şekilde verilebilmektedir. Bunun yanı sıra yemlerinin içerisine de tuz karıştırılarak hayvanlara bu şekilde de verilebilmektedir.
Demir gübresi bitkinin ihtiyacı olan demir elementini bitkiye sağlar. Bu sayede bitkilerde fotosentez için gerekli olan klorofil pigmenti hızla artış gösterir. Böylece bitki daima yeşil ve sağlıklı olur. Demir gübresi, bitkinin hastalıklara ve yanında çıkan gereksiz otlara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
Toprağa uygulandıklarında meyve bahçelerinde ağaç büyüklüğüne göre ağaç başına 70-150 gr yetebilmektedir. Bununla beraber şiddetli noksanlık durumunda bu oran 500 gr'a kadar çıkarılabilir. Bağlarda ise asma başına 10-50 gr yeterlidir. Çok fazla demir verilmişse koyulaşmış yapraklar görülebilir.
Demir gübrelemesi ile toprağın beslenmesi ve bunun sayesinde bitkilerin hızlı ve sağlıklı gelişmesidir. Demir gübrelemesi ile toprak beslenerek bitki gelişimi hızlandırıldı. Bitkide yeni yaprakların daha çabuk çıkması sağlandı. Bitki gelişimindeki gerilemenin önüne geçilerek yaprakların sararması engellendi.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Bir su bardağı suya karbonat eklenir bu solüsyon temiz bir bez ile bastırılmadan mermer yüzey silinir. Fakat lekeli alanlar üzerinde biraz daha yoğun çalışılır. Bu şekilde 1-2 saat kuruması beklenir. Daha sonra temiz su kullanılmak suretiyle mermer durulanır.
Çeşitli şekillerde kristalleşebilen mineral, camsı parlaklıkta ve renksiz saydam yapıdadır. Öğütüldüğünde beyaz renkli bir toz elde edilir. Kalker ya da kireç taşı olarak adlandırılan karbonatlı kayaçlar suyun doğrudan kristalleşmesi veya deniz canlılarının kabuklarının birikip sıkışması ile oluşmuştur.
Mermer tozunun inert olmakla birlikte, silika içeriğine göre silikozise yol açabileceği öngörülebilir. Ancak, mermer tozuna maruziyete bağlı pnömokonyoz gösterilmemiştir. İnorganik tozlara maruziyet sonucu, pnömokonyoz oluşmaksızın, akciğerlere ait yakınma ve bulgular ortaya çıkabilir.
Çünkü çamaşır suyu mermer yüzeyler üzerinde kullanıldığında, aslında antibakteriyel bir yapıyla tüm mikroorganizmaları ve kirlilikleri giderecek gibi düşünülse de mermerde matlaşma gibi bir sorun ortaya çıkarabilir.
Tag Archives: granit tozu
Demiryolları traverslerinde destek malzemesi olarak kullanılır. ALT TEMEL MALZEMELERİ 0-30 mm. Her türlü alt yapı ve dolgu işlerinde kullanılır. KIRMIZI BAZALT MICIRLARI Yüksek dayanımlı asfalt ve beton parke imalatında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri