Tüy dökümünü sağlayan pek çok yöntem vardır. Bunlar yemin uzaklaştırılması, suyun uzaklaştırıl- ması, ışık süresinin azaltılması, düşük düzeyde kalsiyum yada düşük düzeyde sodyumla, yüksek düzeyde çinko yada iyot ile yemleme, dane arpa veya yulaf kullanılması ve bazı ilaç-hormonların verilmesidir.
Böyle bir davranış gözlenmesi halinde en iyi çözüm, sorun çıkaran kanatlıyı/kanatlıları sürünün geri kalanından uzaklaştırmaktır. Birkaç haftalık izolasyon, bu davranışın sergilenmesini azaltabilecektir. Azaltmaması halinde, bu sorunun çözümü için söz konusu kanatlıların sürüden tamamen uzaklaştırılması gerekebilir.
Tüy dökümü, yumurtlayan tavukların birkaç haftadan birkaç aya kadar yumurta üretimini durduracağı ve bununla beraber boyun, göğüs ve sırt bölgelerindeki tüylerini dökeceği doğal olan bir süreçtir. Bu süreç genellikle doğal ışıklandırma yani gün ışığına göre ışıklandırma olan kümeslerde ve sürülerde görülür.
Kannibalizm , tüy çekme , gagalama gibi bu hastalığın kontrolü , yeterli ve uygun yemin bulunması hayvanların uzun süre aç bırakılmaması gerekir. Barınakların aydınlanmasının kontrolü ,ışık şiddetinin azaltılması , pencereli kümeslerde camların kırmızı veya mavi renk boyalarla boyanması gibi önlemler alınmalıdır.
1- Tuzlu Besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavuklar için oldukça zararlıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte % 8,5 - 10' luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
* Öncelikle tavuğun tüylerini keser kesmez yolmalısınız. Derisi, kuşa oranla daha kaim olduğundan tüyleri ikişer üçer koparmalısınız. Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.)
Gaga kesme işlemi kümes hayvanlarında kanibalizm, tüy çekiştirme ve bunların sonucu oluşan stres, yaralanma ve ölümleri önlemek amacıyla yapılmaktadır.
Kırmızı tavuk biti bulunan tavuklarda randıman düşüklüğünün yanı sıra kanibalistik tüy çekme olaylarının arttığı görülmektedir.
Bazı hayvanlarda ise tüy dökümü yılda iki defa veya iki yılda bir defa olabilmektedir. Dışarıdan suni bir müdahale olmazsa tavuğun tüylerini değiştirmesi 4 ay kadar sürmektedir. Tüy dökümünün yumurtlama ile bir ilişkisi yoktur, fakat bu esnada genellikle yumurta verimi kesilebilmektedir (Özen, 1986).
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir. Uygun yöntemi veterinerinizle görüşerek belirleyebilirsiniz.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Kanatlılar yalıtımı arttırmak için tüylerini kabartır, toplu halde dururlar. Ayakların tüysüz olan kısmında ısı kaybının azalması için otururlar ve kafalarını ka- natlarının altına alırlar. Uç noktaların donması ise kan akımındaki periyodik artış ile önlenir.
En yaygın problem ise taze bir su kaynağının temin edilememesidir. Bu özellikle soğuk aylarda, sular buz tuttuğunda daha çok problem olmaktadır. Hayvanların sürekli suya ulaşabilecekleri bir sistemin temin edilmesi gerekmektedir. Yetersiz enerji, protein ve kalsiyum da yumurta üretiminin düşmesine neden olmaktadır.
Kanibalizim davranışını azaltmak için kullanılan en yaygın teknik gaga düzeltmedir. Gaga düzeltme, kuşların şiddetli tüy gagalama veya yamyamlık yapmasını önlemek için gaga uçlarının düzlendiği bir işlemdir .
Neftor Mevsim değişikliklerinde, ortam havasının değiştiği durumlarda , solunum sistemi hastalıklarında ve hırıltı problemlerinin giderilmesine yardımcı olan harika bir üründür. Hırıltı hastalığı tavuklarda et veriminin düşmesine ve yumurta veriminin düşmesine neden olur.
4. Dönem (155 günden sonrasını kapsar): Yüksek yumurta kütlesi ve kuluçka randımanı 210. güne (30 hafta) kadar devam eder sonra verim azalır. Pik dönem olarak ifade edilen bu dönemde bir tavuğun günlük besin maddeleri gereksinmesi 25g HP, 385 kcal ME ve 2 g linoleik asittir.
Türkiye'de ilk defa Erpiliç tarafından uygulanan Kuru Yolum yönteminde, piliçlerin tüylerini yumuşatmak için artık sıcak su kazanı kullanılmıyor. Yeni Kuru Yolum yönteminde piliçler sıcak su kazanına daldırılmak yerine nemli sıcak hava tünellerinden geçirilerek tüy dipleri gevşetiliyor.
İslam'da geleneksel kesim yöntemi, çene altından boğazı, karotis arterlerini, şah damarlarını, nefes borusu ve yemek borusunu kafayı kopar- madan kesmektir. Tavukların kesim işlemi, Allah'ın adı anılarak, akıl sağlığı yerinde yetişkin bir Müslüman kişi tarafından yapılmalıdır.
Eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helâl olması için, İslami usullere uygun olarak kesilmesi gerekir. Bu hanefi mezhebine göre “Bismillahi Allah'ü Ekber” denilerek hayvanın nefes ve yemek boruları ile şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri